Basit horlama ve uyku apnesi olan hastalarda alerjik rinit prevalansı
The prevelance of allergic rhinitis in simple snoring and sleep apnea patients,
- Tez No: 260236
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FİKRET ÇINAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Basit horlama, obstruktif uyku apnesi sendromu, alerjik rinit, Simple snoring, obstructive sleep apnea syndrome, allergic rhinitis
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Obstrüktif uyku apnesi sendromu (OUAS) uyku sırasında üst hava yollarınınperiyodik kollapsı ile karakterize bir hastalıktır. Nazal obstrüksiyon OUASgelisiminde potansiyel etiyolojik bir risk faktörüdür. Alerjik rinit, alerjenlerle temassonucunda burun mukozasında inflamasyon gelismesi ile karakterize, buruntıkanıklıgı, burun akıntısı gibi semptomlarla ortaya çıkan kronik bir hastalıktır.Çalısmamızda basit horlama ve OUAS tanısı alan hastalarda alerjik rinit sıklıgını vealerjik rinit ile OUAS gelisimi ve siddeti arasındaki iliskiyi arastırmayı amaçladık.Basit horlama ve OUAS tanısı alan toplam 80 hasta, AH' ne göre 4 gruba ayrıldı.Hastalar alerjik rinit açısından sorgulandı, prick ve Radio Allergo Sorbent Test(RAST) testleri yapıldı. Anamnez ve test sonuçlarına göre alerjik rinit tanısı konulanhastalarda, alerjinin siddeti doldurmus oldukları semptom skalası degerlendirmeformu sonuçlarına göre derecelendirildi. Çalısma grubumuzdaki 80 hastanın 18'inde(%23) alerjik rinit tespit ettik. En sık saptanan alerjenler; RAST testinde D.Pteronyssinus %40, D. Farinae %32; prick testinde ise D. Pteronyssinus %41, D.Farinae %40 idi. Sonuçta 18 hastanın 13'ünde (%72) etken alerjen ev tozu akarıolarak saptandı. Bu sonuçlar dogrultusunda özellikle gece yatakta maruz kalınan evtozu akarlarının sebep oldugu perenial alerjik rinitin basit horlama ve OUASgelisimine katkıda bulunabilecegini ve bu sebepden dolayı basit horlama ve OUAS'ıolan hastalara yöneltilen sorular içine burun tıkanıklıgı, hapsırma gibi alerjisemptomlarını içeren soruların da eklenmesini ve istenecek tetkikler arasında deritesti prick veya RAST testinin de yer almasını öneriyoruz.
Özet (Çeviri)
Obstructive sleep apnea syndrome (OSAS) is characterized by periodical collapse ofupper airways during the sleep. Nasal obstruction is an etiological potential risk factorin OSAS development.Allergic rhinitis is a disease that characterized by progression of nasal mucosalinflammation due to allergen contact and it is a chronic disease occuring by symptomsas nasal obstruction and nasal discharge.In our study, we aimed to investigate the prevalence of allergic rhinitis, the relationbetween allergic rhinitis and OSAS development, the relation between allergic rhinitisand OSAS severity in the patients having the diagnosis of simple snoring and OSAS.The total 80 patients with the diagnosis of OSAS and simple snoring were divided into4 groups according to AHI scores. The cases were interrogated due to presence ofallergic rhinitis. Prick and RAST tests were applied.The severity of allergy were graded by the results of symptom scala forms filled by theallergic rhinitis patients diagnosed according to the anamnesis and test results. Wefound allergic rhinitis in 18 of 80 study patients (23%).Most frequent allergens were D. Pteronyssinus 40%, D. Farinae 32% in RAST test andD. Pteronyssinus 41%, D. Farinae 40% in prick test respectively. As a result, the housemites were causative allergen in 13 of 18 patients (72%).In conclusion, perennial allergic rhinitis caused by house mites especially in the bedduring the night may help in occurence of simple snoring and OSAS. That?s why, thesymptoms as nasal obstruction, sneezing etc. should be added into the questionnairesthat try to demonstrate suspected simple snoring and OSAS patients. The prick andRAST tests should be used in evaluation of these patients.