İzofluranın ratlarda gece veya gündüz uygulanmasının melatonin düzeyi üzerine etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of isoflurane administration at night or in the day on melatonin levels in rats
- Tez No: 260505
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ GÜNERLİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: İzofluran, rat, sirkadiyan ritim, melatonin, Isoflurane, rat, circadian rhythm, melatonin
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 43
Özet
Amaç: Pineal bezde melatonin sentezi sirkadiyan bir ritim gösterir ve karanlık faz boyuncamaksimum düzeyine ulaşır. Bu ritim suprakiazmatik çekirdek tarafından algılanan ışıkkaranlıkdönüşümü ile sağlanır. Anestezi ve cerrahi uygulamalar, melatonin salınımını veendokrin fonksiyonunu etkilemektedir. Bu çalışmanın amacı, izofluranın ratlarda gece veyagündüz uygulanmasının melatonin düzeyi üzerine etkisinin araştırılmasıdır.Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 15 günlük erkek cinsiyette 26 adet rat alındı ve rastgele 4gruba ayrıldı. Ratlara kış döneminde gece izofluran grubuna (n:7) 19:00-01:00 ve gündüzizofluran grubuna (n:7) 07:00-13:00 saatleri arasında %1.5 izofluran ile anestezi uygulandı vegece kontrol grubuna (n:6) ve gündüz kontrol grubuna (n:6) aynı zaman süresince 6 L·dk-1akım hızında oksijen uygulandı. Altı saatlik sürenin sonunda kan örnekleri alındıktan sonraratlar sakrifiye edildi. Alınan kanlardan santrifüj edilerek elde edilen plazmalarda melatonindüzeyleri enzim ilintili immün test (ELISA) yöntemi ile ölçüldü.Bulgular: Grup Gc-İ (gece-izofluran) ile Grup Gc-K (gece-kontrol), Grup Gc-İ (geceizofluran)ile Grup Gn-İ (gündüz-izofluran), Grup Gc-K (gece-kontrol) ile Grup Gn-K(gündüz-kontrol) karşılaştırıldığında kan melatonin düzeyleri açısından anlamlı farksaptanmadı (sırasıyla p=0.132, p=0.180, p=0.065). Grup Gn-İ (gündüz-izofluran) ile GrupGn-K (gündüz-kontrol) karşılaştırıldığında kan melatonin düzeyi Grup Gn-İ (gündüzizofluran)'da anlamlı olarak daha yüksek saptandı (p=0.009).Sonuç: On beş günlük ratlarda altı saatlik uygulanan %1.5 konsantrasyondaki izofluranın,gündüz uygulanmasında melatonin düzeyini arttırdığı ve gece uygulanmasında iseetkilemediği saptandı.
Özet (Çeviri)
Aim: Melatonin synthesis in the pineal gland shows a circadian rhythm and reaches itsmaximum level during the darkness phase. This rhythm is provided by suprachiasmaticnucleus perception of the light-dark cycle. Surgery and anesthesia effects melatonin secretionand endocrine function. The aim of this study is to investigate the effects of isofluraneadministration at night or in the day on melatonin levels in rats.Material and Methods: 15 days old 26 male rats were included and divided into 4 groups byrandomisation. In winter %1.5 isoflurane was administered to the rats in group nightisoflurane (n:7) between 07:00 pm-01:00 am and the rats in group day isoflurane (n:7)between 07:00 am-01:00 pm and 6 L·min-1 of oxygen was administered to the rats in groupnight control (n:6) and group day control (n:6) during the same time periods. At the end of 6hours rats were sacrified after blood samples were taken. Blood samples were centrifuged andplasma melatonin levels were measured by enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA).Results: When Group Gc-I (night-isoflurane) was compared with Group Gc-K (nightcontrol),Group Gc-I (night-isoflurane) with Group Gn-I (day-isoflurane), Group Gc-K (nightcontrol)with Group Gn-K (day-control) significant difference was not found on melatoninlevels (sequentially p=0.132, p=0.180, p=0.065). When Group Gn-I (day-isoflurane) wascompared with Group Gn-K (day-control), blood melatonin level was significantly greater inGroup Gn-I (day-isoflurane) (p=0.009).Conclusion: It has been ascertained that %1.5 isoflurane administered during 6 hours in 15days old rats increases melatonin levels significantly in the daytime and does not affect themat nighttime.