Karotis stenti uygulanan olguların işlem öncesi ve sonrası oftalmik arter akım parametrelerinin RDUS ile değerlendirilmesi
The evaluation of ophtalmic artery flow pattern with CDUS in carotid artery stent procedure
  1. Tez No: 260311
  2. Yazar: KEMAL ALTINBAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ÖZCAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: inme, karotis arter darlığı, oftalmik arter, renkli Dopplerultrasonografi, stent ile endovasküler tedavi, carotid artery stenosis, color Doppler ultrasonography, endovasculartreatment and stenting, ophtalmic artery, stroke
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Karotis arter hastalığı, ölüm nedenleri arasında üçüncü sırada yeralan inmeninönemli bir nedenidir. ?nme ise kalıcı nörolojik hasarın en sık nedenidir.Karotis arter darlığının tedavisi medikal, cerrahi ve girisimsel yöntemler ileyapılabilmektedir. Bugüne kadar yapılan çalısmaların hemen tümü %70 ve üzeristenozlu olgularda girisimsel tedavinin medikal tedaviye üstünlüğünü ortayakoymaktadır. Semptomatik karotis arter darlığında (özellikle %70 ve üzeri), stent ileendovasküler tedavi ve endarterektomi hastaların tedavisinde kullanılan önemliyöntemlerdir. Anjioplasti ve stent uygulaması, endarterektomiye alternatif olarakkullanılmaya baslanan daha az invaziv bir yöntemdir. Serebral koruma sistemleri, buislemin güvenilirliğini artırmıstır.Karotis arter darlığında, serebral hemodinaminin bir göstergesi olarak oftalmik arterakım parametrelerinde çesitli değisiklikler ortaya çıkmaktadır.Çalısmamızda stent ile yapılan endovasküler tedavi ve erken dönemde gelisecekolası hemodinamik değisikliklerin bağlantısını arastırmayı amaçladık.Stent uygulaması için anjiografi ünitemize gönderilen ciddi karotis arter darlığıbulunan 28 semptomatik hastaya islem öncesi ve sonrasında oftalmik arter renkliDoppler ultrasonografi yapıldı.Karotis arter darlığında oftalmik arter akım hızları, pulsatilite ve rezistiviteindekslerinde anlamlı bulgular ve islem sonrası gelisen anlamlı farklılıklar saptandı.Ayrıca akım yönü ve paterninin de serebral dolasım hakkında bilgi verdiğikaydedildi. Bulgularımız literatürle uyumlu bulunmustur.Transorbital renkli Doppler ultrasonografi, oftalmik arterin kolayca görüntülenmesinisağlayan noninvaziv bir yöntemdir. Karotis arter darlığında serebral hemodinamidekideğisiklikleri yansıtmaktadır. Hastaların tedavi planlamasında ve takibindekullanılabilmektedir.
Özet (Çeviri)
Carotid artery disease is the most important etiology of stroke which is the thirdreason of all death causes and stroke is the most common cause of the permanentneurologic injury.The treatment of carotid artery stenosis can be by medical methods, by surgery or byinterventional methods. As per date, most of the studies showed the predominance ofinterventional methods to medical methods in the treatment of %70 and greatercarotid artery stenosis. Endovascular treatment by stents and endarterectomy can takeplace in treatment of patients with symptomatic carotid artery stenosis. Angioplastyand stent applications are less invasive methods than endarterectomy procedures. Thereliability of these procedures is redoubled by cerebral protection systems.As an indicator of the cerebral hemodynamy, some alterations in ophtalmic arteryflow pattern may be established in carotid artery stenosis.In this study, the connection of endovascular treatment by the application of stentsand the early hemodynamic alterations was aimed to be searched.Ophtalmic artery CDUS was performed before and after the procedure in 28symptomatic patients whom were referred to our angiography unit for stentapplication.There were meaningful findings in ophtalmic artery flow velocities, pulsatility andresistivity indexes. Moreover, ophtalmic artery flow pattern reflected the cerebralperfusion. Our outcomes were similar with that of the literature.As a conclusion, transorbital color Doppler US is a noninvasive method of theimaging of ophtalmic artery which reflects the alterations of the cerebralhemodynamics and can be used to evaluate and follow the patients with carotidartery stenosis.