Yüksek yapılar ve kamusal alan ilişkisi: Büyükdere Caddesi örneği
Relation of tall buildings and pedestrial space: Büyükdere Avenue example
  1. Tez No: 259786
  2. Yazar: MURAT ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMÜR BARKUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Şehircilik ve Bölge Planlama, Architecture, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Yüksek yapılar, kamusal alan, Phare Kulesi, Zorlu Center, La Défense, Büyükdere Caddesi
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimari Tasarım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 176
Özet
Kentler, toplumların ve bireylerin iletişim kurdukları sosyal mekânlardır. Günümüz kentleri için önemli olan bu etkileşim alanları kamusal alanlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Gündelik yaşamın vazgeçilmez parçası olan kamusal alanların, değişen kent yaşayışı ile birlikte üstlenmiş oldukları misyon da önem kazanmıştır.Küreselleşme sonucu hızla büyüyen kentlerde önceleri prestij yapıları olarak karşımıza çıkan yüksek yapılar, sahip oldukları olumlu ve olumsuz potansiyellerle kentlerin vazgeçilmezleri haline gelmişlerdir. Kent merkezlerindeki arsaların değerinin artması, yapı üretim teknolojisindeki gelişmeler yüksek yapıların gelişimi hızlandıran en önemli etkenlerdir.Kentlerin yapısında önemli bir yapıya sahip iki temel unsur göz önüne alındığında yüksek yapıların zeminle ve birbiriyle kurdukları ilişkinin toplum için kullanılabilirliğinin yanı sıra çevresindeki etkileşim alanları (kamusal alanlar) tezin konusu olmuştur. Giriş bölümünde çalışmanın amacı, kapsamı ve yöntemi ele alınmaktadır.İkinci bölümde kamusal alan tanımı ve kamusal alanı oluşturan bileşenlerin temel özellikleri üzerinde durulmuştur. Kamusal alanı oluşturan meydan ve sokakların kimliği ve yapısı incelenmiştir. Ayrıca kamusal alanların sınıflandırması incelenerek, bu sınıflandırmayı oluşturan etkenler incelenmiştir.Üçüncü bölümde La Defense aksı tarihi hakkında bilgi verilmiş ve gelişim süreci incelenmiştir. La Defense yaya aksında bulunan yüksek yapılar ve bu yapıların kamusal alan ilişkisi sorgulanmıştır. Ayrıca bölgede yapılması planlanan yapılar hakkında bilgi verilmiştir. Ayrıca Türkiye'deki planlama yapısı hakkında bilgi verilerek Büyükdere Caddesi'nin gelişim süreci incelenmiştir. Bu süreç sonucu oluşan yüksek yapılar hakkında bilgi verilerek kamusal alan ilişkileri sorgulanmıştır.Dördüncü bölümde kamusal mekân kullanımı ve yüksek yapı ilişkisi açısından Paris La Défense bölgesi Phare Kulesi ve İstanbul Büyükdere Caddesi'ndeki Zorlu Center için yapılmış olan yarışma sonucu kazanan projeler incelenmektedir.Beşinci bölüm olan son bölümde tez konusunun sonuçları oluşturulmaktadır. Kamusal alan kullanımı açısından yüksek yapı örneklerinin değerlendirmesi yapılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Cities are social spaces where communities and people communicate. These interaction spaces , which are important for present cities appear as public spaces. The mission undertaken by the public spaces, as a neccessary component of the daily lives, increased.The tall buildings, which first apperared as prestige buildings in the growing cities of globalization, became the indispensables of the citiees with their advantages and disadvantages. The increasing price of the parcels in the cities and the developments in the building production technology are the factors increasing the development of tall buildings.As a result of the two basic factors considered the subjects of the thesis are both the interaction areas (public spaces) within the buildings and also the social usability of the area relationship of the tall buildings between eachother and the ground. The introduction part consists of the aim, scope and method of the study.The second part emphasizes the definition of the public spaces and the basic properties of the components of the public spaces. The properties of the squares and the streets forming the public space are investigated. Also, the classification of public spaces is analysed, and the factors composing this classification are investigated.In the third section information is given on the history of the La Défence axis, and the development period is studied. The tall buildings on the La Défence pedestrian axis and the connection of these building with the public spaces are questionized. Also, information is given on the buildings planning to be constructed in the area. Also, the development period of Büyükdere Avenue is investigated by giving information about the planning frames in Turkey. Information is given on tall buildings which constructed as a result of this period and their public space conections are analysed.In the fourth section, the winning proejcts of the competitions for the Phare Tower at La Défence and the Zorlu Center at Büyükdere Caddesi are investigated according to the use of public spaces and tall building relationship.In the fifth section as the conclusion part, the results of the thesis are developed. The evaluation of the tall buildings with respect to their public space use is done.Keywords : Tall buildings, public space, Phare Tower, Zorlu Center, La Défence, Büyükdere Avenue