Rüzgar santrallerinde rüzgar karakteristiği ve saha topografisine göre türbin seçimi ve yerleştirilmesi
Selecting turbine type and layout according to wind characteristics and area topography in wind power plants
- Tez No: 259959
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞÜKRÜ BEKDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Rüzgâr enerjisi, potansiyeli rüzgar gücü, rüzgar santrali optimizasyonu, rüzgar türbini mikro konuşlandırması, rüzgar santrali tasarımı, Wind energy potential, wind power, wind farm optimization, wind turbine micrositing, wind farm design
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 227
Özet
Bu çalışmada Dünya'da ve Türkiye'de rüzgar enerjisinin kullanımı istatistiksel verilerle detaylı olarak incelenmiş ve irdelenmiştir. Bunun yanı sıra Türkiye'de rüzgâr enerjisi ile ilgili yapılmış olan çalışmalar ve elektrik piyasasının güncel durumları da analiz edilmiştir.Rüzgâr türbini tipleri incelenmiş ve günümüzde ticari olarak en çok kullanılmakta olan yatay eksenli üç kanatlı rotora sahip büyük kapasiteli rüzgâr türbinlerinin teknolojisi ve tasarımları detaylı olarak incelenmiştir.Rüzgar karakteristiği ve saha topografisine göre rüzgar türbini tipi seçiminin ve yerleşiminin yapılması için belirleyici unsurlar ve izlenen metodoloji detaylı olarak araştırılmıştır. Elde edilen bu bilgilere göre ülkemizde Çanakkale İli, Ezine bölgesi yakınlarında rüzgar ölçümü yapılmakta olan bir sahada bölgenin topografik özellikleri de hesaba katılarak, kurulabilecek 50 MW gücündeki bir rüzgar enerjisi santrali için sahadaki en uygun rüzgar türbini tipi ve en uygun türbin yerleşimi belirlenmiştir. Sahanın rüzgar potansiyelinin belirlenmesi ve optimizasyon çalışmalarında Danimarkalı EMD International Firması tarafından geliştirilmiş olan WindPRO 2.6 ve Danimarka Teknik Üniversitesi'ne bağlı Risø Ulusal Laboratuarı'nda geliştirilmiş olan WAsP 9.0 programları kullanılmıştır. Elde edilen yıllık enerji üretim verilerine dayanılarak projenin ekonomik analizi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, usage of wind energy in the World and Turkey is evaluated based on statistical data. Also studies executed on wind energy and current situation of electricity market in Turkey on wind energy is analyzed in detail.Wind turbine types also examined in detail and technology of horizontal axis three bladed big capacity wind turbines, which are widespread used currently were examined.The methodology which is used for defining the turbine type and turbine layout based on wind characteristics and topographical data was deeply investigated. Based on this information, optimum turbine type and turbine layout for a 50 MW wind power plant which could be established in Çanakkale City near to Ezine district was defined by considering topography and wind data.In order to define wind potential of the site and optimization studies, WindPRO 2.6 software which is developed by Danish EMD International Company and WAsP 9.0 software which is developed by Risø National Laboratory of Danish Technical University were used. Regarding the results of annual energy production calculations, economic analysis for the project was performed.