Kobaylarda sistemik resveratrol tedavisinin sisplatin ototoksisitesi üzerine koruyucu etkilerinin ABR ile incelenmesi
Evaluation of protective effects of systemic resveratrol therapy with ABR against sisplatin ototoxicity
- Tez No: 260415
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN ALPER TUTKUN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Sisplatin, Resveratrol, Ototoksisite, ABR, Cisplatin, Resveratrol, Ototoxicity, ABR
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Sisplatin baş-boyun, mesane, testis, serviks, over ve akciğer kanserleri gibi solid tümörlerintedavisinde kullanılan kemoterapötik bir ilaçtır. Sisplatinin doz sınırlayıcı yan etkileriarasında ototoksisite, nörotoksisite ve nefrotoksisite yer almaktadır. Nefrotoksisite diüreziartıran hidrasyon ile kısmen önlenebilse de ototoksisite ve nörotoksisite oluşmasınıönleyebilecek bir ilaç yoktur. Sisplatin ototoksisitesini önlemek amacıyla çok sayıda ilaç vebitki özü ile çalışmalar yapılmış ancak hiçbirinden alınan sonuçlar klinik uygulamalarataşınamamıştır. Resveratrol sisplatin nefrotoksisitesi ve nörotoksistesi üzerine koruyucuetkileri olduğu gösterilmiş, antioksidan özellikleri güçlü olan bitki özlü bir maddedir.Çalışmamız 24 adet kobay üzerinde gerçekleştirildi. Kobaylar her bir grupta 6 hayvanolacak şekilde dört gruba ayrıldı. Preyer refleksine olumlu sonuç alındıktan sonra bütünkobayların dış kulak yolları ve kulak zarları muayene edildi ve ABR (Auditory BrainstemResponse) ile klik ve tonal uyaran verilerek işitme eşikleri saptandı. Birinci gruba (n:6)intraperitoneal resveratrol + sisplatin, ikinci gruba (n:6) intraperitoneal % 4 ethanol +sisplatin, üçüncü guruba (n:6) intraperitoneal sisplatin, dördüncü guruba (n:6) intraperitonealserum fizyolojik uygulandı. Sisplatin literatürde daha önce yapılmış çalışmalar dikkatealınarak 10 mg/kg günlük dozdan 2 gün verildi. Resveratrol (10 mg/kg/gün), % 4 ethanol veserum fizyolojik çalışma boyunca uygulandı. Sisplatin çalışmanın 14. Gününde uygulandı vesisplatin uygulandıktan 72 saat sonra tekrar ABR tetkiki yapıldı.Sonuç olarak resveratrol + sisplatin uygulanan kobaylarda işitme eşikleri sadecesisplatin ve sisplatin + % 4 ethanol uygulanan kobaylara göre korunmuştur. Çalışmadan eldeedilen sonuçlar resveratrolün sisplatin ototoksisitesini önlemede etkili olduğunugöstermektedir.
Özet (Çeviri)
Cisplatin is a chemotherapeutic agent used in the therapy of solid tumors such as; head andneck, bladder, testicular, ovarian, cervical and lung cancers. Ototoxicity, neurotoxicity andnephrotoxicity are among the dose limiting side effects of cisplatin. Although nephrotocixitycan some extent be prevented with hydration, there is no definitive cure for ototoxicity andneurotoxicity. Inspite the fact that there has been many investigations with different kinds ofdrugs and plants none of them have been used in the clinical practice. Resveratrol is a plantderived substance, which has proven to prevent nephrotoxicty and neurotoxicity of cisplatin.Study was performed on 24 guinea pigs which are seperated into four equal groups.After having a positeve Preyer?s reflex, ear canal and tympanic membrane of each guinea pigwas examined and hearing thresholds was determined with ABR ( Auditory BrainstemResponse) via click and tonal stimulus. First group (n:6) was given intraperitoneal resveratrol+ cisplatin, second group (n:6) was given intraperitoneal % 4 ethanol + cisplatin, third group(n:6) was given intraperitoneal cisplatin, fourth group (n:6) was given intraperitoneal saline.Cisplatin was given at a dose of 10 mg /kg/day and two days in the scope of literature.Resveratrol (10 mg/kg/day) , % 4 ethanol ve saline was given throughout the study. Cisplatinwas given at 14 th day of the study and ABR was repeated 72 hours after the last dose ofCisplatin.As a result guinea pigs whom were given resveratrol + cisplatin has beter hearingthresholds then the ones having cisplatin and cisplatin + % 4 ethanol. With the results of thisstudy resveratrol is shown to be effective in prevention of cisplatin ototoxiciy.