Meme tümörlerinde tümör hacminin stereolojik hesaplanmasının prognostik parametreler ile karşılaştırılması
- Tez No: 260404
- Danışmanlar: PROF. DR. CEMAL GÜNDOĞDU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: Breast tumor, tumor volume, prognostic parameters
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Meme karsinomları, kadınlarda en sık görülen tümör olup kanser kaynaklıölümlerde ilk sıradadır. Meme kanseri etiyolojisi multifaktöriyel olmakla beraber genetikyatkınlık, yaş, reprodüktif ve hormonal etkiler başlıca etiyolojik faktörler olarakbilinmektedir. Meme karsinomları Dünya Sağlık Örgütünün 2003 sınıflamasına görehistopatolojik tiplere ayrılmışlardır.Günümüzde tümörün histopatolojik tipi ile birlikte birçok prognostik parametreyebakılmaktadır. Bu parametreler; tümör çapı, metastatik lenf nodları, lenfovaskülerinvazyon, histolojik grade, nükleer grade, östrojen ve progesteron reseptör düzeyleri, cerbB2 immünoreaktivitesi, perinodal invazyon, peritümöral lenfositik yanıttır. Bunlariçerisinde tümörün makroskopik çapı önemli bir prognostik kriter olarak kabuledilmektedir. Makroskopik tümör boyutunu gerçeğe en yakın şekilde belirlemeninprognostik önemi olduğu düşünülmektedir. Bu çalışmada tümör hacmi ölçümü içinstereolojik yöntem kullanılmıştır.Stereoloji, gerçekte üç boyutlu olan canlı ya da cansız yapıların, iki boyutludüzlemde elde edilen görüntülerinden yola çıkarak geometrik ve sayısal özelliklerihakkında bilgi elde edinilmesini sağlayan bir yöntem bilimidir. Stereolojik yöntemleriçinde düzensiz şekle sahip nesnelerin hacimlerini hesaplamaya yarayacak bir yöntemCavalieri Prensibi olarak bilinmektedir.Bu çalışmada meme tümörlerinde tümör hacminin stereolojik hesaplanmasınınprognostik parametreler ile karşılaştırılması amaçlanmıştır. Bu amaçla 44 olguya aitmastektomi materyalleri çalışmamıza dahil edilmiştir. Histopatolojik tip, lenfovaskülerinvazyon, lenf nodu tutulumu ile tümör hacmi arasında bir ilişki saptanamamıştır (Tümüiçin p>0,05). Aynı şekilde, Östrojen ve Progesteron reseptörleri, c-erb B2immünoreaktivitesi ile tümör hacmi arasında da bir ilişki olmadığı tespit edilmiştir (Tümüiçin p>0,05). Buna karşın histolojik grade, tümörün en büyük çapı ve tümörlokalizasyonu ile tümör hacmi arasında istatistiksel olarak ilişki olduğu belirlenmiştir(p=0,029, p=0,000, p=0,000).Sonuç olarak meme tümörlerinde tümör hacmi prognostik parametre olarakaraştırmaya değer niteliktedir.Anahtar kelimeler; Meme tümörü, tümör hacmi, prognostik parametreler
Özet (Çeviri)
Breast carcinomas are the most appearent tumor in women and it?s in the firstplace of death resulting from cancer. Breast cancer etiology is known as multifactorialand genetic predisposition, age, reproductive and hormonal effects are also known asmajor factors. According to WHO (World Health Organization) classification of 2003,breast carcinomas are classified as histopathological types.At present, many prognostic parameters are dealt with includinghistopathological type of tumor. These parameters are tumor diameter, metastaticlymph nodes, lymphovascular invasion, histological grade, nuclear grade, oestrogenand progesterone receptor levels, c-erb B2 immunoreactivity, perinodal invasion,peritumoral lymphositic response. Among these, macroscopic diameter of tumor isregarded as an important prognostic criteria. It?s thougt that determining themacroscopic tumor dimension as closest to the real dimension has a prognosticimportance. Stereological method was used in order to measure the tumor volume inthis study.Stereology is a methodology that ensure information about geometric andnumeral features of three-dimensional alive or lifeless structures by utilizing theirappearences on two-dimensional platform. Cavalieri Principle is known as a method toensure determining the volume of the objects having imperfect shapes in stereologicalmethods.In this study it?s aimed at comparing the determination of stereological tumorvolume with prognostic parameters in breast tumors. Mastectomies belonging to 44patients are involved in our study for his aim. Any relation between localization,histopathological type, lymphovasculer invasion, lymph node involvement and tumorvolume is not found. Likewise oestrogen and progesterone receptors realized that thereisn?t any relation between c-erb B2 immunoreactivity and tumor volume. On the otherhand, it?s understood that there is a significant relation between histological grade, thelargest dimension of tumor, localization of tumor and tumor volume.Consequently, it?s worth to search tumor volume as a prognostic parameter inbreast tumors.