Fifa 2006 Dünya Kupasında çeyrek final, yarı final ve final oynayan futbol takımlarının hücum organizasyonlarının incelenmesi ve maç sonuçlarına etkileri
Analysing attack organizations of football teams which plays in the quarter , semi and the final matches in 2006 Fifa World Cup and their effects on results of the matches.
- Tez No: 260224
- Danışmanlar: PROF. DR. S. RANA VAROL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Futbol, analiz.başarılı
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu çalışmanın amacı,2006 FİFA Dünya Kupasında Çeyrek Final,Yarı Final ve Final maçlarında oynayan takımların,bu maçlardaki başarıyla sonuçlanan hücum organizasyonlarının analiz edilmesi ve mac sonuçlarına nasıl etki ettiğinin incelenmesidir.Büyük organizasyonlardan sonra,başarılı takımların oyun sistemleri ve tarzları araştırmasılar tarafından mutlaka incelenir.Başarılı takımların oyun şablonları diğer ulusal ve uluslar arası takımlar tarafından taklit edilerek denenir.Bu noktada;başarılı takımların verileri daha bir önem kazanmaktadır.İnsan hafızası limitlidir ve müsabaka boyunca gerçekleşen hatırlaması imkansızdır.Arıştırmada 2006 FİFA Dünya Kupasının Final kategorisi bölümlerinde İtalya(3),Fransa(3),Almanya(3),Portekiz(3),Arjantin(1),Ukrayna(1),İngiltere(1),Brezilya(1) nın görüntüleri kaydedildi ve Türk araştırmacılar tarafından geliştirilen MuNa bilgisayarla maç analiz programı kullanılarak incelendi. Analiz kriterleri, alanın da uzman 4 kişilik bir ekip(Teknik direktör ve / veya öğretim üyesi) tarafından tanımlandı ve değerlendirildi.Başarılı hücum organizasyonlarında kullanılan analiz kriterleri;Top Kaybı,Top Kazanma,Şut,Ortalar,Kornerler,Serbest Atışlar,Topa Sahip Olma Oranı, ve Goller şeklinde incelendi.Çalışmanın sonucunda mağlup takımların isabetsiz şut kanat ortaları ve topa sahip olma oranlarının daha fazla oduğu,kazanan takımların ise son vuruşlarda daha etkili olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
In this study ,it is aimed to analyse successful attack organizations of attending teams and how it affects the results of the matches at the quarter , semi and the final matches at the 2006 FIFA world cup .After the big organizations; researchers always analyze the successfull team? playing styles. Succesfull teams? playing styles always has a copy cat effect for the other national and international teams. At this point this data?s are getting more important. Human has limited memory and after a match it is impossible to remember all the details.In this study; the final categories matches of the 2006 FIFA world cup Italy(3),France(3),Germany(3),Portugal(3),Argentina(1),Ukraine(1)England(1),Brazil(1)are recorded and the MuNa entitled software had been used for the analyze which is produced by Turkish scientists.Analysing criteria is defined and evaluated by four people who is the specialist(technical director and/or instructor) in their occupation.Analysing criteria used in successful attack organizations; losing-wining the ball, shoots , cross,goal,ball possessions and free kicks are analyzed.As a result; number of the shoots, crosses and ball possessions numbers are much more for the loser teams, successful goal kicks percentages are better for the winner teamsKey points: Analyse,soccer,succesfull