Normal bireylerde vücut parametreleri ile böbrek volümü arasındaki ilişki
Correlation of renal volume calculations with various physical characteristics in healty people
- Tez No: 260310
- Danışmanlar: PROF. DR. SUAT AYTAÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Kidney volume, ellipsoid formula, physical characteristics
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Böbrek hastalıklarının tanı, tedavi ve takiplerinde oldukça önemli bir veriolan böbrek volümünün normal bireylerdeki değer aralıklarını ortaya koymayı veböbrek volümünün rutin fizik muayenede elde edilen fiziksel özelliklerden hangisiile daha iliskili olduğunu bulmayı hedefledik.Gereç ve Yöntem: Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Haziran 2005 ile Aralık2008 tarihleri arasında diyabet, hipertansiyon, renovasküler hastalık, geçirilmisüriner sistem cerrahisi veya diğer renal hastalık öyküsü bulunmayan, baskanedenlerle polikliniğe basvurmus ve abdominopelvik ultrasonografi istenen yasları17 ile 76 arasında değisen 161 kisi çalısmaya alındı. Kolay uygulanabilir olması, yanetkisi olmaması ve iyonizan radyasyon içermemesi nedeniyle görüntüleme yöntemiolarak US seçildi. Sonografik inceleme 3.5MHz'lik prob ile gerçeklestirildi. Böbrekboyutlarının ölçümünde longitudinal ve transvers plandan alınan en büyük ölçülergöz önüne alındı. Üç böbrek boyutu (uzunluk, genislik, kalınlık) kaydedildi veellipsoid formül kullanılarak böbrek volümü hesaplandı. Böbrek volümü yas,cinsiyet, boy, kilo, vücut kütle indeksi (VK?) ve vücut yüzey alanı (VYA) ilekarsılastırıldı ve bu parametreler ile iliskisi ortaya kondu.Bulgular: Kadınlarda sağ böbrek ortalama volümü 125 ml (69-182 ml) ; sol böbrekortalama volümü 134 ml (72-199ml) olarak saptandı. Erkekler için bu değerler sağböbrek ortalama volümü 149 ml (75-270ml); sol böbrek ortalama volümü 155ml (80-240ml) olarak belirlendi. Tüm olgular göz önüne alındığında, sol böbrek ortalamavolümü 143 ml , sağ böbrek ortalama volümü 135 ml bulunmus olup sağ ve solböbrek volümleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptandı. (p< 0.05).
Özet (Çeviri)
Purpose: Knowledge of kidney volume is important for clinical assesment ofrenal disease. However there are few studies on methods of assesing kidney volume.The purpose of this study was to establish a normal range of values for kidneyvolume in patients with no known history of renal disease and to correlate renalvolume calculations with various physical characters.Materials and methods: Between June 2005 and December 2008 161 peopleage range 17-76 with no known history of renal disease were evaluatedsonographically in Ankara University Faculty of medicine. The ultrasoundexaminations were performed with 3.5 MHz US probe. Length, width and thicknessof the kidney were measured and renal volume was calculated by using ellipsoidformula. Renal volume calculations were corraleted with age, height, weigth, bodymass index (BMI ) and body surface area (BSA).Findings: Median renal volume were 125 ml in right kidney and 134 ml inleft kidney in women, 149 ml in right kidney and 155 ml in left kidney in men.Volume of the left kidney was significantly greater than that of the right (p< 0.05).Our study shows a sex diference; the kidney volume was greater in men. Renalvolume decreased with age, almost entirely because of the parancymal reduction.Renal volume correlated best with body height and to a lesser degree with weight,BMI and BSA.Result: When assesing kidney function, kidney length is an important markerbut the most precise assesment of abnormalities in renal size would requiremeasurement of renal volume especially in cases where the combined clinical andradiological information do not yield an exact answer as to the patient?s resudialrenal capacity. Renal volume may vary on the physical characteristics.