Prenatal uygulanan diklofenak sodyumun sıçanlarda prostat stroma-parankim oranına etkilerinin araştırılması: Stereolojik bir çalışma
An investigation of the effects of prenatally applied diclofenac sodium on the prostate stroma?parenchyma ratio in rats: A stereological study
- Tez No: 260235
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ÇETİN RAĞBETLİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: Asiner doku, bağ doku, diklofenak sodyum, gebelik, prostat, stereoloji, Aciner tissue, connective tissue, diclofenac sodium, pregnancy, prostate, stereology.14
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Gebelikte, diklofenak sodyum gebeliğin ve doğumun uzamasına ve özellikle plasentabariyerinden geçtiği için fetüse etki etmektedir. Çalışmamızın amacı diklofenak sodyumuygulanmış gebe sıçanlardan elde edilen 20 haftalık erişkin erkek sıçanların prostatmorfometrisinde stroma-parankim oranındaki değişikliklerin stereolojik metotlarlaaraştırılmasıdır.Sıçanlar bir gece boyunca çiftleşmeye bırakıldı. Çiftleşmenin ertesi günü vaginal plakgözlenen dişi sıçanlar, gebeliğin sıfırıncı (0.) günü olarak kabul edildi. Hayvanlar normal ışıkve karanlık siklusu ile 21 ±2 °C normal diyetle takibe alındı. Denek ve kontrol grubunaenjeksiyon gebeliğin beşinci gününde başlandı, 15 gün süreyle uygulandı. Postnatal 28. günde(3?4 hafta arası) yavruların erkek ve dişileri ayrılarak farklı kafese alındı. Çalışmamızdadenek, sham ve kontrol gruplarında altışar adet erkek vistar albino cinsi toplam 18 adet sıçankullanılmıştır. Gruplar 20 haftalık olunca derin anestezi altında perfüzyona alınarak prostattek parça olarak çıkarıldı, rutin histolojik takip metotlarından sonra parafine gömüldü.Dokulardan belirli aralıklarla 5 mikron kalınlığında kesitler alındı. İlk kesit rastgele seçildi,her 195. kesit çifti alındı. Kesitler; hematoksilen-eozin (HE) ve Masson trikrom ile boyandı.Stereolojik metotlardan Cavalieri prensibinin modifiye metodu kullanıldı. Alınan kesitlerdestroma-parankim volüm oranı, bileşik alan ölçüm cetveliyle ölçüldü. Stereolojik incelemesonucu sham grubu ve kontrol grubunda asiner doku %55 bağ doku %45, denek grubunda iseasiner doku %60 bağ doku ise %40 bulundu.Sonuç olarak gebelikte uygulanan diklofenak sodyumun postnatal 20 haftalık denekve kontrol grubunda sıçan prostat stroma?parankim oranına etkisinin istatistiksel açıdananlamlı olmadığı (P>0.05) gözlendi.
Özet (Çeviri)
During pregnancy, diclofenac sodium extends the pregnancy and the birth and since itcan cross the placenta barrier it affects the fetus. The aim of our study was to investigate theeffects of prenatally applied diclofenac sodium on the morphometry of the 20-week old adultprostate by stereological methods.The rats were left overnight to mate. The next day when vaginal plaques wereobserved was considered as the day 0 of the pregnancy. Animals were kept in a room withnormal light and dark cycles (21±2 °C) and fed with normal diet. The injections in the controland the experimenatal group were started on the fifth day of pregnancy and applied for 15days. On the postnatal 28th day (between 3-4 weeks) the male and female offsping wereseparated into different cages. In our study, 18 male Wistar albino rats were used in theexperimental, sham and control groups each having 6 rats. When the animals are 20 weeks oldthey were perfused under deep anesthesia and the prostate was removed in to and embeddedin paraffin after routine histological procedures. Tissue sections of about 5 microns thick weretaken at regular intervals. The first section was chosen at random and every 195th sectionpairs were taken. Sections were stained with hematoxylin-eosin and Masson trichrome.Modified method of Cavalieri principle was used for stereological analysis. Stromaparenchymavolume ratio was measured with combined field scale. At the end of stereologicalexamination there were 55% aciner tissue and 45% connective tissue in the control and shamgroups, while there were 60% aciner tissue and 40% connectice tissue in the experimentalgroup.As a result it was found that prenatally applied diclofenac sodium did not cause astatistically significant change in the 20-week old rat prostate stroma-parenchyma ratiocompared to the control animals (P>0.05).