Obstrüktif uyku apne sendromlu hastalarda polisomnografi, uyku derinliği ve uyku endoskopisi bulgularının değerlendirilmesi
  1. Tez No: 632440
  2. Yazar: HATİCE SEÇİL AKYILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAUF YÜCEL ANADOLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Bispektral İndeks, Horlama, Obstrüktif Uyku Apne Sendromu, İlaçla İndüklenen Uyku Endoskopisi, Uyku Derinliği, Polisomnografi, Bispectral İndex, Snooring, Obstructive Sleep Apnea Syndrome, Drug induced sleep endoscopy, polysomnography
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı, Obstrüktif Uyku Apne Sendromu (OUAS) araştırılan hastaların klinik parametreleri, polisomnografide elde edilen apne hipopne indeksi ve uyku endoskopisi ile hastaların obstrüksiyon seviyeleri ile obstrüksiyon ve minimum oksijen satürasyonu sırasındaki uyku derinliği bulgularını incelemektir. OUAS riski taşıyan hastalar ile OUAS saptanan hastaların üst hava yolunda obstrüksiyona neden olan anatomik seviyenin doğru tespitinin uyku endoskopisi ile yapılabilirliği ve hastaların bu sıradaki uyku derinliğinin saptanması hedeflenmiştir. Materyal Metot: Çalışma Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Kliniğinde 06/2017 – 12/2019 tarihleri arasında basit horlama ve OUAS olarak değerlendirilen ve uyku endoskopisi yapıaln 100 olgu üzerinden yapıldı. Çalışmadaki veriler Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Kliniğinde oluşturulan veritabanından ve polisomnografi yapılacak hastalar için özel olarak oluşturulan dosyalardan retrospektif olarak elde edildi. Bulgular: Uyku endoskopisi ile hastalarda en fazla retropalatal bölgede obstrüksiyon olduğu saptandı. Preoperatif dönemde dil kökü hipertrofisi izlenen hasta grubunun büyük bir kısmında retrolingual bölgede obstrüksiyon izlenmedi. Uyku endoskopisi sırasında minmum oksijen satürasyonun erkek hastalarda daha düşük izlendiği görüldü. Sonuç: Polisomnografi, uyku apnesi ve horlama şikayeti ile başvuran hastalarda OUAS tanısı koymak için altın standart yöntemdir. Uyku endoskopisi, hastalarda tedavinin doğru yapılabilmesi için obstrüksiyon seviyesinin doğru tespitin de önemli bir yeri vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of the study is to investigate the clinical parameters of patients who have been studied for Obstructive Sleep Apnea Syndrome (OSAS), the apnea hypopnea index obtained by polysomnography and sleep endoscopy, and the obstruction levels of patients, and the depth of sleep during obstruction and minimum oxygen saturation. It is aimed to determine the anatomic level that causes obstruction in the upper airway of patients with OSAS risk and patients with OSAS, by performing sleep endoscopy and determining the depth of sleep at this time. Materials and methods: The study was performed on 100 patients who were evaluated as simple snoring and OSAS between the dates of 06/2017 - 12/2019 in Ankara University Faculty of Medicine Ear Nose and Throat Diseases Clinic.Datas in this study were obtained retrospectively from the database of Ankara University Otolaryngology Department and from the files special for patients undergoing PSG. Results: Obstruction was most common in the retropalatal region in patients with sleep endoscopy. In the preoperative period, the majority of the patient group with tongue root hypertrophy did not have obstruction in the retrolingual region. It was observed that minimum oxygen saturation was observed lower in male patients during sleep endoscopy. Conclusion: Polysomnography is the gold standard method for diagnosing OSAS in patients presenting with sleep apnea and snoring. Accurate determination of the level of obstruction also has an important role in making sleep endoscopy and correct treatment in patients.