Şekil hafızalı metal esaslı malzemelerin sürünme özelliklerinin incelenmesi
The investigation of creep properties of shape memory metal based materials
- Tez No: 259787
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEGÜL ADOĞAN EKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sürünme, NiTi, şekil hafızalı alaşım, şekil hafıza etkisi, SEM, Creep, NiTi, shape memory alloy, shape memory effect, SEM
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Şekil hafızalı alaşımlar, akıllı malzemelerin bir alt ürün grubu olup akıllı malzemeler içinde endüstriyel ürün olarak yaygın kullanım alanına sahiptir.NiTi şekil hafızalı alaşımlar, düşük sıcaklıktaki martenzit fazında deformasyona maruz kaldıklarında, daha önceden tanımlanmış orijinal şekillerini, yüksek sıcaklıktaki östenit fazında geri kazanabilen malzemelerdir. Tıp ve mühendislik uygulamalarında kullanılan şekil hafızalı veya süperelastik NiTi alaşımları mamül ve yarı mamül haline gelinceye kadar ekstrüzyon, dövme ve sıcak haddeleme gibi birçok termomekanik işlem sürecinden geçerler. NiTi alaşımlarının üretim proseslerinde maruz kaldıkları sıcaklıklarda ki davranışları araştırmacıların ilgisini çekmiştir.Çalışmada NiTi şekil hafızalı alaşımının 575-650°C sıcaklık ve 11.4-16.8N çekme kuvvetleri arasındaki sürünme özellikleri incelenmiş ve elde edilen sonuçlar alaşıma ait gerilme sabiti ile aktivasyon enerjisi hesaplanarak sonuçlar önceki çalışmalara da atıfta bulunularak değerlendirilmiştir. Oluşan yapısal değişikler ise SEM analizleri ile irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Shape memory alloys are sub-product groups of smart materials and also they have extensive usage as industrial products.NiTi shape memory alloys, which were exposed deformation at low temperature phase martensite, regain their previously defined original shapes in high temperature austenite phase. As the medical and engineering applications for using shape-memory or superelastic NiTi alloys, they pass lots of thermomechanical processing procedures (e.g. extrusion, forging, hot-rolling) to shape semi-finished and finished product. Behaviors of NiTi alloys which are exposed to high temperatures in production processes, have attracted the attention of researchers.In this study the creep properties of NiTi shape memory alloy at temperature between 575-650°C and tensile force between 11.4-16.8 N are examined and the stress constant and activation energy is calculated and then evaluated in reference to the previous studies. The occurred structural changes are found out by SEM analyze.