Parçacık hızlandırıcılarında dış radyasyon güvenliği
Safety of external radiation in the particle accelerators
- Tez No: 259923
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RAHMİ KÜÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Proton hızlandırıcısı, Zırhlama, Zırh maddesi, Moyer modeli, Proton accelerators, shielding, shielding materials, Moyer model
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Nükleer Fizik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Parçacık hızlandırıcılarının, temel ve uygulamalı bilimlerin birçok alanında bilimsel ve teknolojik uygulamaları bulunmaktadır. Yüksek enerjili hızlandırıcılar, fotonlar ve nötronlardan oluşan yüksek yoğunluklu ve yüksek enerjili radyasyonlu alanlar oluşturabilir. Radyasyonlu alanlardan korunmada, hem bölgesel hem de dış yapısal madde olarak kullanılabilen uygun zırh maddesi ve kalınlığının belirlenmesi ile radyasyon kabul edilebilir düzeylere indirilebilir. Zırh maddesi olarak beton, demir, toprak, kurşun, polietilen gibi maddeler kullanılır. İstenilen dış zırh kalınlığı Moyer modeli yardımıyla elde edilebilir.Bu tez çalışmasında, farklı proton enerjilerinde kontrolsüz, denetimli ve kontrollü alanlarda yoğunlukları farklı iki beton, iki toprak ve bir demir için minimum dış duvar kalınlıklarının belirlendi.
Özet (Çeviri)
Particle accelerators have many scientific and technological applications in basic and applied sciences. High-energy accelerators are capable of producing radiation fields of high energy and high intensity, mixed with photons and neutrons. Protection against these radiation fields can be effectively achieved by attenuating the radiation to acceptable levels with appropriate thickness and proper types of shield materials, which can be placed either locally or as structure housing. Shielding material has been used such as concrete, iron, soil, lead, polyethylene materials. A required thickness of lateral shielding can be obtained by means of Moyer model.In this study, we determined the thickness of minimum lateral shielding which were two types concrete, two types soil and one type iron in different density for non-designed, supervised and controlled area as a function of proton energy.