Alzheimer hastalarına bakımverevlerde bağlanma stili ve algılanan sosyal desteğin bakım vericinin iyilik hali bakımverme külfeti ve depresyon düzeyleri üzerine etkileri
  1. Tez No: 260353
  2. Yazar: RAHŞAN ŞAHİN DÜREN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. M. KEMAL KUŞCU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Alzheimer caregiving, attachment, burden of care, depression, percieved social support, general psychological health
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Alzheimer hastaların evde bakımı genelde hastaların esleri, partnerleri, çocukları,diğer akrabaları, arkadasları veya komsuları tarafından yürütülmektedir. Birçokdurumda Alzheimer hastasının bakım sorumluluğunu bir kisi üstlenmektedir. Birincilbakım verici olarak adlandırılan bu kisilerin psikolojik iyilik halleri son yıllarda ençok ilgi çeken arastırma konularından biridir. Ancak Türkiye'de bakım vericilikyazınında oldukça az çalısma bulunmaktadır. Bu çalısmanın temel amacı da demansbağlamında bakım vericilik iyilik halini, külfet ve depresyon puanlarını yordayanolası etmenleri ortaya koymaktır.Çalısma, ?stanbul'da Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, ?stanbulÜniversitesi Cerrahpasa Tıp Fakültesi Hastanesi ve ?stanbul Tıp FakültesiHastanesi'nin Nöroloji ve GeroPsikiyatri Ana Bilim Dalları'nda takip edilen 98demans tanılı hastaların birincil bakım vericileri ile yürütülen kesitsel bir çalısmadır.Bakımvericilerle birebir yapılan görüsmelerde arastırmacı Hasta Demografik Form,Bakım verici Sosyodemografik form ve Global Yıkım Ölçeği'ni doldurmustur.Görüsmenin ardından aynı gün içinde bakım vericinin depresyon (Beck DepresyonEnvanteri), genel psikolojik iyilik hali (Genel Sağlık Anketi), külfet (Zarit BakımVerici Külfet Ölçeği), bağlanma (Yetiskin Bağlanma Ölççeği) ve algılanan sosyaldestek (Çokboyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği) değerlendirmeleri için kendinideğerlendirme formları rastgele sırada verilmistir.Bulgular Alzheimer hastalarına bakım veren kisilerin 41'inin (%42'sinin) klinikdüzeyde depresyonda olduğunu göstermistir. Külfet puanları incelendiğinde debakım vericilerin yarısından fazlasının (50 bakım verici,%51) orta veya ileriderecede külfet hissi bildirdikleri görülmüstür. Bakım vericilerin ve hastalarınsosyodemografik değiskenlerine ve bakım vericilik özelliklerine (örneğin, bakımvericinin hasta ile yakınlığı, günlük bakım süresi, toplam bakım süresi,yardımlı/yardımsız bakım verme) göre bakım vericilerin genel psikolojik sağlık,depresyon ve külfet puanları arasında farklılık bulunmamıstır. Bakım vericilerinkaygılı-çeliskili bağlanma stilleri yüksek depresyon, genel psikolojik sağlık ve külfet5puanlarını yordayan en önemli etmen olarak bulunmustur. Benzer sekilde çalısmadakaygılı-kaçınmacı bağlanma stilinin yüksek depresyon düzeyini yordadığıbulunmustur. Aile tarafından algılanan sosyal destek ise düsük depresyon düzeyinive külfeti yordamaktadır.Tartısma: Çalısma bulguları kaygılı-çeliskili bağlanma ve kaygılı-kaçınmacıbağlanma biçimlerinin demans hastalarına bakım verenlerin psikolojik iyilik haliniolumsuz etkileyen olası kisilerarası risk faktörleri olduğunu düsündürtmektedir.Bakım vericilerin algıladıkları sosyal desteğin ve özellikle ailelerinden aldıklarınıdüsündükleri sosyal desteğin ise psikolojik iyilik hallerini koruyan etmenler olabilir.Alzheimer hastalarının bakım vericileri ile uzamsal yapılacak çalısmalarla risketmenlerin ve koruyucu etmenlerin daha kapsamlı ortaya konulması bakım vericilereverilecek olası psikolojik ve psikiyatrik müdahalelerin etkinliğini arttıracaktır.Anahtar Kelime: Alzheimer, bakım vericilik, bağlanma, depresyon, külfet,algılanan sosyal destek, genel psikolojik sağlık
Özet (Çeviri)
Caregiving of patients with Alzheimer disease is usually provided by husbands orwives, partners, siblings, other relatives, friends or neighbours. In most casescaregiving is supplied by a single person. Recently, the psychological wellbeing ofpeople who are described as primary care givers has become one of the most studiedsubjects and gained attention. In Turkey however, there are a few studies written oncare giving. The purpose of this study is to determine the possible factors which areassociated with psychological wellbeing outcomes of caregivers for dementiapatientsThe study has been conducted in departments of geropsychiatry and neurology ofUniversities of Marmara and Istanbul, in Hospitals of Cerrahpasa and IstanbulMedical School in caregivers of 98 patients who are folllowed in these institutionswith diagnosis of dementia.In each interview the caregiver filled a sociodemographic forms and GlobalDetoriation Scale . Following the interview the caregivers were randomly handedover the forms of the General Health Questionnaire, Zarith Burden Inventory, AdultAttachment Schedule, Beck Depression Inventory,Health Assesment Questionnaire,multidimensional scale of perceived social support for personal evaluation.41 caregivers (42%) were found to be in clinical depression. 50 caregivers (51%)manifested medium and severe burden levels. Sociodemographic parameters andother variables of caregiving (for example the relationship between patient andcaregiver, daily length of caregiving, total length of caregiving, caregiving with orwithout aid) did not show a significant difference regarding general psychologicalhealth, depression and burden score. Anxious-ambivalent attachemen style is foundto be the most important factor mediating severe depression, general psychologicalhealth and burden in caregivers. Similarly, anxious avoidant attachment has beenfound in strong association with severe depression. Social support perceived fromfamily members is associated with mild depression and burden.Discussion: The findings of the study suggest that anxious avoidant and anxiousambivalent attachment styles can be interpreted as interpersonal risk factors which7negatively affect the psychological wellbeing of caregivers who support patients withdementia. Social support especially perceived from family members seems to be aprotective factor for psychological wellbeing. Further studies analyzing risk factorsin caregivers of patients with Alzheimer disease will influence the efficacy ofpsychological and psychiatric interventions.