İlköğretim çağındaki kızlarda dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu: Kliniğe başvuran bir grupta sosyodemografik, eş tanı ve psikososyal özelliklerin değerlendirilmesi
- Tez No: 260242
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE RODOPMAN ARMAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Psychiatry, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu, kızlar, ilköğretim çağı, eş tanı, psikososyal özellik
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB), çocuk psikiyatrisi alanındaen sık görülen hem erkeklerde hem de kızlarda geçerli olan bir tanıdır. Bunakarşın çalışmalar daha çok okul çağı erkeklere odaklanmış durumdadır. Buçalışmada kliniğe başvuran ve DSM?IV'e göre DEHB tanısı alan ilköğretimçağındaki kızların sosyodemografik, eş tanı ve psikososyal özelliklerininkontrollerle karşılaştırılması amaçlanmıştır. Çalışmaya Marmara Üniversitesi TıpFakültesi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi polikliniğinde DEHB tanısı ile takipedilmekte olan, rastgele örnekleme ile seçilmiş 6-14 yaş arasında 70 kız hastave bunlarla yaş açısından eşleştirilmiş 60 sağlıklı kız çocuk kontrol grubu olarakalınmıştır. Katılımcıların sosyodemografik özellikleri ayrıntılı bir form ile, klinikdeğerlendirmeleri Okul Çağı Çocukları için Duygulanım Bozuklukları ve ŞizofreniGörüşme Çizelgesi- Şimdi ve Yaşam Boyu Şekli ile, DEHB belirtileri ve davranışözellikleri Conners Anababa Değerlendirme Ölçeği, Conners Öğretmen Formu,DSM-IV'e Dayalı Yıkıcı Davranış Bozukluklarını Tarama ve DeğerlendirmeÖlçeği, Güçler ve Güçlükler Anketi, olumsuz yaşam olayları ayrıntılı bir listeyle,sosyal ve okul alanındaki işlevsellikleri genel performans değerlendirmesi formuile değerlendirilmiştir.DEHB olan kızlar kontrollere göre okul başarıları daha düşük, akranilişkileri, anne baba ve kardeş ilişkileri daha sorunlu olarak; eş tanı veailelerinde DEHB öyküsü sıklığı daha fazla oranda bulunmuştur. Bileşik alt tipteen sık eş tanılar sırasıyla anksiyete bozuklukları, karşıt olma karşı gelmebozukluğu; dikkat eksikliği baskın alt tipte ise anksiyete bozukluğu, özgülöğrenme bozukluğu belirtileri olarak bulundu. Hasta grubunda tüm ölçekpuanlarını aileler öğretmenlere göre daha sorunlu bildirmiştir. Bu bulgularDEHB'nin kız çocuklarında psikiyatrik, akademik, sosyal ve davranışsalalanlarda bozulmaya neden olduğunu ancak işlevsellik üzerine etkilerininçoğunlukla okul çağlarında fark edildiğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Attention Deficit and Hiperactivity Disorder (ADHD) are the most frequently seendiagnosis both for girls and boys in the field of child and adolescent psychiatry.However, the studies in this field mostly focus on the school-age boys. Thisstudy aimed to compare the sociodemographic features, comorbidity andpyschosocial characteristics of primary school aged girls who recoursed to theclinic with a diagnosis of ADHD according to DSM-IV. For this study, 70 femalepatients were randomly selected between the ages of 6 and 14 with a diagnosisof ADHD at Marmara University School of Medicine Child and AdolescentPyschiatry policlinic. 60 healthy girls were selected as a healthy control groupmatched with the patients in terms of age. Sociodemographic characteristics ofthe participants were measured with a detailed form; clinical assessment weremade with the Kiddie Schedule for Affective Disorders and SchizophreniaPresent and Lifetime Version; ADHD symptoms and behavioral characteristicswere assessed with Conners? Parent Rating Scale, Conners? Teacher RatingScale, DSM-IV Screening and Assessement Scale for Disprutive BehavioralDisorders and Strength and Diffuculties Questionnare; adverse life events wereassessed with a detailed list; social and academic functionality was evalutedwith a general performance assessment form.According to the findings girls with ADHD who compared with controlswere found out to have less academic success, poorer peer relationship, moreproblematic parent and sibling relationships, high frequency of comorbidity andfamilial ADHD history. The most common comorbidity in the combined subtypewere found to be respectively anxiety disorders, oppositional defiant disorder, inthe inattantive subtype they were found to be anxiety disorders, learningdisorder symptoms. Parents reported all of the rating scale points moreproblematic than the teachers. Although these findings show that girls withADHD have psychiatric, academic, social and behavioral impairment,functionality effects are identified mostly during the school ages.Keyword: Attention Deficit and Hiperactivity Disorder, girls, primaryschool age, comorbidity, psychosocial characteristics.