Sigara içen hastalarda total intravenöz anestezi uygulamasında kas gevşetici ilaç tüketimi: Rokuronyum bromidin etki süresinin karşılaştırılması
- Tez No: 260347
- Danışmanlar: PROF. DR. OYA ÖZATAMER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: smoking, nicotin, rocuronium bromide, target-controlled infusion, neuromuscular function monitorization, TOF-Watch ® SX acceleration monitor
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışmanın amacı toplumda yüksek bir populasyonu oluşturan sigara içen hastalarda, TOF ile nöromusküler blokaj monitörizasyonu ve BİS ile anestezi derinliğinin ölçümü gerçekleştirilerek, anestezi pratiğinde kısa etki başlangıçlı ve kısa etki süreli olması nedeni ile kullanım alanı oldukça geniş, nondepolarizan bir nöromusküler bloker olan rokuronyum bromidin etki süresindeki değişimin araştırılmasıdırÇalışmaya, her gruptan 29 olmak üzere toplam 58 hasta dahil edildi. Hastalar, hiç sigara kullanmayan hastalar (n=29) ve bir günde en az 10 adet sigarayı en az 2 yıl süreyle devamlı kullanan hastalar (n=29) olmak üzere iki gruba ayrıldı. Tüm hastaların anestezi indüksiyon ve idamesinde hedef kontrollü infüzyon yöntemi ile total intravenöz anestezi uygulandı. Hastaların intraoperatif dönem boyunca EKG, SpO2, non-invaziv kan basıncı, ETCO2, periferik ısı ve BİS değerleri takip edildi. Nöromusküler ileti ve blok monitorizasyonu için, akseleromiyografi yöntemi ile ölçüm yapan, TOF-Watch ® SX akselerasyon monitörü kullanıldı. Her hastaya 0,6 mg/kg dozunda rokuronyum uygulandı ve ?lag time?, ?onset time?, ?derin nöromusküler blok süresi?, ?T1 %10 süresi?, ?klinik etki süresi?, ?derlenme indeksi?, ?komplet derlenme aralığı? değerleri her bir hasta için ayrı ayrı kaydedildi.Çalışmamızda rokuronyum bromid enjeksiyonunun başlangıcından T1 yanıtında ilk ölçülebilir azalmaya kadar geçen süre olarak tanımlanan ?lag time? değerleri, T1 yanıtında %95 depresyon oluşuncaya kadar geçen süre olarak tanımlanan ?onset time? değerleri karşılaştırıldığında gruplar arası istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır. TOF uyarısı sıfır olduktan yeni bir TOF uyarısı başlayana kadar geçen süre olarak tanımlanan ?derin nöromusküler blok süresi? karşılaştırıldığında87gruplar arası istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı (p>0,05). Rokuronyum bromid enjeksiyonunun tamamlanmasından T1 yanıtının %25 derlenmesine kadar geçen süre olarak tanımlanan ?klinik etki süresi' karşılaştırıldığında, istatiksel olarak anlanlı fark saptanmamıştır. Rokuronyum bromid enjeksiyonunun tamamlanmasından T1 yanıtının %10 derlenmesine kadar geçen süre olarak tanımlanan ?T1 %10 süresi? karşılaştırıldığında anlamlı fark saptanmamıştır. Aynı şekilde T1 yanıtının %25 derlenmesinden %75 derlenmesine kadar geçen süre olarak tanımlanan ?derlenme indeksi? karşılaştırıldığında gruplar arasında anlamlı bir fark saptanmamıştır. T1 yanıtının %25 derlenmesinden TOF oranının %80 olmasına kadar geçen süre olarak tanımlanan ?komplet derlenme aralığı' karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı (p>0,05).Rokuronyumun metabolizması hala net olarak tanımlanamamıştır. Bu nedenle rokuronyumun farmakodinamisi ile ilgili yapılan çalışmalar farklı hipotezler ortaya koymuştur. Sigaranın bir çok sistemde birden etkili olması ve akut olarak nikotinin kan değerlerindeki artışı, kronik nikotin etkilerini de değiştirebilecek olması bize sigaranın rokuronyum üzerindeki etkisinde çok bilinmeyenli bir denklem oluşturur. Çalışmamızın sonuçları, rokuronyumun reseptör düzeyinde etki mekanizmasında yada karaciğerde metabolizmasında sigarının etkisi olsa bile bunun klinik rokuronyum uygulamasını etkilemediğini göstermiştir.Sonuç olarak yapmış olduğumuz bu çalışma, sigara kullanan hastalarda rokuronyumu farmakodinamik olarak değerledirildiği az sayıdaki çalışmalardan biridir. Bu konuda farklılıklara neden olabilecek mekanizmaların açıklığa kavuşturulabilmesi için, ileri düzey yeni çalışmalara ihtiyaç vardır.Anahtar Kelimeler. Sigara, nikotin, rokuronyum bromid, hedef kontrollü infüzyon, nöromusküler fonksiyon monitörizasyonu, TOF-Watch ® SX akselerasyon monitörü
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate the effects of rocuronium, a widely used nondepolarizing neuromuscular blocker in anesthesia practice with short onset of action and short half life, on neuromuscular blockade compare between smokers and non-smokers by neuromuscular and BIS monitorization.58 patients with 29 patient in each group were included the study. All patients were divided smokers and non-smokers. Twenty nine were smokers, >10 cigarettes per day during the last two years, the others were non-smokers.For anesthesia induction and maintanence, total intravenous anesthesia with target controlled infusion was used in all patients. ECG, SaO2, non-invasive blood pressure, ETCO2, peripheric heat and BIS values were noted intraoperatively. TOF-Watch ® SX acceleration monitor was used for monitorization of neuromuscular transmission and blockade. Rocuronium 0,6 mg/kg was given to all patients and ?lag time?, ?onset time?, ?deep neuromuscular blockade time?, ?T1 %10 time?, ?time of clinical action?, ?recovery index?, ?complete recovery period? were recorded for all patients.The dose-requirements, lag time?, ?onset time?, ?deep neuromuscular blockade time?, ?T1 %10 time?, ?time of clinical action?, ?recovery index?, ?complete recovery period? did not differ between smokers and non-smokers.The metabolism of rocuronium has not been fully defined yet. therefore the studies regarding the farmacodynamy of rocuronium have displayed different hypothesis. the fact that cigarettes are effective in many systems and the increase in acute nicotine blood levels could alter the chronic nicotine levels, creates an equation with multiple unknowns for the effect of cigarettes over rocuronium. The results of our study has shown even if cigarettes have effects on the effect mechanism of rocuronium in receptor levels or it?s metabolism in the liver it doesn't have any effect on the clinical trial89As a result, our study is the one of studies evaluating the pharmacodynamics and the dose-requirements rocuronium. New future studies should be performed to find out the possible mechanisms of this action.