Tarihi kent merkezlerinde yeni çatı eklerinin İstanbul ve Viyana kentlerinde irdelenmesi
The additional roof design in historical city centers in Istanbul and Vienna
- Tez No: 259958
- Danışmanlar: PROF. DR. AYFER AYTUĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Tarihi çevre, koruma, yeni ve ek yapı tasarımı, yeni çatı ekleri, Historical areas, preservation, new buildings and additional building design, additional roof design
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimari Tasarım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 197
Özet
Bugünkü kentsel planlama politikalarının en önemli hedefi, tarihi kentlerin sürekliliğini sağ-lamak olmalıdır. Yüzyıllardır varlığını devam ettiren bu bölgelere, bundan sonra da yaşama, çalışma, ticaret ve kültürel aktivitelere hizmet etme görevini devam ettirme şansını tanımak zorundayız. Nitekim yaşam koşulları, tarihi kent merkezlerini toprak yetersizliğine bağlı olarak mevcut yapıları yeniden değerlendirerek çatı eklentisi uygulamlarına yönlendirmektedir. Avrupa'nın tarihi merkezlerinde mevcut yapı üzerine uygulanan çatı eklentisi tasarımları son yıllarda oldukça gündemde olan bir konudur. Özellikle Viyana tarihi kent merkezinde son derece özgün tasarımlar kent siluetini etkisi altına almıştır. İstanbul kentinde ise, yeni çatı ekleri uygulamalarına toplumsal yönelişin ve ihtiyacın en önemli nedeni, özellikle İstanbul'un tarihi dokusunu en iyi yansıtabilen Galata ve Beyoğlu bölgeleri esas alınarak, nüfusun git gide kent merkezlerinde yoğunlaşmasıdır. Bu noktada İstanbul, Viyana kentinden ayrılmaktadır; çünkü Viyana'yı yeni çatı ekleri uygulamasına teşvik eden amaç, kent merkezindeki nüfusu yeniden canlandırmak ve sosyolojik profilini zenginleştirmektir. Her iki kentin bu konudaki yaklaşımları ve yasal düzenlemeleri ayrışmaktadır; fakat ortak olan noktaları yeni çatı ekleri uygulamlarında spesifik olarak düzenlenmiş yasal düzenlemelere ve mimari taslaklara duyulan ihtiyaçtır.Araştırmanın amacı; tarihi kent merkezlerinde yeni çatı ekleri uygulamaları bağlamında İs-tanbul ve Viyana kentlerinin konu hakkındaki yaklaşımları ve yöntemlerini incelemektir.Tezin içeriği aşağıdaki gibi düzenlenmiştir:Birinci Bölümde, tezin amaç, kapsam ve yöntemi belirtilmiştir.İkinci Bölümde, tarihi çevrede yeni ve ek yapı tasarımı kavramı, İstanbul ve Viyana kentlerininde bu konudaki yaklaşımına dikkat çekilerek irdelenmesi, tarihi çevreyi koruma bağlamında bozulma nedenleri, yeni tasarıma yönelten nedenleri ve yöntemleri yasal düzen-lemeler çerçevesinden de bakılarak açıklanmıştır.Üçüncü Bölümde, tarihi çevrede yapılara ek tasarımı olarak yeni çatı eklerinin, Viyana ve İstanbul kentleri esas alınarak kentsel strüktüre etkileri, işlevleri, tasarım tipolojileri ve oluşum biçimleri açıklanmıştır.Dördüncü Bölümde, İstanbul ve Viyana kentlerindeki yeni çatı ekleri uygulamaları ile ilgili örneklere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
We have to give areas, which are carry their assets, the chance to carry their mission for living, working, business, and cultural activities. In fact the living conditions dircted us, because of the low of parcels in historical centres, to expansion on the rooftops for more places. The expansion of rooftops is a very popular topic in Europe. Vienna?s historical centre has many authentic roof designs, which are affected the whole urban landscape. Although Istanbul has two places named Galata and Beyoğlu, which are the best places to present Istanbul?s historical structure. The most important reason for expansion on rooftops in Istanbul, is the density of the population in the city centre. At this point the idea for expansion on rooftop designs of Vienna parts company with the idea of Istanbul, because Vienna wants to see a increasing of the population in the historical centre. The idea of the expansion and the legal arrangments of this cities are different, but both of them need spesific legal arragments and architectural lectures for more creative roof design.The aim of this research is to present Istanbul?s and Vienna?s approach and method in context to roof expansion in historical city centres.The research follows these steps below:In first chapter, the aim, the contents and the methods of the thesis are stated.In the second chapter, the definition of new design and additional design in historical areas, Istanbul?s and Vienna?s approach to this subject, the protection of historical places and the reason for environmental degradation, the reasons for new design in historical areas and the legal arrangments were explained.In the third chapter, expansional design on rooftops, which are a part of additional design in historical areas,were explained by researching their effect on the urban structure of Istanbul and Vienna, their function, their design typology and their formation methods.In the forthchapter, the additional roof design in Istanbul and Vienna are explained by examples.