İlköğretim okullarında ders içi ve ders dışı 'çocuk atletizmi' uygulamalarının oluşturacağı motivasyonel iklimin hedef yönelimler üzerine etkisi
Effects on goal orientations of the motivation climate initiated by the implemention of the Kids' Athletics' program in Turkish primari schools' P.E. classes, both in class settings and in out-of-school environments
  1. Tez No: 260202
  2. Yazar: FEHİME HASLOFÇA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M. ERSİN ALTIPARMAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk Atletizmi, Motivasyonel İklim, Hedef Yönelimler, Tutum, Kids? Athletics, Motivational Climate, Goal Orientations, Attitude
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sporda Psiko-Sosyal Alanlar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu araştırmada Ülkemizdeki ilköğretim okullarında uygulama sürecinde olan `Çocuk Atletizmi' programının oluşturacağı motivasyonel iklim çevresi ile algılanan bu çevre içerisinde çocukların hedef yönelimleri ve beden eğitimi derslerine ilişkin tutumlarındaki değişiklikler incelendi.Araştırmaya katılan gruplarda, durum tespiti için kız (n=338) ve erkek (n=357) toplam 695 öğrenci, `Çocuk Atletizmi' uygulamalarında (katılımcı grup) kız (n=94) ve erkek (n=82) toplam 176 öğrenci ve kontrol grubunda kız (n=45) ve erkek (n=43) toplam 88 öğrenci yer aldı.Araştırma İzmir ilinde bulunan İlköğretim Okullarının Beşinci, Altıncı ve Yedinci sınıflarında öğrenim gören çocuklar üzerinde yapıldı. Katılımcı gruba altı hafta süre ile `Çocuk Atletizmi' programı uygulandı. Kontrol grubu aynı süre içerisinde rutin Beden Eğitimi derslerine katıldı. Durum tespiti ile uygulama öncesi ve sonrasında gerekli veriler, üç adet ölçek kullanılarak elde edildi. Araştırmanın bir bölümünü, bu ölçeklerin yapı geçerliği ve güvenirlik çalışması oluşturdu.Elde edilen verilerin istatistiksel analizi için, SPSS 15,0 Windows programı kullanılarak Paired T ? Test uygulandı. Veriler arasındaki ilişkiye bakıldı.Uygulanmakta olan rutin Beden Eğitimi derslerinin orta düzeyin üzerinde `Öğrenme Eğilimli İklim' çevresi oluşturduğu, aynı düzeyde `Görev Yönelimi'ne neden olduğu ve Beden Eğitimi derslerine karşı olumlu tutumu orta düzeyin üzerinde sağladığı belirlendi.?Çocuk Atletizmi? uygulamalarına katılan çocuklarda ise uygulama sonunda; `Öğrenme Eğilimli İklim' algısı geliştiği ve buna bağlı olarak görev yöneliminin yüksek düzeye ulaştığı görüldü. Görev yönelimindeki gelişime paralel olarak; Beden Eğitime karşı olumlu tutumun tüm faktörlerinde, uygulama öncesinde orta düzeyin biraz üzerinde bulunan değerlerin uygulama sonrasında yüksek düzeyin üzerine çıktığı belirlendi.Sonuç olarak en az altı hafta süreyle uygulanan `Çocuk Atletizmi' programının, bu faktörlere yönelik değerlerin olumlu biçimde geliştirilmesinde oldukça etkili bir araç olduğu sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
This study examines the environmental motivation climate created in the process of implementing the ?Kids? Athletics? Program in Turkish Primary schools and reviews changes consequently occuring in students? goal orientations as well as in their attitudes towards P.E. lessons.A total of 695 girls (n=338) and boys (n=357) were held under observation to help determine the situation at hand. Girls (n=94)and boys (n=82) In all 176 participants, joined in the program while 88 students, girls (n=45) and boys (n=43) were set as control group.Children from Primary Schools in İzmir (students in grades 5, 6 and 7) were involved in ?Kids? Athletics? for a period of six weeks while the Control Goup proceeded with their routine P.E lessons. Three instruments were used to evaluate the Data needed in connection with `the situation at hand? as well as for information on ?the pre-implementation period? and `on the changes having occured after implementation?. Construct Validity and Reliability checks were included in the research.Paired T ? Test was performed using the SPSS 15,0 Windows Program for the Statistical Analysis of obtained Data, the relationship between such data having also been examined.Further examination confirmed that routine P.E lessons affected both the Learning Oriented Climate and the Task Oriented Climate as well as the perception of P.E lessons in a slightly above-average positive manner.On the other hand it was clearly observed that, in relation to participants in the ?Kids? Athletics? Program, perception of a Learning oriented climate was clearly enhanced, equally pushing Task Orientation towards high levels of perception. In line with this tendency, signs that, prior to students? participation in the Program, indicated slightly above average values concerning all the elements of a positive disposition towards P.E, swiftly reached superior values.To sum up, it was estimated that ?Kids? Athletics?, as applied on a minimum six-week stretch has proved to affect positively values attached to those elements.