Beton dayanımının tahmininde kullanılan jeofizik yöntemler
Determination of Concrete Strength by Geophysical Methods
  1. Tez No: 259895
  2. Yazar: SUNA ALTUNDAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NART COŞKUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeofizik Mühendisliği, Geophysics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tahribatsız Yöntemler, Beton, Elektrik Özdirenç, İndüksiyon Polarizasyonu, P Dalga Hızı, Tahribatlı Yöntemler, NDT, Concrete, Electrical Resistivity, Induced Polarisation, P wave velocity, Destructive Testing
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeofizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Tahribatsız yöntemler son yıllarda inşaat mühendisliği yapılarını test etmede ve incelemede önemli roller oynamaya başlamıştır.Bu çalışmanın amacı bir yapısal inceleme programında kullanılan tahribatsız yöntemlerin temel prensiplerini vermek ve yapılan modelleme çalışmalarından elde edilen fiziksel verilerin yorumlanması ile anlaşmalı standartlar ve kuralların belirlenmesine katkı sağlamaktır.Çalışmada 5 adet prizma ve 5 adet silindir numune üretilmiş ve kullanılmıştır. Prizmatik numuneler üzerinde Wenner, Schlumberger ve dipol-dipol dizilimleri kullanılarak elektrik özdirenç ve indüksiyon polarizasyonu ölçümleri alınmıştır. Veriler 2-Boyutlu ters çözüm programı ile yorumlanmıştır. Silindir numuneler üzerinde Wenner ve dipol-dipol dizilimleri kullanılarak 2-Boyutlu ters çözüm programı ile yorumlanmıştır.Tüm modellerde P dalgasının malzeme içinden geçiş hızları belirlenmiştir.Beton numuneler Basınç, Çekme, Eğilme deneyleri gibi tahribatlı deneylere tabi tutulmuştur.Bu çalışma farklı özellikte üretilen 10 beton numune üzerinde uygulanan tahribatsız ve tahribatlı deneylerin sonuçlarını kapsamaktadır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, non-destructive testing (NDT) methods plays important role in the evaluation and testing of civil engineering structures.The aim of the study is to give basic principles of some NDT methods and their limitations in the structural evaluation programme, and provide information about agreed standards and guidelines from the interpretation of the physical data that obtained various concrete materials.Five prismatic and five cylindrical concrete specimens are produced for the purpose of the study.On the prism models, Wenner, Schlumberger, and dipole-dipole arrays used to obtain Electrical Resistivity and induced polarisation (IP) data. 2-Dimensional (2D) Resistivity and IP inversion programme used for the interpretation. On the cylinder models, Wenner and dipole-dipole arrays used to obtain data, and interpreted using 2D inversion programme.Ultrasound Pulse Velocity Method is used to determine P wave velocities of the specimens.After completion of the NDT methods Destructive Testing methods (Compressive Strength, Flexure Strength, and Splitting Tensile Strength) are conducted on the specimens.