Akut inflamasyon oluşturulan sıçanlarda lornoksikam, tramadol ve ketaminin anti-inflamatuar etkinliği ve akut faz protein değerlerine etkisinin karşılaştırılması
Comparison of anti-inflammatory effects of lornoxicam, tramadol, ketamine and their effects on acute phase protein values in animal acute pain models
- Tez No: 281582
- Danışmanlar: DOÇ. DR. PAKİZE KIRDEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: İnflamasyon, lornoksikam, tramadol, ketamin, CRP, IL-1, IL-6, TNF, Inflammation, lornoxicam, tramadol, ketamine, CRP, IL-1, IL-6, TNF
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Akut inflamasyon oluşturduğumuz sıçanlarda lornoksikam, tramadol ve ketaminin anti-inflamatuar etkinliği ve akut faz proteinleri (CRP, IL-1, IL-6 ve TNF ?) üzerine etkilerini karşılaştırmayı amaçladık.Metod:Hayvan etik kurul onayı alındıktan sonra 159-208 gr Wistar-albino cinsi 55 adet sıçan rastgele dört gruba ayrıldı. Lornoksikam, tramadol, ketamin grupları 15'er kontrol grubu 10 adet sıçandan oluşturuldu. Denek pençe hacmi ölçümü için iki adet deney tüpü çeşme suyu ile silme dolduruldu. Deney hayvanının sağ arka pençesi, lateral malleolün hemen üzerinden, bir kalemle işaretlendi. Tüpün içine işaretli yerine kadar daldırılarak tüpteki suyu taşırması sağlandı. Daha sonra insülin enjektörü aracılığı ile bu tüp tekrar su ile doldurularak taşan miktar hesaplandı. Bu ölçümler işlem öncesi, carragenan verildikten 3 ve 6 saat sonra tekrarlandı ve kaydedildi. Deneğin pençesinin subplantar bölgesine 0,1ml hacimde verilen carragenan solüsyonun enjeksiyonundan 15 dk. önce antiinflamatuar etkinliği ölçülecek ilaç, intraperitoneal yoldan verildi. 6. saatte pençe hacmi ölçüldü ve akut faz protein değerleri için 0,5 ml kan alındı.Bulgular: 6. saatte kontrol grubunun sıçan pençe hacmine göre lornoksikam ve ketamin grubunda istatistiksel olarak anlamlı düşük değerler bulundu(p:0.004, 0.003). Kontrol grubuyla karşılaştırıldığında tüm gruplarda CRP, IL-1, IL-6 ve TNF ? değerleri daha düşük bulundu ama ketamin ve lornoksikam grubunda IL-1 değerleri anlamlı düşük bulundu(0,023-0,014).Sonuç: Lornoksikam ve ketaminde daha düşük değerler olmakla birlikte her üç ajanın da antiinflamatuar faaliyetleri vardır. Onlar postoperatif ağrı tedavisi için iyi bir seçim olabilirler.
Özet (Çeviri)
We aimed to study the anti-inflammatory activities of lornoxicam, tramadol and ketamine in rats during acute inflammation we produced and to compare their effects on acute phase proteins (CRP, IL-1, IL-6 and TNF ?).Methods:55 Wistar-albino rats weighing between 159 gr and 208 gr were randomly seperated into four groups after the ethics committee approval obtained. Lornoxicam, tramadol and ketamine groups consisted of 15 rats, and the control group of 10 rats. Before starting the procedure, paw volume measurement of hind legs was done in order to set the basic values. Two test tubes were filled to the brim with tap water. The right hind paw of the experimental animal was marked with a pen right over the lateral malleolus. The paw was submerged to the signed level into test tube and the displaced volume of water was measured using an insulin injector. Drug, of which the antiinflammatory efficacy was to be measured, was intraperitoneally administered 15 minutes after 0.1 ml injection of carragenan solution into the subplantar area of the subject?s paw. Paw volume of the subjects was measured at 6th hour, immediately afterwards, 0.5 ml blood sample was obtained to measure acute phase protein values.Results: According control group?s rat paw volumes, lornoxicam and ketamine groups had statistically significant lower values at 6th hour (p:0.004, 0.003). Compared with control group, all the groups had lower CRP, IL-1ß, IL-6, and TNF? values but lornoxicam and ketamine group had statistically significant low IL-1ß values(0,023-0,014).Conclusions: Although lornoxicam and ketamine had lower values all three agent had effective antiiflamatory activities and they can be a good choice for postoperative pain management.