Ratlarda izofluran ve desfluran anestezilerinin elektrokardiografi üzerine etkileri
The effects of isoflurane and desflurane on ECG in rats
- Tez No: 193313
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. M. ENES ALTUĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: EKG, izofluran, desfluran, rat, ECG, isoflurane, desflurane, rat
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Bu çalışma desfluran ve izofluranın ratlarda elektrokardiogram (EKG) üzerineetkilerinin incelenmesi amacıyla yapıldı. Çalışmada 250 ± 20 gr ağırlığında 30 adet erkekWistar albino rat, her grupta 15 hayvan bulunan 2 gruba ayrıldı. Tüm hayvanlar 5 mg kg-1 imxylazyne hydrochlorure ile sakinleştirildi. Hayvanlara maske indüksiyonu ile %100 oksijenle%2.5 izofluran veya %8 konsantrasyonlarda desfluran verilmesini takiben, anestezi idamesi 1MAC (5.7%) desfluran veya 1 MAC (%1.4) izofluranla 60 dakika sürdürüldü. Her ikigruptaki anestezi uygulamaları 1., 3. ve 7. günlerde tekrarlandı. Dakikada kalp atım vesolunum sayısı, vücut ısısı ve EKG kayıtları anestezi süresince 15. (T15), 30. (T30) ve 60.(T60) dakikalarda periyodik olarak kaydedildi. Ayrıca anesteziye giriş ve ayağa kalkmasüreleri kontrol edildi. Elektrokardiyogramlar I, II, III, aVR, aVL ve aVF derivasyonları ileyazdırıldı. P ve R dalgalarının amplitüdleri (mV) ile P, T, PR, QT ve QTc aralıkları (sn), QRSkomplex (sn) ve dakikada kalp atımı II. derivasyonda, ortalama elektriksel axis ise I. ve III.derivasyonda hesaplandı.Mevcut çalışmada T15 ile T30 ve T60 ölçümleri karşılaştırıldığında; izofluran grubundakalp atımı ve vücut ısısı 1., 3., ve 7. günlerde, desfluran grubunda ise kalp atımı 1., 3., ve 7.günlerde, vücut ısısı 1. ve 3. günlerde, solunum sayısı ise 1. günde önemli oranda azaldı. Günortalamaları kıyaslandığında izofluran grubunda P (sn) süresi 7. günde, desfluran grubundaise P (sn) süresi 7. gün ve R amplitüd düzeyi (mV) 3. günde önemli oranda azaldı.Çalışmada desfluran grubunda anestezi indüksiyonu ve ayağa kalkma süreleri izoflurangrubundakilerden daha kısa bulundu. Ayrıca anestezi indüksiyonu sırasında desfluranminumum düzeyde hava yolu irritasyonu oluşturdu. Sonuç olarak; bu çalışmadaki deneyselrat modelinde desfluran ve izofluranın maske indüksiyonu ile verilmesinin EKG deki etkilerikarşılaştırıldığında; 1. günde QRS (sn) ve R (mV) daki, 3. gün ise P (sn) ve dakikada kalpatımında görülen önemli farklılıklar dışında temel olarak benzer kardiyovasküler etkilerortaya çıkardıkları ve bu nedenle ratlardaki deneysel operasyonlarda güvenle kullanılabileceğikanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to investigate the effects of desflurane and isoflurane onelectrocardiograms (ECGs) in Wistar albino rats. In this study, thirty male rats weighing 250± 20 g were equally divided into two groups. All animals were sedated with 5 mg/kg-1xylazyne hydrochloride, and then isoflurane (2.5%) or desflurane anaesthesia (8%) with100% oxygen via mask induction were given to the animals, anaesthesia maintenance wascontinued for 60 minutes with 1 MAC (5,7%) desflurane or 1 MAC (1,4%) isoflurane.Anaesthesia applications were repeated on the days 1st, 3rd and 7th in both groups. Heart andrespiratory rate, rectal temperature and electrocardiograms (ECGs) were monitored at 15(T15), 30 (T30) and 60(T60) minutes during anaesthesia periodically. Anaesthesia inductionand standing up times were also controlled. ECGs were recorded with I, II, III, aVR, aVLand aVF derivations. Measurements of the amplitude (mV) of P and R walves, and thedurations (second) of P, T walves, PR, QT and QTc intervals, and QRS complex were donein lead II. The mean electrical axis were also measured in lead I and III.In the present study, when T15 minute was compared to T30 and/or T60, heart rate andrectal temperature on the 1st, 3rd and 7th days in the isoflurane group, heart rate on the 1st, 3rdand 7th days, rectal temperature on the 1st and 3rd days and respiratory rate in the 1st day in thedesflurane group were significantly decreased. When comparing the first day means to thatof the following day?s were significantly decreased P wave duration (second) on the 7th dayin the isoflurane group, P wave duration (second) on the 7th day, R wave amplitude (mV) onthe 3rd day in the desflurane group.In this study, in the desflurane group, anaesthesia induction and standing up times werefound faster than isoflurane group. It was found that desflurane occured air way irritation atminimal levels during the anaesthesia induction. In conclusion; when the desflurane andisoflurane mask induction in the experimental rat models were compared to effects in theelectrocardiograms, except for significant differences in the QRS (second) and R (mV) onthe 1st day, P (second) and heart rate (minute) in the 3rd day, there was generally similarcardiovascular effects in both agents. Therefore, it concluded that both agents may be usesafely in the experimental operations in the rats.