Türkiye ankyropetalum fenzl (Caryophyllaceae) cinsinin revizyonu
A revision of the genus ankyropetalum fenzl (Caryophyllaceae) in turkey
  1. Tez No: 259990
  2. Yazar: TALİYE ATAKAN GÜNEY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET İLÇİM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Anktropetalum, taksonomi, morfoloji, anatomi, palinoloji, ekoloji, Akdeniz, Güneydoğu Anadolu, Türkiye, endemik, Ankyropetalum, taxonomy, morphology, anatomy, polynology, ecology, Mediterranean, Southeast, Turkey, endemic
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu çalışmada Türkiye'de yayılış gösteren Ankyropetalum cinsine aitA. gypsophiloides, A. reuteri, A. arsusianum türlerinin taksonomisi, morfolojisi,anatomisi, palinolojisi ve ekolojisi incelenmiştir. Bu türlerden A. reuteri veA. arsusianum türleri endemik, Akdeniz elementidir. Morfolojik incelemelerde; bitkiboyu, bitki dallanma durumu, tüylülük, yaprak şekli, yaprak boyu ve eni, brakteşekli ve boyu, kaliks şekli, kaliks rengi, kaliks boyu ve tüylülüğü, pedisel sayısı veuzunluğu, internodyum uzunluğu, çiçek durumu, korolla rengi, petal klav tüylülüğü,petal şekli ve sayısı, flament uzunluğu, anter rengi, stillus uzunluğu, ovaryum boyu,tohum sayısı ve şekli gibi özellikler incelenmiş ve sistematik değerleri tartışılmıştır.Anatomik olarak gövde ve yaprak anatomisi incelenmiştir. Palinolojik çalışmalardaışık mikroskubu ve elektron mikroskobu kullanılmış ve polenlerin morfolojisi, polaraxisi, ekvatoral axisi, exin ve intin zar kalınlıkları incelenmiştir. EkolojikincelemelerdeAnktropetalum cinsine ait türlerin yayılış alanları ve toprak özellikleri(bünye tayini, organik madde tayini, suda çözülebilinir toplam tuz tayini, kireç tayinive pH tayini) incelenmiştir.Yapılan incelemelerde Anktropetalum cinsine ait türlerin karakteristiközelliklerinin şu ana kadar tanımlanan özelliklerden farklı olduğu gözlenmiştir.Ayrıca yapılan çalışmalar sonucunda Anktropetalum cinsine ait mevcut türlerindışında iki yeni tür ve iki yeni varyetenin olabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study A. gypsophiloides, A. reuteri, A. Arsusianum which are the speciesof Ankyropetalum genus were examined from the point of view of their taxonomycal,morphologycal, anatomycal, palynological and ecologycal properties. From betweenthese species A.reuteri and A.arsusianum are endemic plants. In morphplogycalinvestigations, properties of the plants such as; length of plant, form of branching,hairiness, shape of leaves, length and breadth of leaves, shape and length of bract,form and coloring of calyx, length and hairiness condition of calyx, number ofpedicel, length of pedicel, length of internodium, condition of flowering, coloring ofcorolla, hairiness of petal claw, form and number of petal, length of filament, coloringof anther,lenght of stylus, size of ovary, number and form of seeds were examinedand findings were discussed in terms of systematical values. In anatomycal studiesstructure of leaves and stem were examined. In the study light microscopy andelectron microscopy were used for details and morphological structure of pollens,polar axis, equatorial axis, exin and intin thickness of membrane were examined.In ecologycal investigations regions of location of Ankyropetalum genus weredetermined and characteristics of soil (ingredient analysis, determination of organicmaterials, total solvable salt amount, calcium carbonate analysis, pH analysis) wereexamined. In the current study the caracteristics of Ankyropetalum genus were observeddissimilar in accordance with the previous findings. Furthermore we concluded thatthe findings of the study pointed out there are possible two new species and two new variety exist.