Astımlı çocuk ve ergenlerde psikopatoloji ve benlik saygısı ile anne duygu ifadesinin ilişkisi
  1. Tez No: 260241
  2. Yazar: SEMA ÖLÇER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MERAL BERKEM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Allerji ve İmmünoloji, Psikiyatri, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Allergy and Immunology, Psychiatry, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Astım, psikiyatrik e? tanı, çocuk, ergen, duygu ifadesi, benlik saygısı, Asthma, child, adolescent, psychiatric comorbidity, expressed emotion, self-esteem
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu ara?tırmada astımlı çocuk ve ergenlerde duygusal ve davranı?sal sorunlar, benlik saygısı düzeyi ve psikiyatrik e? tanı varlığı değerlendirilerek, mevcut tablonun annenin anksiyete-depresyon ve duygu ifadesi düzeyi ile ili?kisinin ara?tırılması amaçlanmaktadır.Astım tanısı ile takip edilen 65 çocuk ve ergen, genel pediatri polikliniğine ba?vuran fakat kronik hastalığı bulunmayan 76 çocuk ve ergenle kar?ıla?tırılmı?tır.Çalı?maya katılanlara genel psikiyatrik değerlendirme için Çocuklar ?çin Duygulanım Bozuklukları ve ?izofreni Görü?me Çizelgesi uygulanmı?tır. Çocuk ve ergenlere Çocuklar ?çin Depresyon Ölçeği, Çocuklar ?çin Durumluk-Sürekli Kaygı Envanteri, Piers Harris Benlik Saygısı Envanteri; annelere Duygu ?fade Ölçeği, Beck Depresyon Envanteri, Durumluk-Sürekli Kaygı Envanteri ve Çocuk ve Gençler ?çin Davranı? Değerlendirme Ölçeği verilmi?tir. Elde edilen verileri değerlendirmek için Ki Kare ve t testleri ile bağıntı analizleri kullanılmı?tır.Ara?tırma sonuçlarına göre astımlı çocuklarda psikiyatrik bozukluklar daha fazla görülmekte, davranı? değerlendirme ölçeğinde somatik sorunlar, dikkat sorunları ve sosyal içe dönüklük ba?ta olmak üzere içe yönelim ve toplam problem skoru daha yüksek bulunmaktadır. Astımlı çocuklarda benlik saygısı ile ya? arasında negatif korelasyon gözlenmi?tir. Bu grupta dü?ük okul ba?arısı, psikopatoloji varlığı ve anne duygu ifadesinin yüksekliği durumunda benlik saygısının daha dü?ük olduğu saptanmı?tır. Astım grubunda anne duygu ifadesinin daha yüksek olduğu ve çocuğun okul ba?arısı, depresyon ve kaygı derecesi ile ili?kili olduğu bulunmu?tur.
Özet (Çeviri)
The objective of this study is to evaluate emotional and behavioral difficulties, level of self-esteem and presence of psychiatric comorbidities in a sample of children and adolescents with asthma and to investigate their relationship to the level of maternal anxiety, depression and emotional expression.65 children and adolescents with a diagnosis of asthma were compared with a control group of 76 children, without a chronic illness, from pediatric outpatient clinic.Kiddie- Schizofrenia Affective Disorders Schedule was used for general psychiatric evaluation of the participants. Child Depression Inventory, State-Trait Anxiety Inventory-Child, Piers Harris Self Esteem Inventory were given to children and adolescents and Expressed Emotions Questionnaire , Beck Depression Inventory, State-Trait Anxiety Inventory, Child Behaviour Checklist were administered to their mothers. Grups were compared with chi square and t-test and correlation analyses were used to assess the relationship between psychiatric condition with maternal variables.The results of this study revealed more psychiatric diagnoses in children with asthma than the control group. Total scores and the internalizing symptom scores of Child Behavior Checklist, particularly those of somatic symptoms, attention problems and withdrawal subscores were higher in patients with asthma. There was a negative correlation between self-esteem and age of the children and low academic achievement, presence of psychopathology and high maternal emotional expression were found to be correlated with low self-esteem in the asthma group. Emotional expression of the mothers in children with asthma were higher than that of the controls, which was directly correlated with academic achievement and the level of depression and anxiety in the child.