Yaşa bağlı makula dejenerasyonu bulunan hastalarda uzun dönem intravitreal bevacizumab, intravitreal ranibizumab ve fotodinamik tedavi sonuçlarımız
Long term results of photodynamic therapy, intravitreal bevacizumab and intravitreal ranibizumab in subfoveal choroidal neovascularization due to age related macular degeneration
- Tez No: 260087
- Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ BARDAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Yaşa bağlı makula dejenerasyonu, subfoveal koroidal neovasküler membran, fotodinamik tedavi, verteporfin, intravitreal bevacizumab, intravitreal ranibizumab, Age related macular degeneration, subfoveal choroidal neovascular membran, photodynamic therapy, verteporfin, intravitreal bevacizumab, intravitreal ranibizumab
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Yaşa bağlı makula dejenerasyonu bulunan hastalarda fotodinamik tedavi, intravitreal bevacizumab ve intravitreal ranibizumabın uzun dönem sonuçlarını incelemek.Metod: Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Kliniğinde Ocak 2004-Şubat 2009 tarihleri arasında subfoveal koroidal neovasküler membran (KNVM) tanısıyla fotodinamik tedavi, intravitreal bevacizumab veya intravitreal ranibizumab ile kombine fotodinamik tedavi uygulanan, 1 yıllık takipleri bulunan 174 hastanın 219 göz dosyalar taranarak çalışmaya alındı. Görme keskinlikleri logMAR skalasında değerlendirildi. Anjiyografik görüntülerden olguların lezyon tipleri tespit edildi. Olgular FDT uygulanan, FDT + intravitreal bevacizumab uygulanan ve FDT + intravitreal ranibizumab uygulananlar olarak 3 gruba ayrıldı.Bulgular: Olguların ortalama yaşı 66±7, ortalama takip süresi ise 22±7 aydı. Gözlerin 60(%34) baskın klasik, 26(%15) minimal klasik, 88(%51) okült idi. Bir yıllık takiplerin sonucunda FDT uygulanan olguların 7'sında (%6) başlangıç görme keskinliğine göre artış, 53'ünde (%43) azalma, 63'inde (%51) değişiklik saptanmadı. FDT ile kombine intravitreal bevacizumab tedavisi alan olguların 8'sinde (%12) başlangıç görme keskinliğine göre artış, 26'sında (%40) azalma, 31'inde (%48) değişiklik saptanmadı. FDT ile intravitreal ranibizumab kombinasyonu uygulanan olguların 5'inde (%17) başlangıç görme keskinliğinde artış, 9'unda (%30) azalma, 16'sında (%53) değişiklik saptanmadı.Sonuç: KNVM'lı yaşa bağlı makula dejenerasyonlu olgularda uzun dönemde görme keskinliğinin korunmasında sadece FDT ile anti-VEGF ajanlarla kombine FDT etkin yöntemler olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
To evaluate the long term results of photodynamic therapy, intravitreal bevacizumab and intravitreal ranibizumab in subfoveal choroidal neovascularization due to age related macular degeneration.Two hundred nineteen eyes of 174 patients who had photodynamic therapy (PDT) with verteporfin for subfoveal choroidal neovascular membranes due to age related macular degeneration between January 2004 and February 2009 in Department of Ophthalmology of Süleyman Demirel University, School of Medicine. Visual acuities were examined with logMAR units. Membranes were angiographically classified. Patients divided into three groups which are only PDT administered group, PDT + intravitreal bevacizumab administered group and PDT + intravitreal ranibizumab administered group.Mean age was 66 ± 7 years and mean follow-up was 22 ± 7 months. Membrane types classified according to FFA were predominantly classic in 60 eyes (%34), minimal classic in 26 eyes (15%), occult in 88 eyes ( 51%). In one year follow up visual acuity in PDT group 7 eyes (%6) shown that an increase compared to start up, in 53 eyes (%43) shown that an decreased while there was no change in 63 eyes (%51), PDT + intravitreal bevacizumab group visual acuity 8 eyes (%12) shown that an increase compared to start up, in 26 eyes (%40) shown that an decreased while there was no change in 31 eyes (%48) and PDT + intravitreal ranibizumab group visual acuity 5 eyes (%17) shown that an increase compared to start up, in 9 eyes (%30) shown that an decreased while there was no change in 16 eyes (%53).Photodynamic therapy and intravitreal anti VEGF agents are effective in preserving visual acuity due to age-related macular degeneration in long term.