Antibiyotik ve vitamin kullanımı konusunda 0-6 yaş grubu çocukları olan annelerin bilinçli ilaç kullanım düzeyleri: Kars ili sarıkamış ilçesi araştırma örneği
Concious drug use level for antibiotic and vitamin in mothers who have children of 0-6 year age group: A study samle of sarikamis, Kars
- Tez No: 351299
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT BAYEZİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Antibiyotik, Vitamin Anket KARS, Antibiotic, Vitamin, Poll KARS
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakoloji ve Toksikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu araştırma, antibiyotik ve vitamin önerilen 0–6 yaşlar arasındakiçocuklarda annelerin ilaç kullanım ilkelerine uyma durumlarını saptamak amacıylayapılmıştır. Bu amaçla Kars ili Sarıkamış ilçesinde 0-6 yaş grubu çocuklarıbulunan anneler seçilmiş ve örneklemin büyüklüğü 100 anne ile sınırlandırılmıştır.Verilerin toplanmasında antibiyotik ve vitamin önerilen 0–6 yaşlar arasındakiçocuklarda annelerin ilaç kullanım ilkelerine uyma durumlarını saptamak amacıylahazırlanmış olan anket formu kullanılmıştır. Anketler 0–6 yaş grubu çocuklarınınolduğu tespit edilen annelerin evlerine gidilerek uygulanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde ise yüzdelik testi ve korelâsyon analizi yapılmıştır.Verilerin değerlendirilmesi sonucunda annelerin bir kısmının antibiyotik ve vitamin kullanımı ile ilgili bilgi düzeylerinin yetersiz olmasının antibiyotik ve vitamin kullanımındaki tutum ve davranışlarını olumsuz yönde etkilediğibelirlenmiştir.Araştırma kapsamına giren bir kısım annenin ise, antibiyotik ve vitaminkullanımında bilinçli tutum ve davranış göstermedikleri görülmüştür. Araştırmadaelde edilen bulgular göz önüne alınarak uygun öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research was conducted as a descriptive study to determine thebehaviours of the mothers with the use of antibiotic and vitaminsin their children of 0-6 years old. For this reason, the mothers who had children of 0–6 years- old inSarıkamış were chosen, and the number of the mothers included in the study waslimited with 100In collecting the data a questionnaire was used to find out ifthe mothers obeyed the principles in using antibiotic and vitamins prescribed fortheir 0-6 years- old. The forms were completed in their own house of the mothers who had children of0–6 years old.The results were evaluated with the percentage, and correlations testswereused. The results that were obtained from the data indicated that some mothers had not enough information about using antibiotic and vitamins drugs, so theirattitudes and behaviours related to this topic were wrong. It was determined thatsome mothers Chat were participated in this study did not show concious attitudesand behaviours about using antibiotic and vitamins drugs. Considering the results,the appropriate recommodations have been made.