İntraperitoneal verilen işaretli E.coli'nin fibrin yapıştırıcı (Vivostat®) ile kaplı diyafragmadan sistemik dolaşıma geçişin değerlendirilmesi
Evaluation of Transdiaphragmatic Passage of İntraperitoneal İnjected Labelled E.Coli Through Fibrin Sealant (Vivostat®) Coated Diaphragm
  1. Tez No: 260512
  2. Yazar: ÖZGÜR ÇAVDAROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEDAT KARADEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: İntraperitoneal, işaretli E coli, vivostat, diyafragma, sistemik dolaşımageçiş, Intraperitoneal, labeled E Coli, vivostat, transdiphraghmatic passage
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
İntraperitoneal gelişen enfeksiyonlarin sistemik etkilerinin oluşmasında diyafragmatikstomatalardan bakteri ve bakteri yıkım ürünlerinin geçişi önemli rol oynamaktadir. Deneyselçalışmalar, diyafragmadaki lenfatik stomatalardan geçişin engellenmesi halinde mortaliteninazaltılabildiğini göstermiştir. Ancak, bu çalışmalarda blokaj için kullanılan yöntemlerin klinikpratikte uygulanması mümkün görünmemektedir. Bir fibrin yapıştırıcı olan Vivostat®,biyouyumlu, esnek, adezyonu yüksek, dokuya zarar vermeyen ve hızlı polimerize olan yapısıile cerrahi alanlarda çok amaçlı kullanılmakta, yüzeylere kolayca uygulanabilmektedir. Fibrinyapıştırıcıların diyafragmadaki lenfatik stomataları kapatıp kapatamayacağına ilişkili net birbilgi bulunmamaktadır. Biz bu çalışma ile, sıçanlarda Vivostat'ın diyafragma lenfatikstomataları üzerindeki kaplayıcılığını gözlemlemeyi ve stomatalardan bakteri geçişine olanetkisini değerlendirmeyi amaçladık.Bu amaçla, 280-300 gr arası ağırlığında, 16 adet erişkin (2 tanesi ön çalışma için) erkek,Wistar - albino cinsi sıçan iki gruba ayrıldı. Grup 1 (n=7): infradiyafragmatik alana Tc-99mperteknetat ile işaretli E coli uygulandı. Grup 2 (n=7): diyafragma üzeri Vivostat® ilekaplandıktan sonra aynı alana Tc-99m perteknatat ile işaretli E coli uygulandı. Batınkapatıldıktan hemen sonra 20 dk dinamik, daha sonra 1, 2 ve 6'ıncı saatlerde 10 dk statiksintigrafik görüntüler alındı. Altıncı saat statik görüntüleme sonunda ratlar sakrifiye edilerekkan kültürü ve radyoaktivite sayımı için intrakardiak kan, organlardaki radyoaktivite sayımıiçin ise hepatektomi ve splenektomi yapıldı.Her iki gruptaki tüm ratlarda dinamik sintigrafik görüntülerde erken dönem diyafragma yoluile mediastinal lenf sistemi ve kan dolaşımına geçiş izlendi ve tümünde kan kültürlerinde deüreme saptandı. Grup 1 ve 2'de kan, karaciğer ve dalak örneklerindeki radyoaktivite sayım2sonuçları sırası ile 3,4x105±1,2x105, 3,9x105±1,5x105 cpm/ml/dk (p=0,655), 5,7x104±2,5x104,7,7x104±2,4x104 cpm/gr/dk (p=0,277), 3,2x104±1,6x104, 3,5x104±1,8x104 cpm/gr/dk(p=0,749) olarak bulundu ve gruplar arası istatistiksel anlamlı fark saptanmadı.Bu çalışma sonuçları, fibrin yapıştırıcının (Vivostat®) diyafragmatik lenfatikstomatalardan E coli geçişini engellemediğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Transdiaphragmatic passage of bacteria and bacterial products is very important insystemic effects of intraperitoneal infections. In many studies it is shown that blockage oflymphatic stomata may decrease mortality but none of these methods could be clinicallyapplicated. Vivostat® is a bioadaptive, highly adhezive and elastic fibrin sealant that can beeasily and safely applicated to surgical surfaces with its rapid polimerization. There is nocertain information about the blocking effects of fibrin sealant on diaphragma. In this studywe aimed to show the coating effects of vivostat on diaphragmatic lymphatic stomatas andbacterial migration through stomata.Sixteen (2 rats for preperation) adult Wistar- albino rats of 280-300 grams were dividedin 2 groups. Tc 99m pertecnetat labeled E coli is applied to infradiaphragmatic area withlaparotomy in Group 1 (n=7). In group 2 (n=7) the same process was performed after thediaphragma was coated by Vivostat®. Sintigrafic dinamic images were captured at the 20thminute after the abdomen was closed and static images were captured at 1st, 2nd and 6thhours. Rats were sacrified after the 6th hour static screening. Intracardiac blood samples weretaken for blood cultures and radioactivity counts and hepatectomy and spleenectomy wereperformed for tissue radioactivity counts.Early diaphragmatic passage to mediastinal lymphatic system and systemic bloodcirculation were observed in dinamic sintigraphic images for both groups. All the bloodcultures were positive. In group 1 and 2 radioactivity count result were respectively3,4x105±1,2x105, 3,9x105±1,5x105 cpm/ml/min (p=0,655), 5,7x104±2,5x104 7,7x104±2,4x104cpm/gr/min (p=0,277), 3,2x104±1,6x104, 3,5x104±1,8x104 cpm/gr/min (p=0,749) in blood,4liver and spleen samples and there was no statisticaly significant difference between twogroups.This study shows that fibrin sealant (Vivostat®) does not block transdiaphragmaticpassage of labeled E Coli.