Durum uzay gösterimi ile sabit mıknatıslı doğru akım motorunun konum kontrolü
Position control of permanent magnet dc motor with state space approach
  1. Tez No: 259718
  2. Yazar: YASİN IŞIK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ İHSAN ÇANAKOĞLU, YRD. DOÇ. DR. AYHAN GÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: DC Motor, Durum Gözlemcisi, Kutup Ataması, LQR (Doğrusal Kuadratik Regülasyon), MATLAB, DC Motor, State Observer, Pole Placement, LQR (Linear Quadratic Regulation), MATLAB
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Günümüz endüstriyel uygulamaların işlem basamaklarında sıklıkla çok giriş ve çok çıkışlı sistemlerle karşılaşılmaktadır. Bu basamakların hassas şekilde kontrolünün sağlanabilmesi için işlem basamaklarının gereksinimlerinin belirlenmesi ve bu basamaklara ilişkin modellerin oluşturulması gerekmektedir. Bu çalışmada ilk olarak endüstriyel uygulama basamaklarında kullanılan hem kolay hem de daha hassas kontrol imkanı sağlayan sabit mıknatıslı DC motorun konum kontrolünün sağlanabilmesi için ilk olarak DC motorun konumla ilgili denklemleri elde edilmiş, elde edilen bu denklemlerden DC motorun durum uzay modeli çıkartılmış. Bu modele ilk aşamada kutup ataması yöntemi uygulanmış, ikinci aşamada bu yönteme ilave olarak durum gözlemcisi yöntemi uygulanmış, üçüncü aşamadaysa sisteme lineer kuadratik regülasyon yöntemi uygulanarak kontrolcü tasarlanmıştır. Kullanılan bu üç yöntemle elde edilen sonuçların MATLAB programı yardımıyla benzetimi yapılarak sistemin çıkışı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The system with multi input and multi output are frequently encountered in processes steps of actual industrial applications. To provide controlling of these steps sensitively it is needed to determine requirements of process steps and perform models for those steps. In the present study firstly an equation was acquired for permanent magnet DC motor to provide position controlling. State space model of the motor was obtained using that equation. Pole replacement technique was applied to the model firstly. Secondly state observer method was applied. As third step, linear quadratic regulation (LQR) technique was used so the controller was designed. Output of the system was observed by MATLAB software simulation of acquired result data which were attained using by three technique