İlköğretim 2. kademe ve ortaöğretim kurumlarındaki öğrencilerin beden eğitimi dersine yönelik tutumları, sosyal beceri ve özyeterlik düzeylerinin karşılaştırılması
The comparison of primary school 2nd level and elementary school students? attitudes towards physical education, social skills and self efficiency levels
  1. Tez No: 260156
  2. Yazar: MELİH BALYAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. ERSİN ALTIPARMAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Beden Eğitimi, Tutum, özyeterlik, sosyal beceri, Physical Education, Attitude, Social Skill, Self Efficiacy
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sporda Psiko-Sosyal Alanlar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
İlköğretim 2. Kademe Ve Ortaöğretim Kurumlarındaki Öğrencilerin Beden Eğitimi Dersine Yönelik Tutumları, Sosyal Beceri Ve Özyeterlik Düzeylerinin KarşılaştırılmasıBu araştırma; ilköğretim 2 . kademe ve orta öğretim kurumlarındaki öğrencilerin beden eğitimi derslerine yönelik tutumları, sosyal beceri ve özyeterlik düzeylerinin belirlenmesi ve birbirleri arasındaki ilişkileri incelemek amacıyla yapılmıştır.Araştırmaya İzmir il merkezinde bulunan 9 devlet, 6 özel okulda okuyan 636 kız, 701 erkek olmak üzere toplam 1337 öğrenci gönüllü olarak katılmıştır.Öğrencilerin, beden eğitimi derslerine yönelik tutumlarını belirlemek için Zekai Pehlivan tarafından 1998 yılında geliştirilen ?Beden Eğitimi Dersine Yönelik Tutum? ölçeği kullanılmıştır.Sosyal beceri düzeylerini belirmek için J. L. Matson ve arkadaşları tarafından (1979) geliştirilen ve Kocayürek (2000) tarafından Türkçe'ye uyarlanan ?Matson Çocuklarda Sosyal Becerileri Değerlendirme Ölçeği? kullanılmıştır.Özyeterlik düzeyini belirlemek için Ralf Schwarzer ve arkadaşları tarafından (1979) geliştirilmiş ve Teközel (2002) tarafından Türkçe'ye uyarlanan ?Genel Özyeterlik Ölçeği? kullanılmıştır.Çalışmanın sonucunda; öğrencilerin beden eğitimi derslerine yönelik tutum seviyeleri düşük düzeyde, özyeterlik ve olumlu sosyal beceri seviyeleri ise yüksek düzeyde olduğu belirlenmiştir. Beden eğitimi derslerine yönelik tutum ile cinsiyet, okul türü, okullarda bulunan spor tesisleri, gelir düzeyini algılama arasında istatistiksel olarak anlamlı farklar bulunmuştur. Sosyal beceri düzeylerinde kız öğrencilerin olumlu sosyal becerileri erkek öğrencilerden daha yüksek olarak belirlenmiştir. Sportif etkinliklere katılan öğrencilerin olumlu sosyal becerileri daha yüksek düzeyde olduğu saptanmıştır. Olumsuz sosyal beceri düzeyleri ise özel okullarda okuyan öğrencilerde daha yüksek olarak belirlenmiştir. Gelir düzeylerini kötü olarak algılayan grubun olumsuz sosyal beceri düzeyleri gelir düzeyini iyi ve orta olarak algılayan gruplardan daha yüksek düzeyde bulunmuştur. Sportif etkinliklere katılan grubun özyeterlik düzeyleri, katılmayanlara göre daha yüksek olarak belirlenmiştir. Gelir düzeyini iyi olarak algılayan grubun özyeterlik düzeyi gelir düzeylerini orta ve kötü olarak algılayan gruplardan daha yüksek saptanmıştır.Öğrencilerin beden eğitimi derslerine yönelik tutum puan ortalamaları, özyeterlik, olumlu ve olumsuz sosyal beceri puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Beden eğitimi derslerine yönelik tutum düzeyi yükseldikçe; özyeterlik, olumlu ve olumsuz sosyal beceri düzeyleri de artmaktadır.
Özet (Çeviri)
The Comparison of Primary School 2nd Level and Elementary School Students? Attitudes towards Physical Education, Social Skills and Self Efficiency LevelsThe purpose of this study is to determine Primary School 2nd Level and Elementary School Students? Attitudes towards Physical Education, Social Skills and Self Efficiency Levels, and investigate the relationships among them.The study includes 636 female, 701 male in total of 1337 volunteer Primary School 2nd Level and Elementary School students from 9 public and 6 private schools which are located in Izmir.To determine the attitudes of students towards Physical Education lessons ?The Scale of Attitudes towards Physical Education Lessons? which was developed by Zekai Pehlivan in 1998 was used. To determine the Social Skill levels we used ?The Matson Evaluation of Social Skills with Youngsters? which was developed by Matson et al.(1979) and adapted to Turkish population by Kocayürek (2000). To determine the self efficiency levels, ?General Self Efficiacy Scale? which was developed by Ralf Schwarzer (1979) and adapted in Turkish by Teközel (2002) was used.As the conclusion; it is found that students? attitudes towards Physical Education lessons are low, self efficiacy and positive social skill levels are high. There are significant differences between attitudes towards Physical Education lessons and gender, school type, sport facilities and perception of income levels. In social skill levels female students have higher positive skills than male students. The students participating in sport activities have higher positive skills. Negative social skills are higher in private school students. The group that has perception of lower level of income has higher negative social skill levels than the groups have the perception of intermediate and higher levels of income. The group who was participating in sports activities higher self efficiacy levels than non participating group. The group with perception of higher income level has higher level of self efficiacy than perception of intermediate and low income levels.There is statistically significant difference between the mean points of attitudes of students towards Physical Education lessons, and the mean points of self efficiacy, negative and positive social skills. Higher the attitudes towards Physical Education lessons, higher self efficiacy and negative-positive social skills levels become.