Sepsisten septik şoka geçişte inflamatuar parametrelerin seyri
Inflammatory parameters trends during progression from sepsis to septic shock
- Tez No: 260346
- Danışmanlar: PROF. DR. MELEK TULUNAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: C-Reaktif Protein, Mortalite, Prokalsitonin, Prognoz, septik, C-Reactive Protein, Mortality, Procalcitonin, Prognosis, Shock, septic
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Son yıllarda laktat, prokalsitonin (PCT), beyin natriüretik peptit (BNP) ve C-reaktif protein (CRP) gibi çe?itli biyobelirteçler sepsisi olan hastalarda diagnoz ve prognozun saptanmasında bir araç olarak incelenmi?tir. Bu çalı?mada septik ?oku olan hastalarda bu biyobelirteçler ve hastalık ?iddeti skorlarının dinamik ölçümlerinin prognostik değeri ara?tırılmı?tır.Ara?tırılmaya etik kurul onayı alındıktan sonra septik ?ok tanısı alan 20 hasta çalı?maya dahil edildi. Septik ?ok tanısı ASCP/SCCM kriterlerine göre belirlendi. PCT, CRP, laktat ve BNP gibi biyobelirteçler septik ?okun ilk 3 gününde ölçüldü ve hastalık ?iddeti skorları da hastanın kabul edildiği gün ve biyobelirteçler gibi septik ?ok sırasında hesaplandı. Çalı?mada elde edilen veriler Mann-Whitney U, Kruskall-Wallis testleri ve Spearman Rho korelasyon analizi kullanılarak değerlendirildi.Hastaların yoğun bakım mortaliteleri %40 ve hastane mortaliteleri %50 ve 28 günlük mortaliteleri %35 olarak tespit edildi. PCT ve CRP seviyeleri septik ?okun ilk 3 günü normal sınırdan daha yüksek bulunmasına rağmen mortalite ile anlamlı bir korelasyonu tespit edilmedi. SAPS II, MODS, SOFA ve LODS skorları septik ?okun ilk 3 günü yüksek bulundu, bununla beraber bu skorların mortalite ile korelasyonu sadece 2. ve 3. günlerde tespit edildi.Sonuç olarak CRP ve prokalsitonin seviyeleri septik ?okun ilk 3 günü normalden daha yüksek olarak bulunmu?tur, mortalite ile korelasyonu ise bulunmamı?tır. Fakat, APACHE II hariç, septik ?okun 2. ve 3. günü hesaplanan hastalık ?iddeti skorları ile mortalite arasında istatiksel olarak anlamlı ili?ki bulunmu?tur. Dolayısıyla septik ?oktaki hastalarda hastalık ?iddeti skorlarının prognostik faydası seri ölçümlerle artırılabilir
Özet (Çeviri)
In recent years, several biomarkers such as lactate, procalcitonin (PCT), brain natriuretic peptide (BNP) and C-reactive protein (CRP) have been studied as a diagnostic and prognostic tools in septic patients. In this study, serial measurement of these biomarkers and clinical severity scores as prognostic tools were evaluated in patients with septic septic shock.After ethical comittee approval, 20 patients with septic shock were enrolled in the study. Septic shock diagnosis have been defined according to ASCP/SCCM criteria. Biomarkers such as PCT, CRP, lactate and BNP were measured on the firs 3 days of septic shock and, ilness severity scores were calculated on admission and during septic shock like biomarkers. Mann-Whitney U and Kruskall-Wallis and Spearman?s Rho corelation tests were used for statistical analysis.ICU mortalities were 40%, hospital mortalities 50% and 28-day mortality was found to be 35%. Although, PCT and CRP levels were higher than normal ranges on the firs 3 days of septic shock, any significant corelation was not found with mortality. SAPS II, MODS, SOFA and LODS scores were found to be high during on the firs 3 days of septic shock, but these scores corrolated with mortality only on the 2nd and 3th days of septic shock.In conclusion, CRP and procalcitonin levels were higher than normal on the firs 3 days of septic shock, any correlation with mortality was not found. However ,except APACHE II, statistically significant correlation were found between disease severity scores calculated on the 2nd and 3th days of septic shock and mortality. Thus, in patients with septic shock prognostic utility of disease severity scores may be improved with serial measurement.