Staphylococcus aureus ile oluşturulan deneysel intraabdominal sepsis modelinde beta glukanın immünomodulatör etkisinin araştırılması
The study of immune modulator effect of the beta glucan in an experimental model of intraabdominal sepsis formed by staphylococcus aureus
- Tez No: 260397
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUNA DEMİRDAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
- Anahtar Kelimeler: Sepsis, beta glukan, sitokinler, Sepsis, beta glucan, cytokines
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Giriş: Bu çalışmanın amacı S. aureus ile oluşturulan deneysel intraabdominal sepsis modelinde beta glukanın immünomodulatör etkisini araştırmaktır.Gereç ve Yöntem: Wistar albina sıçanlardan 30'u rastgele 5 gruba ayrıldı. Sırasıyla sepsis, sefazolin ile tedavi, beta glukan tedavi, beta glukan ve sefazolin tedavi ve kontrol grupları oluşturuldu. İntraabdominal yolla verilen 12x10 8 cfu/ml 1 cc S. aureus verildikten sonra intraabdominal 4 mg/kg beta glukan ve 100 mg/kg sefazolin verildi. 2 saat sonra 0,5 cc kan alınarak kan kültür şişesine ekim yapıldı. 4-6-8. saat sonra TNF-?, IL-1, IL-6, IFN-? düzeyleri araştırıldı.Bulgular: Biyokimyasal analizlere göre; çalışma sonunda beta glukan ilk 4. saatte IFN-?'yı arttırdığı, ancak 6. ve 8. saatlerde arttırmadığı görüldü. Sefazolin ile verildiğinde 6. saatte bu etki daha belirgin olmaktadır. Ancak sefazolin verilen grupta IFN-? değerleri beta glukandan daha yüksek düzeyde saptandı. Serum TNF-? düzeyleri değerlendirildiğinde, beta glukan verilen grupta 8. saatte TNF-? düzeyinde bir baskılanma saptansa da sepsis grubundan daha yüksek olarak bulundu. Serum IL-1 düzeyleri değerlendirildiğinde, beta glukan verilen grupta 4-6 ve 8. saatlerde IL-1 düzeyleri sepsis grubuna göre daha yüksekti. Beta glukana sefazolin eklenen grupta 8. saatte IL-1 düzeylerinde azalma tesbit edildiyse de, bu düzeyler sepsis grubundan yüksek saptandı. Serum IL-6 seviyesi değerlendirildiğinde, beta glukan verilen grupta sepsis grubuna göre ilk 8 saatte IL-6 salınımında artış saptandı. Beta glukan sefazolinle birlikte uygulandığında ise IL-6 artışının ilk 8. saatte en yüksek düzeye ulaştığı görüldü.Sonuç: Beta glukan deneysel intraabdominal sepsis modelinde TNF-?, IL-1 üretimini baskılamadığı, IL-6, IFN-? salınımını ise özellikle ilk saatlerde arttırdığı saptandı. Bu sonuçlara göre sepsis tedavisinde beta glukan kullanımının yararı konusunda anlamlı bilgilere ulaşılamadı.
Özet (Çeviri)
Introduction: The purpose of this study is to investigate the immune modulator effect of beta glucan in an experimental model of intraabdominal sepsis formed by S. aureus.Materials and Methods: Thirty Wistar albino rats were randomly divided into five groups. Sepsis, treatment with cefazolin, treatment with beta glucan, treatment with both cefazolin and beta glucan, and control groups were constituted respectively. 4 mg/kg beta glucan and 100 mg/kg cefazolin were given after 12x10 8 cfu/ml 1 cc S. aureus was given intraabdominally. After two hours, 0.5 cc blood was drawn and put into blood culture bottles. Levels of TNF-?, IL-1, IL-6, and IFN-? were evaluated after 4th, 6th and 8th hours.Results: According to the biochemical analyses, beta glucan increased the level of IFN-? at 4th hour, but did not at 6th and 8th hours. This increase became more apparent at 6 th hour when it was given with cefazolin. However IFN-? levels were higher in the group which cefazolin was given than beta glucan was. As the level of serum TNF-? was evaluated, it was found to be higher in the group which beta glucan was given although there was a supression at 8th hour than the sepsis group. Serum IL-1 levels were higher at 4th, 6th and 8th hours in the group beta glucan was given than the sepsis group. Although a decline in IL-1 level was detected in the group which cefazolin was added to beta glucan at 8th hour, this level was found to be higher than the sepsis group. As the level of IL-6 was evaluated, an increase in release of IL-6 was found in the group beta glucan was given in the first 8 hours when it was compared with sepsis group. When beta glucan was given with cefazolin, it was observed that IL-6 increased to the highest level at 8th hour.Conclusion: In the experimental intraabdominal sepsis model, beta glucan didnot supress the production of TNF-? and IL-1, and increased the release of IL-6 and IFN-? especially in the first hours. According to these results, significant knowledge (information) about usage of beta glucan in treatment of sepsis couldn?t be achieved.