Koroner arter ektazili hastaların endotel fonksiyonlarının akıma bağlı dilatasyon tekniği ile değerlendirilmesi
The assesment of endothelial functions of patients with coronary artery ectasia by flow mediated dilatation technique
- Tez No: 260285
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERSEL ONRAT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Koroner arter ektazisi, normal koroner arterler, endotel disfonksiyonu, akıma bağlı vazodilatasyon, hiperlipidemi, Coronary artery ectasia, normal coronary arteries, endothelial dysfuntion, flow mediated dilatation, hyperlipidemia
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Koroner arter ektazisi (KAE), epikardiyal koroner arterin bir bölümünün tıkayıcı lezyon olmaksızın, komşu normal segment çapından 1.5 kat veya daha fazla genişlemesi olarak tanımlanmaktadır. Tıkayıcı koroner arter hastalığı (KAH)'ın eşlik etmediği ektazi vakaları ise izole KAE olarak tanımlanmaktadır. Koroner anjiografi (KAG)'lerde izole KAE sıklığı ise % 0,12-1,3 arasında değişmektedir. Biz bu çalışmamızda izole KAE olan hastaların endotel fonksiyonlarını, normal koroner arterleri olan hastaların endotel fonksiyonlarıyla, akıma bağlı dilatasyon tekniğini kullanarak karşılaştırmayı amaçladık.Çalışmamıza Ocak 2007 - Ocak 2009 tarihleri arasında, Afyon Kocatepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı koroner anjiografi ve kateterizasyon laboratuarında yapılan KAG'ler sonucunda KAE tesbit edilen 30 hasta ve normal koroner arterler tesbit edilen 30 birey dahil edildi. Hastaların endotel fonksiyonları akıma bağlı dilatasyon tekniği kullanılarak karşılaştırıldı. Ayrıca her iki grubun rutin kan biyokimyaları, transtorasik ekokardiyografileri de karşılaştırıldı.Çalışmamıza dahil olan gruplar arasında yaş ortalaması, cinsiyet, beden kitle indeksi, hipertansiyon, tip 2 diyabet, işlem sırasındaki sistolik ve diyastolik kan basıncı ile kalp hızı değerleri benzerdi. Ayrıca kan biyokimyalarında açlık glukoz, serum kreatinin, trigliserid, HDL-kolesterol değerleri de benzerdi. Ancak KAE grubunun ortalama LDL-kolesterol düzeyi, normal koroner arter grubunun ortalama LDL-kolesterol düzeyinden anlamlı derecede yüksekti. KAE grubunun ortalama total kolesterol düzeyi ile normal koroner arter grubunun ortalama total kolesterol düzeyi ise benzer bulundu. Her iki grubun konvansiyonel transtorasik ekokardiyografi parametreleri arasında anlamlı farklılık bulunmadı. KAE ve normal koroner arter hasta gruplarının bazal brakiyal arter çapları arasında anlamlı farklılık yoktu; buna karşın KAE grubunun akıma bağlı dilatasyon ortalaması, normal koroner arter grubunun akıma bağlı dilatasyon ortalamasından anlamlı derecede düşük bulundu.Sonuç olarak biz bu çalışmamızda KAE olan hastaların endotel fonksiyonlarını normal koroner arterleri olan hastalar ile akıma bağlı dilatasyon tekniğini kullanılarak karşılaştırdık. KAE olan hastalarda endotel disfonksiyonu olduğunu tesbit ettik. Ayrıca gruplar arasında LDL-kolesterol düzeyleri arasında istatistiki açıdan anlamlı farklılık bulduk. Bu nedenle KAE etyolojisinde ve endotel disfonksiyonunun temelinde hiperlipideminin rol almış olabileceğini düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Coronary artery ectasia (CAE) is defined as dilatation of a part of the epicardial coronary artery 1.5 times or greater than that of an adjacent normal segment without obstructive lesion. The ectasia cases without any obstructive coronary artery disease (CAD) is defined as isolated CAE. The incidence of isolated CAE in coronary angiographies (CAG) is 0,12-1,3 %. In this study we aimed to compare the endothelial functions of isolated CAE patients with the endothelial functions of patients with normal coronary arteries by using flow mediated dilatation (FMD) technique.According to their CAG between January 2007 and January 2009 in coronary angiography and catheterization laboratory at Afyon Kocatepe University Medical Faculty Cardiology Department, 30 patients with CAE, and 30 patients with normal coronary arteries were enrolled in this study. The endothelial functions of the patients were compared with FMD technique. Also routine blood chemistry, transtorasic echocardiographies of each groups were compared.The mean age, gender, body mass index, hypertension, type 2 diabetes, the systolic and diastolic blood pressures and heart rates during the study of two groups enrolled in this study were similar. Also blood chemistry parameters, fasting glucose, serum creatinine, trigliserides, HDL-cholesterol values of the groups were similar. But mean LDL-cholesterol of CAE group was significantly higher than the mean LDL-cholesterol of normal coronary artery group. And mean total cholesterol of CAE group was similar to the mean total cholesterol of normal coronary artery group. No statistical differences were found about conventional transtorasic echocardiography parameters between two groups. There was no differences between basal brachial artery diameters of two groups but, mean FMD of CAE group was significantly lower than the mean FMD of normal coronary artery group.In conclusion in this study we compared the endothelial functions of isolated CAE patients with the endothelial functions of patients with normal coronary arteries by using FMD technique. We found endothelial dysfunction in patients with CAE. Also we found statistically significant difference between LDL-cholesterol levels of two groups. So we think that hyperlipidemia could have played a role in the etiology of CAE and endothelial dysfuntion.