Bazı hyperıcum türlerinin uçucu yağ bileşimleri ve antianjiyojenik aktiviteleri
The chemical composition and antiangiogenic activity of essential oils of some hypericum species
  1. Tez No: 260499
  2. Yazar: HÜLYA TUBA KIYAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BETÜL DEMİRCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Hypericum perforatum, Hypericum hircinum, Hypericum confertum, Hypericum hyssopifolium subsp. elongatum var. microcalycinum, uçucu yağ, koryon allantoik membran (CAM), Hypericum perforatum, Hypericum hircinum, Hypericum confertum, Hypericum hyssopifolium subsp. elongatum var. microcalycinum, essential oil, chorioallantoic membrane (CAM)
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Anjiyojenez terimi, önceden var olan kan damarlarından yenilerinin oluşmasını ifade eder. Günümüzde, antianjiyojenik özellikteki doğal bileşikler, kanser ve enflamasyon gibi anjiyojeneze bağlı hastalıkların tedavisinde büyük rol oynamaktadırlar. Uçucu yağlar günlük hayatta gıdalarda tat verici veya koruyucu, kozmetik ürünlerde özellikle parfümlerde koku verici ajan olarak kullanılmaktadırlar. Ayrıca antioksidan, antiviral, antimikrobiyal, analjezik, sedatif, antikanser ve antienflamatuvar özellikleri nedeniyle hastalıkların tedavisinde önem taşımaktadırlar.Bu çalışmada Hypericum perforatum L., H. hircinum L., H. confertum Choisy ve H. hyssopifolium Chaix. subsp. elongatum (Ledeb.) Woron var. microcalycinum (Boiss. & Heldr.) Boiss. türlerinin uçucu yağ bileşimleri Gaz Kromatografisi (GK) ve Gaz Kromatografisi/Kütle Spektrometrisi (GK/KS) sistemi, antianjiyojenik aktiviteleri ise bir in vivo model olan koryon allantoik membran (CAM) yöntemi kullanılarak belirlenmiştir. Uçucu yağların GK ve GK/KS analizleri sonucunda ana bileşik H. perforatum, H. hircinum, H. hyssopifolium subsp. elongatum var. microcalycinum uçucu yağları için ?-pinen (% 33.3, % 88.3, %57.8); H. confertum uçucu yağı için ise germakren D (% 30.2) olarak tespit edilmiştir. CAM aktivite deneyi sonucunda en fazla etki H. perforatum uçucu yağının 50µg/pellet konsantrasyonunda zayıf-orta antianjiyojenik etki olarak görülmüştür. 50 µg/pellet konsantrasyonda H. hircinum, H. hyssopifolium ve H. confertum uçucu yağları ise hiçbir etki göstermemiştir. Test edilen uçucu yağlar denenen konsantrasyonlarda hiçbir toksik ya da iritan etki göstermemiştir.H. confertum ve H. hyssopifolium subsp. elongatum var. microcalycinum uçucu yağlarının kimyasal bileşimleri, H. perforatum, H. hircinum, H. confertum ve H. hyssopifolium subsp. elongatum var. microcalycinum uçucu yağlarının CAM aktiviteleri ilk kez bu çalışmada araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The term angiogenesis means the formation of new blood vessels from existing ones. Nowadays, natural compounds which have antiangiogenic properties play a major role in therapy of angiogenesis-dependent diseases like cancer or inflammation. In daily life, essential oils are used as flavour or preservative agent in food and fragrance agent in cosmetics especially in perfumes. They are also important in the treatment of diseases due to their antioxidant, antiviral, antimicrobial, analgesic, sedative, spasmolytic, anticancer and antiinflammatory properties.In this present work, chemical compositions of the essential oils of H. perforatum L., H. hircinum L., H. confertum Choisy ve H. hyssopifolium Chaix. subsp. elongatum (Ledeb.) Woron var. microcalycinum traditionally used for their wound healing properties, were determined by using Gas Chromatography (GC) and Gas Chromatography/Mass Spectrometry (GC/MS). Antiangiogenic activity of the essential oils were screened by an in vivo model chorioallantoic membrane (CAM) assay. As a result of both gas chromatography (GC) and gas chromatography-mass spectrometry (GC-MS) analysis of the essential oils, the main compound of H. perforatum, H. hircinum, H. hyssopifolium subsp. elongatum var. microcalycinum was determined as ?-pinene (% 33.3, % 88.3, %57.8) and the oil of H. confertum germacrene D (% 30.2) was determined as the main constituent. In the CAM assay, H. perforatum essential oil showed antiangiogenic activity with weak-medium effect at the concentration of 50 µg/pellet. H. hircinum, H. hyssopifolium and H. confertum essential oils did not show any activity. At the tested concentrations essential oils showed neither membrane irritation nor toxicity.To the best of our knowledge, this is the first investigation on the chemical composition of H. confertum, H. hyssopifolium subsp. elongatum var. microcalycinum and on the CAM activity of H. perforatum, H. confertum, H. hircinum, H. hyssopifolium subsp. elongatum var. microcalycinum.