Erkek sıçan aşırı aktif mesane (Kısmi üretra obstrüksiyonu) modelinde mesane kasına botulinum toksini enjeksiyonunun etkilerinin incelenmesi
- Tez No: 260259
- Danışmanlar: PROF. DR. TUFAN TARCAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: mesane, kısmi üretra obstrüksiyonu modeli, aşırı aktif mesane, botulinum toksini tip A, bladder, partial urethra obstruction, over active bladder, botulinum toxintype A
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
AMAÇYetişkin erkek hastalarda selim prostat büyümesi sonucunda mesane çıkım yolutıkanıklığı meydana gelmekte ve obstrüksiyonunun cerrahi olarak ortadankaldırılmasının ardından önemli bir hasta grubunda dolum fazına ait bulgular devametmektedir. Bu durum kısmen bu hastalarda saptanan detrusor kasının aşırıaktivitesine bağlanmaktadır.Bu çalışmada kısmi üretra obstrüksiyonu ile oluşturulan erkek sıçan aşırı aktifmesane modelinde, mesane kasına Botulinum toksini enjeksiyonunun mesaneüzerine olan etkileri incelenecektirGEREÇ VE YÖNTEMLERBu tez çalışmasında toplam 45 erkek Spraque-Dawley sıçandan oluşan 5 grup oluşturuldu.Kontrol grubu hariç tüm gruplardaki hayvanlarda kısmi üretra obstrüksiyonu oluşturuldu.Kısmi üretra obstrüksiyonu operasyonunun 6. haftasında gruplarındaki hayvanlarınmesanesine mikro pipet yardımı ile, botulinum toksini ya da serum fizyolojikenjeksiyonu mesanenin ön, arka, sağ ve sol yan duvar ve kubbesine olmak üzere 5eşit dozda uygulandı. Daha sonra her hayvandan mesane dokuları çıkarıldı. Mesanedokularında histomorfolojik incelemeler ve organ banyosunda da fonksiyonelçalışmalar yapıldı. Tüm kasılma ve gevşeme verileri doku yaş ve kuru ağırlıklarınave maksimal gevşeme veya kasılma yanıtlarına göre oranlanarak normalize edildi.BULGULARIşık mikroskobu ile yapılan değerlendirmede; BONT A'nın detrusor kashipertrofisi üzerindeki negatif etkisinin erken dönemde başladığı ve uzun dönemdedevamlılık gösterdiği izlendi. Ayrıca BONT A'nın; bağ dokusundaki, kas demetleriiçindeki ve arasındaki fibrozis üzerindeki negatif etkisi ise yine erken dönemdebaşladığı ve uzun dönemde belirgin hale geldiği izlendi. Fonksiyonel kasılmaçalışmalarında, erken dönem olan 5. günde BOTN A enjeksiyonu SF enjeksiyonunaoranla hem EAU, hem doz yanıt çalışmalarında ve hem de maksimum kasılmaçalışmalarında azalmış kasılma cevabına yol açtı. Enjeksiyon sonrası uzun dönemolan 30. günde fonksiyonel çalışmalarda kasılma cevabında iki grup arasındakifarklılığın ortadan kalktığı izlendi. Fonksiyonel gevşeme çalışmalarında, erkendönemde BONT A enjeksiyonunun hem EAU hem de doz yanıt çalışmalarında dokugevşeme yanıtında negatif etki oluşturduğu saptandı. Ancak uzun dönemde buetkinin ortadan kalktığı ve EAU sonrası benzer yanıtlar alınmasına rağmen doz yanıtçalışmalarında daha yüksek yanıtın oluştuğu izlendi.SONUÇErkek sıçan kısmi üretra obstrüksiyon modelinde, mesane kasına botulinumtoksin A enjeksiyonu olumlu fonksiyonel ve histopatolojik değişikliklere nedenolmaktadır. Bu bulgular ışığında bu tedavinin; selim prostat büyümesine ikincilgelişen, bazı hastalarda tıkanıklığın giderilmesine rağmen devam eden veantikolinerjik tedavilere cevapsız dolum fazı semptomlarının tedavisinde yararlıolabileceği düşünülmektedir. Ancak bu tedavinin etki mekanizmasını daha iyi ortayakoyabilecek ve moleküler temellerini aydınlatacak çalışmalara ihtiyaçduyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION AND OBJECTIVESBenign prostate enlargement causes bladder outlet obstruction in elderly men andsymptoms related to storage phase continues in an important percent of patients aftersurgical removal of obstruction. This may be related in particular to detrusoroveractivity in these patients. We evaluated effects of intradetrusor botulinum toxininjections in a male rat overactive bladder model, created by partial urethraobstruction.MATERIALS AND METHODSA total of 45 male Sprague Dawley rats were separated into 5 groups. Except incontrol group, partial uretra obstruction was created in all rats. At 6th week, 50 ?l ofsaline (sham treatment) or botulinum neuro-toxin A was injected in 5 divided dosesin the anterior, posterior, left and right lateral walls and dome of the bladder.Bladders were harvested from each animal. Functional studies andhistomorphological investigations were done on bladder strips. The data gathered infunctional studies were normalized by dividing the data into wet and dry bladderstrip weight and maximum tension.RESULTSLight microscopy revealed a negative effect of BONT A in detrusor hypertrophy inearly (5 days) and late period (30 days). Also, the negative effect in connective tissueand in intra- and inter-fascicular fibrosis of muscle strips were shown in early andlate periods.In early period, BOTN A injection resulted in a weaker contractile andrelaxation response to 120 mM potassium, electrical field stimulation (EFS) andcumulative dose carbachol / isoproterenol. In late period, contractile responses weresame in both groups. BOTN A injection resulted in a higher relaxation response tocumulative dose isoproterenol at late period and similar relation response to EFS.CONCLUSIONSIntra-detrusor BOTN A resulted in positive functional and histomorphologicalchanges in male rat partial urethral obstruction model. Regarding ourresults, this treatment modality may be efficacious in elderly men with ongoingstorage phase symptoms after surgical removal of obstruction. Further meticulousstudies concerning the molecular basis of this treatment on male bladder physiologyare needed.