Koroner arter hastalığı olan hastalarda metabolik sendromun koroner kollateral damarların gelişmesi üzerine etkisi
The effect of metabolic syndrome on development of coronary collateral vessels in patients with coronary artery disease
  1. Tez No: 260369
  2. Yazar: ALİ REZA GİVTAJ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇAĞDAŞ ÖZDÖL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Koroner Arter Hastalığı, Koroner Kollateral Dolaşım, MetabolikSendrom, Coronary Artery Disease, Coronary Collateral Circulation, Metabolic syndrome
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: Metabolik sendrom; insülin direnci, abdominal obezite, hipertansiyon, yüksek trigliserid ve düşük serum yüksek dansiteli lipoprotein seviyeleri gibi birbiriyle yakından ilişkili bozukluklar bütünüdür. Artmış kardiyovasküler mortalite ve morbidite ile ilişkilidir. Koroner kollateral dolaşım büyük epikardiyal koroner arterlerde ciddi darlık ya da oklüzyon gelişmesi halinde devreye girerek perfüzyonu sağlamaya çalışan vasküler kanallardan oluşur. Antiiskemik etkileri, miyokart infarktüsü sıklığını azaltmaları, infarkt alanını sınırlandırmaları, sol ventrikül fonksiyonlarını koruyarak anevrizma oluşumunu önlemeleri, antiaritmik etkileri ve koroner mortaliteyi azaltıcı etkileri olduğu düşünülmektedir. Metabolik sendromun koroner kollateral gelişimi üzerine etkilerine dair yeterli veri yoktur. Biz bu çalışmada, ciddi koroner arter hastalığı olan hastalarda metabolik sendromun koroner kollateral dolaşım üzerine etkisini araştırdık.Gereç-Yöntem: Onsekiz yaşından büyük olup, herhangi bir koroner arteri tam tıkalı veya %99 darlıklı olup distal akımı TIMI 0-1 akım olan toplam 465 hasta çalışmaya dahil edildi. NCEP ATP III kriterlerine göre hastalar metabolik sendromu olanlar ve olmayanlar olarak iki gruba ayrıldı. Tüm hastaların koroner anjiografi filmleri değerlendirilerek hastalıklı damarlar, kollateral dolaşım varlığı açısından incelendi. Rentrop sınıflandırmasına göre koroner kollateral dolaşım dört sınıfa ayrıldı (Grade 0, 1, 2, 3). Grade 0 ve ya 1 kollateralleri olanlar ?az gelişmiş kollateralleri olanlar? grubuna dahil edildi. Kollateralleri grade 2 veya 3 olanlar ?iyi gelişmiş kollateralleri olanlar? grubuna dahil edildi .Bulgular: Çalışmaya alınan toplam 465 hastanın 229'unda (%49) metabolik sendrom saptandı. Beklendiği üzere metabolik sendromu olan hastalar, metabolik sendromu olmayan hastalarla kıyaslandığında kadın cinsiyet, diabet, obezite, kan basıncı ve dislipidemi anlamlı oranda daha fazla saptandı. Hastaların 265'inde (%57) anjiografik olarak iyi gelişmiş kollateral izlenirken, 200'ünde (%43) az gelişmiş kolateral saptandı. Yapılan analizde diabetin, metabolik sendromun veya obezitenin koroner kollateral gelişimi üzerine herhangi bir etkisinin olmadığı belirlendi.Sonuç: Bu çalışmada, ciddi koroner arter hastalığı olan metabolik sendromu olanlar ile olmayanlar arasında koroner kollateral dolaşım derecesi açısından istatiksel olarak anlamlı fark bulunmadı.
Özet (Çeviri)
Objective: Metabolic syndrome is a sum of very closely associated abnormalities such as insulin resistance, abdominal obesity, hypertension, high level of trigliseride and low level of high density lipoprotein. It is related to increased cardiovascular morbidity and mortality. Coronary collateral circulation is formed by vascular channels trying to provide myocardial perfusion in presence of high grade or total occlusion in major epicardial coronary arteries. It is thought that they have antiischemic, antiarrhytmic and coronary mortality lowering effect besides they decrease myocardial infarction incidence, limit infarct size, and protect left ventricular function by preventing aneurysm formation. In literature, there is no enough data to explain effect of metabolic syndrome on development of coronary collateral circulation. In this study, we searched the effect of metabolic syndrome on coronary collateral circulation in patients with severe coronary artery disease .Material-Methods: In the study, 465 patients with age above 18 years old and with severe coronary artery disease, having total or %99 occlusion of any coronary artery with distal flow of TIMI 0-1 are included. The patients are classified into two groups according to NCEP ATP III criteria as patients with metabolic syndrome or not. Coronary angiography views of all patients are evaluated to detect presence of coronary collateral circulation development in effected coronary vessels. Coronary collateral circulation are classified into four group according to Rentrop criteria (Grade 0, 1, 2, 3). Grade 0 and 1 were classified as ?poor coronary collateral?, grade 2 and 3 as ?well developed coronary collateral?.Results: Two hundred and twenty-nine (%49) of all patients had metabolic syndrome. When the patients with metabolic syndrome were compared to the patients without metabolic syndrome; female gender, diabetes mellitus, obesity, blood pressure level and dislipidemia were detected significantly more in patients with metabolic syndrome as expected. Two hundred and sixty-five (%57) of all patients were detected to have good developed coronary collaterals and rest of the patients with poor developed collaterals. In statistical analysis there was no any effect of diabetes mellitus, metabolic syndrome or obesity on coronary collateral circulation development.Conclusion: In this study, it was not found any significant difference for coronary collateral circulation between patients with metabolic syndrome and without metabolic syndrome, who have significant coronary artery disease.