Doğu Anadolu bölgesinde operasyonu tamamlanmış anal atrezili hastalarda gaita inkontinansı değerlendirilmesi
- Tez No: 260280
- Danışmanlar: PROF. DR. A. BEDİİ SALMAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Cerrahisi, Pediatric Surgery
- Anahtar Kelimeler: Anorektal Malformasyon, Anal Atrezi, Konstipasyon, Anorectal Malformation, Anal Atresia, Constipation, fecal incontinence
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Anorektal malformasyonlar ilk çağlardan itibaren bilinen ve çocuk cerrahları içinönemini hiçbir zaman yitirmeyen, geniş spektruma sahip bir anomali grubudur.Spektrumun bir ucunda minimal cerrahi gerektiren hafif anomaliler, diğer ucunda ise ciddicerrahi gerektiren çok ağır ve karmaşık anomaliler bulunmakta olup en sık görülendoğumsal anomalilerin %25 `ni oluşturmaktadır. Hafif anomaliler kolayca tedavi edilebilirve yaşamlarının sonuna kadar herhangi bir sorunla karşılaşmazlar. Ağır anomaliler isekarmaşıktır, tedavileri daha zordur ve fonksiyonel sonuçları da pek yüzgüldürücüolmayabilir. Karmaşık anomalilere eşlik eden ek anomali oranı da sıktır ve hastaları ömürboyu sıkıntılarla mücadele etmek zorunda bırakabilirler.Definitif operasyonu tamamlanmış anorektal malformasyonlu hastaları bekleyen enönemli problem gaita kontinansının sağlanamamasıdır. Şikâyetlerin başında ise kabızlıkveya gaita kaçırma gelmektedir. Bu şikâyetler, daha hafif olan ve basit cerrahi ile düzelenanomalilerde daha az, ağır anomalili ve daha büyük cerrahi gerektirenlerde ise sıkçakendini göstermektedir. Ailelere, çocuklarının ilerde dışkı kontrolü sağlama olasılığını,hayal kırıklığı oluşturmadan gerçekçi bir dille anlatmak gerekmektedir. Aynı şekildeailelerin de ilerde çocuklarının yanlış beklentilere kapılmaması için dışkı kontrolü ile ilgilibilgileri aktarması gerekmektedir.Çağımızda her alanda olduğu gibi tıpta da katedilen gelişmeler ışığı altında definitifameliyat sonrası görülen şikâyetlerin hekim, aile ve hasta işbirliği ile hastanın sosyalyaşama adaptasyonu düne göre çok daha başarılı ve kolay olmaktadır.
Özet (Çeviri)
Anorectal malformation, known since ancient times, is one of the oldest diseases.Anorectal malformations maintaining without losing its importance for children surgeonsany time, is an anomaly group which has a wide spectrum. On the one end of spectrum,there are light anomalies that require a minimal surgery; on the other end, there are verysevere and complex defects that require serious surgery. They constitute 1/4 (one fourth)of the most common congenital anomalies. The light anomalies can be treated easily,and their functional results are more hopeful. The severe anomalies are complex, theirtreatments are more difficult and their functional results are worse. Anomaly rateaccompanying cases with complicated defect is also more common and they makepatients struggle with these problems lifetime.The most important problem and complaint waiting the patients with anorectalmalformation whose operation have been completed is constipation and fecalincontinence. Existing complaints are lesser in lighter case and in those who have beenhealed through simple surgery, but they are frequently seen in the defects requiringsevere anomaly and more complicated surgery. It is essential to inform families about thepossibilities that their children may in the future have fecal control an about theirexpectations in a realistic way without causing disappointment. Families also should givetheir children information about fecal control before they create wrong expectations. Itshould be kept in mind that constipation and the problem of fecal incontinence which mayoccur in patients can be defeated through the cooperation of the Doctor, family andpatients.