Açık kalp ameliyatı sonrası yapılan postoperatif egzersizlerin ağrıya etkisi
The effect of postoperative exercises on pain after open heart surgery
  1. Tez No: 260223
  2. Yazar: KIVAN ÇEVİK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYTEN ZAYBAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Ağrı, postoperatif ağrı, egzersizler, açık kalp ameliyatı, Pain, postoperative pain, exercise, open heart surgery
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Araştırma, açık kalp ameliyatı olan hastalarda egzersizler sırasındaki ağrıyı değerlendirmek amacıyla yapılmış tanımlayıcı bir çalışmadır.Araştırma, 19 Aralık 2008- 15 Haziran 2009 tarihleri arasında Celal Bayar Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Yoğun Bakım Ünitesinde yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini `olasılıksız örnekleme tekniği' ile belirlenen ve araştırmaya katılmayı kabul eden 62 hasta oluşturmuştur.Verilerin toplanmasında ilgili literatür doğrultusunda geliştirilen `Hasta Tanıtım Formu' ve `Görsel Kıyaslama Ölçeği' kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde, Student t, paired t testi ve Mann Whitney U testi kullanılmıştır.Araştırma sonucunda:Araştırma kapsamına alınan hastaların;%54.8'i erkek , % 53.2'si 61 yaş ve altı grubunda ve yaş ortalamalarının 61.2±3.2 yıl olduğu, %43.5'inin okur-yazar olmadığı, %50'inin sigara kullandığı ve % 40.3 `ünün beden kitle indeksinin 25-29.9 aralığında olduğu saptanmıştır. Hastaların % 64.5'inin kalp hastalığı dışında kronik bir hastalığa sahip olduğu ve % 79'unun kronik hastalığa bağlı ilaç kullandığı, % 43.5' inin MI geçirdiği, % 58.1 `inin 6 aydan daha az süredir kalp hastası olduğu bulunmuştur. Hastaların % 80.6'sının koroner arter bypass greft ameliyatı olduğu ve % 83.9'unda iki adet göğüs tüpü olduğu saptanmıştır.Postoperatif dönemdeki dinlenme sırasındaki ağrı şiddeti puan ortalamalarının egzersizler sırasındaki ağrı şiddeti puan ortalamalarından düşük olduğu ( p < 0.01), postoperatif 1. gündeki ağrı şiddeti puan ortalamalarının 2. güne göre anlamlı derecede yüksek olduğu (p < 0.01), öksürme egzersizinin en ağrılı egzersiz olduğu bulunmuştur (p < 0.01).Postoperatif 1.günde; dinlenme, öksürme, spirometre kullanımı sırasında, 2. günde; öksürme sırasındaki ağrı şiddeti puan ortalamalarının kadınlarda daha yüksek olduğu (p0.05) bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This is a descriptive study to determine the pain level during exercises in patients who went through open heart surgery.The study was conducted between 19 December 2008-15 June 2009 in The Intensive Care Unit of The Cardiovascular Surgery Department of Celal Bayar University Research Hospital. The sampling of the study was done by `nonprobability sampling technique? in 62 patients who accepted to participate in the study.The collection of the data was done by `Patient Identity Form? and `Visual Analogue Scale?. The evaluation of the data was done by Student t, paired t and Mann Whitney U tests.Results:In our study %54.8 of the patients in the study were male, %53,2 was age 61 and under and the average age was 61,2±3.2, %43.5 was non-literate, %50 was smokers, %40,3 had a Body mass index (BMI) of 25-29,9. %64.5 of the patients had chronic disease and %79 of the patients were medicated because of a chronic disease, %43,5 had a myocardial infarction, %58.1 had cardiac illness for less then 6 months. It was found that %80.6 went through CABG and %83,9 had 2 chest drainage tubes.It was found that the pain during exercises was greater then pain at rest (p0,05).