Bölge ısıtma sistemlerinin ekonomiklik alanının belirlenmesi
Determining the economical area of district heating systems
  1. Tez No: 259799
  2. Yazar: BURAK ÇOKOKSEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN HÜSEYİN ERDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Makine Mühendisliği, Energy, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bölge ısıtma sistemi, yatırım maliyetleri, işletme maliyetleri, ısı satış maliyeti, District heating system, capital costs, operation costs, heat price
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Enerji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Bu çalışmada bölge ısıtma sisteminin tanıtımı yapıldıktan sonra ekonomik alanının belirlenmesi yöntemi araştırılmıştır. Bölge ısıtma sistemleri üstüne bir literatür araştırması yapılarak tasarım yöntemleri belirlenmiş ve elde edilen bulgular doğrultusunda İstanbul'da halen işletilmekte olan bileşik ısı-güç santrali kaynaklı bir bölge ısıtma sistemine bağlanması planlanan toplu konut bölgesi için sistem tasarımı yapılarak değişik parametrelerin maliyete ve ısı satış maliyetine etkisi incelenmiştir. Bu inceleme yapılırken de bir yöntem ortaya koyulmuştur.Ekonomik incelemede, alternatif yakıt doğal gaz olduğundan dolayı ısı satış maliyeti için doğal gaz satış fiyatı baz alınmıştır. Isı satış maliyetinin doğal gaz satış fiyatına eşit olduğu duruma kadar bu sistemler yatırım yapmaya değerdir. Ancak bu durumu değiştiren iletim hattı mesafesi ve konut yoğunluğu gibi çevresel koşullardan başka akışkan tipi, sıcaklığı, debisi gibi tasarım parametreleri ve ısı enerjisi kaynağına bağlı olarak değişen ısı maliyeti etkenleri olduğu için kesin olarak sınır değerler verilememektedir.
Özet (Çeviri)
In this study after the introduction of the district heating system, determining the methodology of economical limits of the district heating system has been invetigated. For this aim a literature study has been done and the design method have been determined. Through the information obtained from literature the district heating system has been designed and the effect of several parameters on cost and heat sale price researhed for a new housing develepment which is planned to add a still under operation combined heat and power plant sourced district heating system in İstanbul. While this investigation has been done a metodhology presented.In economical investigation because of alternative heating source is natural gas for heat sale price the natural gas price has been based. Till the heat sale price is equal to the natural gas price these systems are worthwhile for investment. But there are some parameters to change this situation of price equality. These parameters are environmental factors like the lenght of transmission pipe line and the density of housing. There are also design parameters which affect the price equality such as the type, temperature and flow rate of fluid. And also heating energy source like geothermal, CHP, bio-fuel etc. is an important factor to affect of district heating energy sale price. Because of all these reasons it is not possible to give exact limit values.