Antibiyotik kullanıumı konusunda 0-6 yaş grubu çocuklara olan annelerin bilgi tutum ve davranışları: Erzurum ili pasinler ilçesi araştırma örneği
0-6 age group mothers' behaviours and information on antibiotic usage: An example of Erzurum city pasinler county
  1. Tez No: 260109
  2. Yazar: NESLİHAN ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT BAYEZİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Antibiyotik, Antibiyotik kullanımı, Çocuk, Erzurum, 0-6 Yaş, Antibiotic, Antibiotic Using, Child, Erzurum, 0-6 Age
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji ve Toksikoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Bu araştırma, antibiyotik önerilen 0-6 yaşlar arasındaki çocuklarda annelerin ilaç kullanım ilkelerine uyma durumlarını saptamak amacıyla yapılmıştır.Bu amaçla Erzurum ili Pasinler ilçesinde 0-6 yaş grubu çocukları bulunan anneler seçilmiş ve örneklemin büyüklüğü 57 anne ile sınırlandırılmıştır. Verilerin toplanmasında antibiyotik önerilen 0-6 yaşlar arasındaki çocuklarda annelerin ilaç kullanım ilkelerine uyma durumlarını saptamak amacıyla hazırlanmış olan anket formu kullanılmıştır. Anketler 0-6 yaş grubu çocuklarının olduğu tespit edilen annelerin evlerine gidilerek uygulanmıştır.Verilerin değerlendirilmesinde ise yüzdelik testi ve korelasyon analizi yapılmıştır.Verilerin değerlendirilmesi sonucunda annelerin bir kısmının antibiyotik kullanımı ile ilgili bilgi düzeylerinin yetersiz olmasının antibiyotik kullanımındaki tutum ve davranışlarını olumsuz yönde etkilediği belirlenmiştir. Araştırma kapsamına giren bir kısım annenin ise, antibiyotik kullanımında bilinçli tutum ve davranış göstermedikleri belirlenmiştir.Sonuç olarak; araştırmada elde edilen bulgulara yönelik uygun öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research was conducted as a descriptive study to determine the behaviours of the mothers with the use of antibiotic in their children of 0-6 years old.For this reason, the mothers who had children of 0-6 years- old in Pasinler were chosen, and the number of the mothers included in the study was limited with 57. In collecting the data a questionnaire was used to find out if the mothers obeyed the principles in using antibiotic prescribed for their 0-6 years- old. The forms were completed in their own house of the mothers who had children of 0-6 years old.The results were evaluated with the percentage, and correlations tests were used.The results that were obtained from the data indicated that some mothers had not enough information about using antibiotic drugs, so their attitudes and behaviours related to this topic were wrong. It was determined that some mothers that were participated in this study did not show concious attitudes and behaviours about using antibiotic drugs.Considering the results, the appropriate recommodations have been made.