Şizofreni ve fötalite
Schizophrenia and foetality
  1. Tez No: 260216
  2. Yazar: ELİF MUTLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET EMİN CEYLAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Şizofreni, ontogenez, neoteni, fötalite, dismorfogenez, Schizophrenia, ontogenesis, neoteny, foetality, dismorphogenesis
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Has. Eğt. ve Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Amaç: Bu çalışmada şizofreni hastalarında görülen ortak morfolojik ve nörolojik bulguların ontogenetik açıdan değerlendirilmesi hedeflenmiş, şizofreninin insanda zaten mevcut olan fötal özelliklerin hafiflemeden, izi silinmeksizin sürmesi yönünde yorumlandığı bir kavramsal anlayışın geliştirilmesi amaçlanmıştır.Yöntem: Araştırmaya Şubat 2010-Nisan 2010 tarihleri arasında Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Psikotik Bozukluklar Merkezi'nde ayaktan tedavisi sürdürülen, daha önce DSM IV-TR'ye göre şizofreni tanısı konmuş elli erkek hasta ile, sağlıklı gönüllülerden oluşan elli kişilik bir kontrol grubu dahil edilmiştir.Çalışmaya alınacak kişiler için yaş aralığı 18-65 olarak belirlenmiştir. Hasta ve kontrol grubu çalışma hakkında bilgilendirilmiş ve yazılı onayları alınmıştır. Tüm katılımcıların sosyodemografik verileri kaydedilmiş, her iki gruba da NES (nörolojik değerlendirme ölçeği), Waldrop minör fiziksel anomaliler skalası, Edinburgh el tercihi skalası uygulanmıştır.Bulgular: Şizofrenide grubu ile kontrol grubu arasında yaş, doğum mevsimi, doğum özellikleri gibi özellikler açısından fark bulunmamıştır. Silik nörolojik bulgular açısından çalışma grubu hem toplam puanlarda hem de ölçeğin dört alt kategorisinde kontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksek skorlar sergilemiştir.Çalışma grubunda minör fiziksel anomaliler, kafa çevresi ve iç kantuslar arası mesafe kontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. El-ayak-göz baskınlığı açısından karşılaştırıldığında, şizofreni grubunda sağ el-sol göz lehine belirgin yüksek çapraz baskınlık saptanmıştır.Silik nörolojik bulgular ve minör fiziksel anomaliler toplam puanları ile tedaviye başlangıç yaşı ve hastalık süresi arasında negatif yönde anlamlı ilişki bulunmuş, bu bulgu hastalık şiddetinin etkisi olarak yorumlanmıştır.Sonuç: Şizofreni hastalarında görülen hipertelorizm, geniş kafa çevresi, yüksek damak, ince kas ve kemik yapısı gibi morfolojik özellikleri, yüksek oranda saptanan ilkel refleksleri ve hastalığa özgü mental ve davranışsal fenomenleri, nörogelişimsel hipotez ışığında, ontogenetik açıdan ayrı bir antite olarak değerlendirmek mümkündür. Şizofreniyi evrimsel açıdan neotenöz bir sapma olarak ele almak, insanda zaten var olan fötal yapıların izi silinmeden sürmesi yönünde anlamaya çalışmak hastalığa ilişkin kavrayışmızı zenginleştirecektir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to evaluate common morphological and neurological features of schizophrenia from an ontogenetic perspective, which suggests a new conceptual approach to schizophrenia, as a phenomenon in which early foetal marks persist wihout diminishing in comparison to other people.Matherial and Methods: Fifty patients diagnosed with schizophrenia according to DSM-IV TR from Bakırköy Resarch and Trainig Hospital for Psychiatry, Neurology and Neurosurgery are chosen for the study group. The contol group consists of fifty healthy male subjects whose ages match those of the other group.The ages of all subjects vary between 18 and 65.All of the subjects have been informed about the study and their written consent is obtained. Sociodemographic data of all subjects has been recorded and Waldrop minor physical anomalies scale, NES (neurological evaluation scale) and Edinburgh handedness inventory have been applied.Results: We found significantly higher scores among schizophrenic patients in comparison to healthy subjects both in NES total and all four sub-categories of the scale.Minor physical anomalies scores, head circumference and hypertelorism were significantly higher in the schizophrenic group. Besides, for the hand-eye dominancy, we observed more tendency to be crosswise.Conclusion: Some characteristics of schizophrenia such as hypertelorism, wide head circumference, high palate, thin muscle and bone structure, primitive reflexes, mental and behavioural characteristics could be evaluated as a seperate ontogenetic entity within the context of neurodevelopmental hypothesis.Explaining schizophrenia as a neotenous change as persisting foetal traits would contribute to our understanding of the disorder?s ambigious nature.