Endometriozis oluşturulmuş rat modelinde GnRH analoğu, kolşisin ve pentoksifilinin kontrol grubu ile etkinliğinin karşılaştırılması
Determination of the efficacy of GnRH analog, colchicine and pentoxyphilin in the rats with established endometrosis compared to the control group
  1. Tez No: 260086
  2. Yazar: MURAT BULUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET OKAN ÖZKAYA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Endometriosis, GnRH, Colchicine, Pentoxifyline
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışmada amacımız endometriozis oluşturulmuş dişi ratlarda GnRH analoğu, kolşisin ve pentoksifilinin tedavi etkinliklerinin karşılaştırılması ve bu ratlarda tedavi öncesi ve sonrası peritoneal yıkama sıvısında TNF-?, IL-2, IL-6, IL-8 düzeyinin karşılaştırılmasıdır.Çalışmamızda 40 adet Wister-Abino soyundan 16-20 haftalık, yetişkin, 234±15 gr ağırlığında rat kullanıldı. Ratlara 1. laparatomi ile implantasyon yöntemi uygulanarak endometriozis oluşturuldu. Bu aşamada ratlardan peritoneal yıkama sıvısı örnekleri alındı. 4 hafta sonra 2. laparatomi ile ratlarda endometrial implantlar görüntülendi ve 2. peritoneal yıkama örnekleri alındı. Ratlar rastgele 4 gruba ayrıldı.Tedavi sonrasında 3. laparotomi uygulandı. Ratlardan 3. defa peritoneal yıkama örnekleri alındı. İmplantlar çıkartıldı. Histopatlojik incelemeye yollandı.Endometrial implantların hacimlerine bakılınca GnRH grubunda kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamsız olan bir azalma, pentoksifilin ve kolşisin grubunda ise istatistiksel olarak anlamsız bir artma izlendi. Histopatolojik incelemede GnRH, pentoksifilin ve kolşisin grubunda kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı olmayan bir gerileme izlendi.TNF-? düzeyi kontrol grubunda endometriozis oluşturulduktan sonra istatistiksel olarak anlamlı oranda azalmakta ilerleyen dönemde ise artmaktadır. IL-8 düzeyi kontrol grubunda endometriozis oluşturulduktan sonra istatistiksel olarak anlamsız oranda azalmakta ilerleyen dönemde ise artmaktadır. IL-6 düzeyi kontrol grubunda endometriozis oluşturulduktan sonra istatistiksel olarak anlamlı oranda bir artma izlemiştir. İlaç kullanımı ile IL-6 seviyesinde azalma olmuştur. Bu azalma sadece kontrol ve pentoksifilin grubunda İstatistiksel olarak anlamlıdır. IL-2 düzeyi kontrol grubunda endometriozis oluşturulduktan sonra istatistiksel olarak anlamlı oranda azalma olmaktadır. Pentoksifilin ve kolşisin kullanımı ile IL-2 seviyesi artmakta ancak bu artış istatistiksel olarak anlamlı değil.Endometriozisin patogenezinde immünolojik etkiler yer alıyor olabilir. Ancak patogenezinde bir tek etken değil bir çok etken görev almaktadır. Gelecekte tedavide immünolojik ajanların, tanıda ise immun hücrelerin salğıladığı sitokinlerin yer alabileceği görüşündeyiz. Ancak bunların klinik kullanıma girebilmesi için daha kapsamlı çalışmalara ihtiyaç var.Anahtar sözçük: Endometriozis, GnRH, Kolşisin, Pentoksifilin
Özet (Çeviri)
Our aim in this study is the determination of therapeutic effects of GnRH analog, colchicine and pentoxifylline in female rats with established endometriosis and the assessment of TNF-?, IL-2, IL-6, and IL-8 levels in the peritoneal washing fluid.In our study, 40 mature rats from Wister-Abino strain with 16-20 weeks of age and with the weights of 234±15 g were used. Endometriosis was established in rats by using the implantation procedure in the first laparotomy. At this stage, peritoneal washing fluid samples were taken from the rats. After four weeks, endometrial implants were monitored with the second laparotomy and the secondary peritoneal washing liquid fluid samples were taken. Rats were divided into four random groups.When volumes of the endometrial implants were examined, GnRH group showed a statistically insignificant decrease whereas pentoxifylline and colchicines groups showed statistically insignificant increases compared to the control group. In the histopathological examination, statistically insignificant remissions were observed in the GnRH, pentoxifylline and colchicines treated groups compared to the control.TNF-? level decreases significantly in the control group after establishment of endometriosis, but it increases in later stages. IL-8 level decreases with statistical insignificance in the control group after establishment of endometriosis, and it increases in later stages. IL-6 level followed a statistically significant increase in the control group after establishment of endometriosis. IL-6 level decreased in the 4 treatment groups. This increase is only statistically significant for the pentoxifylline and control treated group. IL-2 level decreased significantly in control group after establishment of endometriosis. IL-2 level increases upon pentoxifylline and colchicines treatment; but this observation was not found to be statistically significant.Immunological effects might play a role in the pathogenesis of endometriosis. However in its pathogenesis one factor is not important, instead several factors are involved. We think that, immunological agents might be used in the treatment; and cytokines secreted by the immune cells might be important for the diagnosis. However, for those agents to be used in the clinic, more researches in this subject are needed to be done.