Dünya Sağlık Örgütü 2007 sınıflamasına göre menengiomların histopatolojik özellikleri '99 olgu'
According to WHO 2007 classification meningiomas histopathologic characteristic '99 case'
  1. Tez No: 260284
  2. Yazar: SÜLEYMAN ALTINTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. SEREFETTİN CANDA, PROF. DR. MEHMET YALDIZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: Meningioma, meningiomas histopathological subtypes, brain invasion
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Menengiomlar, tüm primer beyin tümörlerinin yaklasık olarak % 15-20' sini olusturur, genellikleyavas büyür ve komsu yapılara kompresyon yaparsa nörolojik sikayetler ve semptomlara neden olur.Görülme insidansı yasla birlikte artar ve kadınları erkeklerden daha sık olarak etkiler. Sıklıkla hayatın 6.dekadında izlenir ve çocuklarda nadir olarak görülür. Büyük çoğunluğu intrakranial yerlesimli olmak üzere,intraspinal veya orbital yerlesimli de olabilirler.Menengiomlar genis bir histopatolojik görünüme sahiptir. Histopatolojik olarak sınıflandırılmalarıdünya sağlık örgütü (DSÖ)' nün sinir sistemi tümörleri sınıflamasına göre yapılmaktadır. DSÖ sınıflamasınagöre en sık görülen subtipler, meningotelial, fibröz ve transisyonel menengiomlardır.Çalısmamızın amacı; 2002- 2008 yılları arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi PatolojiAnabilim Dalında ve 2006-2008 yılları arasında Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji AnabilimDalında menengiom tanısı almıs 99 olguyu, DSÖ 2007 sınıflamasına göre retrospektif olarak tekrardeğerlendirmektir.Histopatolojik örneklerimize göre menengiomların % 84,1' i DSÖ grade I,% 11,0' i DSÖ grade IIve % 4,9' u DSÖ grade III' tür. Çalısma 64 (%63,85) kadın ve 35 (%35,14) erkek olgu içermektedir, kadınerkek oranı 1,8' dir. Ortalama yas kadınlarda 54,4 ve erkeklerde 54,0' dır. Transisyonel menengiomlar, tümmenengiomların % 45,1'ini, geri kalan kısmını da meningotelial % 11, psammomatöz % 11, fibroblastik %8,5 ve diğerleri olusturmaktadır.En sık yerlesim yeri konveksitedir. Beyin invazyonu ve histopatolojik görünüm arasında bir iliskibulunmamıstır. Mitotik oran ve nekroz, tümörün derecesi arttıkça artıs göstermektedir.Anahtar kelimeler; Menengioma; menengiomların histopatolojik subtipleri; beyin invazyonu
Özet (Çeviri)
Meningiomas accounting for approximately 15-20% of all primary intracranial tumors, generaly slowlygrowing and produce neurogical signs and semptoms by compression of adjacent structures. Their incidenceincresases with age and affects women more commonly than men. They occur predominantly during the fifthdecade of life and very rare in children. The vast majority of meningiomas arise in intracranial, intraspinal ororbital locations. Meningiomas exhibit a wide range of histologic appearences. They are histologicallyclassified according to the World Health Organization (WHO) classification of tumors of the nervous system.Of the subtypes in the WHO classification, meningothelial, fibrous and transitional meningiomas are themost common.The aim of this study one hundred cases of meningioma diagnosed in Medical School Dokuz EylülUniversity Department of Pathology between 2002- 2008 and Mustafa Kemal University Department ofPathology between 2006- 2008. Meningiomas were retrospectively evaluated. All cases were re-evaluatedaccording to the latest World Health Organization (WHO) Classification (2007).According our histopathological examination 84,1% of them were WHO grade I, 11,0 % of them wereWHO grade II and 4,9% of them were WHO grade III. The study consisted 64 (%63,85) females and 35(%35,14) males, the ratio of females to males were of 1,8. The median age at diagnosis was 54,4 years inwoman and 54,0 in man. Transitional meningiomas accounted for 45,1 % of the tumors , followed by,meningotheliomatous 11,0% , psammomatous 11,0% and the fibroblastic 8,5% subtypes. Convexitymeningiomas were most common, followed by meningiomas of the other locations. There was norelationship between the brain invasion and the histopathological features. The mitotic rate and necrosis wasincreased with grade of the meningiomas.