Crataegus orientalis etanol ekstresinin antinosiseptif, antiinflamatuvar, antitrombotik ve antioksidan etkileri
Antinociceptive, anti-inflammatory, antithrombotic and antioxidant effects of the ethanol extract of Crataegus orientalis
  1. Tez No: 260491
  2. Yazar: ZEYNEP BOR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RANA ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Crataegus orientalis, alıç, antinosiseptif, antiinflamatuvar, antitrombotik, antioksidan, Crataegus orientalis, hawthorn, antinociceptive, anti-inflammation, antithrombotic, antioxidant
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Crataegus (alıç) bitkisinin türlerinin farklı kısımlarından hazırlanan ekstrelerinin ilaç olarakkullanımı çok eski zamanlara dayanmaktadır. Alıcın kalp ve damar hastalıkları için kullanımıçok yaygındır ve bu yararlı terapötik etkilerinin antioksidan içeriğinden kaynaklandığı ilerisürülmektedir.Bu çalışmada Crataegus orientalis yapraklarının etanol ekstresinin in vitro antioksidanaktivitesinin belirlenmesi ve olası antinosiseptif, antiinflamatuvar ve antitrombotik etkilerininaraştırılması amaçlanmıştır. Ekstrenin nosisepsiyon üzerindeki etkilerinin fareler üzerindedeğerlendirilmesi için hot-plate, tail-immersion ve asetik asit ile indüklenen kıvranma testleriuygulanmıştır. Anti-inflamatuvar ve antitrombotik etkileri ise karragenin ile indüklenen pençeödem testi ve kuyruk tromboz testi kullanılarak belirlenmiştir. Ekstrenin antioksidan aktivitesi2,2-difenil-1-pikrilhidrazil (DPPH) ve ß-karoten-linoleik asit sistemi kullanılarak tayinedilmiştir.Antinosiseptif ve antiinflamatuvar etkilerin belirlenmesi için uygulanan testlerde ekstrenin 50,100 ve 200 mg/kg olarak hazırlanan dozları intraperitoneal olarak 30 dakika öncesindenverilmiştir. Hot-plate testinde 50 mg/kg dozunda kontrolle karşılaştırıldığında anlamlı bir etkigörülmezken, 100 ve 200 mg/kg dozlarında antinosiseptif etkide anlamlılık gözlenmiştir. Tailimmersiontestinde tüm dozlarda görülen antinosiseptif etki kontrole göre anlamlılıkgöstermiştir. Asetik-asit ile indüklenen kıvranma testinde ise doz arttıkça kıvranmasayılarında önemli bir düşüş görülmüştür. Antiinflamatuvar testinden elde edilen sonuçlardoza bağımlı bir etkinlik göstermiştir ve 200 mg/kg dozda inflammasyonun inhibisyon aralığı%68,02 ve %96,8'dir. Antitrombotik aktivite testinde kuyruklarda tromboz oluşumununönemli derecede baskılandığı gözlenmiştir. DPPH-radikal süpürücü aktivite testinde ve ß-karoten-linoleik asit sisteminde ekstrenin antioksidan aktiviteye sahip olduğu görülmüştür.Deneylerden elde edilen bulgulara göre, Crataegus orientalis etanol ekstresinin antinosiseptif,antiinflamatuvar, antitrombotik ve antioksidan aktivitelerinin dikkate değer olduğu sonucunavarılmıştır.
Özet (Çeviri)
The medicinal use of extracts prepared from plant parts of the genus Crataegus (hawthorn)dates back to ancient times. The use of hawthorn in cardiovascular diseases is very commonand it has been proposed that its antioxidant constituents account for this beneficialtherapeutic effects.In this study, the aim was to determine the in vitro antioxidant activity and to investigate forpossible antinociceptive, anti-inflammatory and antithrombotic effects of ethanol extract ofleaves of Crataegus orientalis. In order to evaluate the effects of extract on nociceptionnamely hot-plate test, tail-immersion test and acetic acid-induced writhing test were used.Anti-inflammatory and antithrombotic effects were evaluated by using carrageenan-inducedhind paw edema and tail thrombosis models. Moreover, the antioxidant activity of the extractwas determined by using 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl (DPPH) and ß-carotene?linoleic acidassay system.In the tests that were used to determine antinociceptive and anti-inflammatory effects, theextract was administered 30 min prior to pain induction in dose range of 50, 100, 200 mg/kgintraperitoneally. In the hot-plate test, there was no significant effect in the dose of 50 mg/kgwhen compared to control whereas the doses of 100 and 200 mg/kg exerted significantantinociceptive effect. The antinociceptive effects, which were observed in tail-immersiontest, were significant in all doses when compared to control. In the acetic acid inducedwrithing test, as the dose increases an important decrease in the writhing responses wereobserved. The results that were obtained from anti-inflammatory test showed a dosedependentactivity and the anti-inflammatory activity ranging was between 68.02 and 96.8%at 200 mg/kg dose. In the antithrombotic activity test, it was observed that formation of tailthrombosis was suppressed significantly. The extract was shown to possess antioxidantactivity in DPPH-radical scavenging test and ß-carotene?linoleic acid assay system.According to experimental findings, it was concluded that ethanol extract of C.orientalisdisplayed remarkable antinociceptive, anti-inflammatory, antithrombotic and antioxidantactivities.