Spinal ve epidural anestezinin QT dispersiyonuna etkisi
  1. Tez No: 260273
  2. Yazar: MUSTAFA ÇAKIR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATİH ÖZKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: spinal anestezi, epidural anestezi, QT uzaması, spinal anaesthesia, epidural anaesthesia, QT prolongation
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Amaç: Bu çalışmada; spinal ve epidural anestezi yönteminin uygulandığı, erişkin hastalarda, spinal ve epidural anestezi yönteminin QT değeri üzerine, kardiyotoksik etkilerinin karşılaştırılması planlandı.Gereç ve Yöntem: Çalışmaya elektif şartlarda rejyonel anestezi planlanan, ASA I-II grubu 60 erişkin olgu kabul edildi. Anestezi öncesi Multipurpose Digital ECG holter takıldı. Hastalar Epidural anestezi (Grup E, n=30) ve spinal anestezi (Grup S, n=30) olarak iki gruba ayrıldı. Epidural anestezi 100 mg %0,5 izobarik bupivakain (20 ml) ile spinal anestezi ise15 mg %0,5 izobarik bupivakain (3ml) ile L?-L? veya L?-L? mesafesinden uygulandı. Olgularda duyusal blok, düzeyi iğne batırma yöntemi ile (pinprick testi) belirlendi. Duyusal blok T?0 dermatom seviyesine ulaşılan hastalarda, cerrahi operasyona izin verildi. Preoperatif ve intraoperatif hemodinamik bulgular ve QT değerleri ölçümleri kayıt edildi ve QT değerleri açısından hastalar değerlendirildi.Bulgular: Preoperatif kalp hızı, sistolik arter basıncı, diastolik arter basıncı ve ortalama arter basıncı değerlerinin işlem süresince hemodinamik stabiliteyi etkilemeyecek şekilde düştüğü görüldü ve bu düşme her iki grupta benzerdi. Epidural ve spinal anestezi uygulanan hastalarda grup içi değerlendirmede QT değerlerinde işlem süresince istatistiksel olarak anlamlı bir artma saptandı (p0,05).Sonuç: QT dispersiyonu, miyokardın repolarizasyonda homojenliğinin bozulmasının ve aritmiye yatkınlığının noninvaziv bir göstergesidir. Çalışmamızda her iki yöntemin de kardiotoksik etkileri hemodinamik parametreler ve QT uzaması açısından değerlendirildiğinde benzer olduğundan bir yöntemin diğerine üstün olmadığı kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, comparison of cardiotoxic effects to QT interval of spinal and epidural anaesthesia in adult patients who had been applied spinal and epidural anaesthesia procedure was planned.Materials and Methods: 60 adult patients, ASA I-II planned for regional anaesthesia in elective conditions have been accepted to the study. Before the anaesthesia induction Multipurpose Digital ECG Holter was inserted. Patients were divided into two groups epidural anaesthesia (Group E, n=30) and spinal anaesthesia (Group S, n=30). 100 mg %0,5 isobarik bupivacaine (20 ml) and 15 mg %0,5 isobaric bupivacaine (3 ml) were administered applicated intratechally into L?-L? or L?-L? epidural space. Sensorial blockade level in patients was determined using the prick method (pinprick test). Surgical operation was allowed in patients whose sensorial blocade level reached to T10 dermatome level. Preoperative and postoperative hemodynamic findings and QT values were recorded and patients were compared in accordance with their QT values.Findings: During surgery, preoperative heart rate, systolic arterial pressure, diastolic arterial pressure and mean arterial measurement values decreased similarly in both groups, but this does not effect hemodynamic stability. During the process, statistically, a significant increase on the QT values of epidural and spinal anaesthesia applied patients was revealed (p0.05).Conclusion: QT dispersion is a noninvasive parameter for tendency to aritmy and homogeneous to be destroyed at myocardial repolarization. In our study, when we evaluate the hemodinamic and QT prolongation for cardiotoxic effects of both methods, we conclude that they are similar to each other, in other words, none of them is superior to the other.