Konya ili Hadim ilçe merkezindeki 40 yaş ve üzeri popülasyonda hipertansiyon prevalansı ve farkındalık durumu
Prevalence and awareness of position hypertension of 40 and over aged population in Hadim county center, Konya
- Tez No: 260676
- Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN DEMİRELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Farkındalık, hipertansiyon, prevalans, risk faktörleri, Aareness, hypertension, prevalence, risk factors
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışma, Konya İli Hadim İlçesi merkezindeki 40 yaş ve üzeri popülasyonda hipertansiyon prevalansı ve farkındalık durumunun saptanması amacıyla yapılmıştır. Araştırma grubuna ilçe hastanesi ve poliklinik kayıtlarından 1/3 sistematik örnekleme yöntemiyle 546 kişi alınmıştır.Araştırma grubuna alınan bireylere yüz yüze görüşme tekniğiyle anket uygulanmıştır. Kan basınçları ölçümünün değerlendirilmesinde Birleşik Ulusal Komite'nin (JNC) VII. raporundaki kriterler göz önüne alınmıştır. Obezitenin değerlendirilmesinde 40 yaş ve üzeri için Beden Kitle İndeksi (BKİ=kg/m2) kullanılmıştır.Araştırmaya katılanların yaş ortalaması 61,6 ± 11,5 olup, % 56,6'sı kadın, % 43,4'ü erkektir. Araştırma grubuna alınan bireylerde hipertansiyon prevalansı % 57 olarak bulunmuştur. Hipertansiyon prevalansı erkeklerde % 47,7, kadınlarda % 63,8 olarak bulunmuştur. Hipertansiyon prevalansı her iki cinsiyette de yaşın artmasıyla artış göstermektedir. Kadınlarda eğitim seviyesinin artmasıyla hipertansiyon prevalansı düşmüştür. Bireylerin % 84,8'i daha önce kanbasıncını ölçtürdüğünü ifade etmiştir. Bu oran her iki cinsiyete göre yaşın artmasıyla artış göstermektedir. Bireylerin % 71,2'si hipertansiyonlu olduğunun farkındadır. Hipertansiyonlu olduğundan haberdar olma oranı kadınlarda (% 79,9) erkeklere göre (% 56,5) anlamlı ölçüde yüksektir. Yaş ilerledikçe haberdar olma oranı giderek artmaktadır. Bu oran 40-49 yas grubunda % 56,4 iken 65 ve üzeri yas grubunda % 75,6'ya yükselmektedir. Kadınlarda haberdar olma oranı yaş gruplarına göre farklılık göstermemekte iken, erkeklerde yaşla birlikte artmaktadır. Haberdar olma oranı en düşük ortaokul mezunlarındadır. Erkeklerde eğitim seviyesinin artmasıyla farkında olma durumu artmıştır. BKİ ile farkındalık arasında ise ilişki bulunmamıştır. Son bir yıl içinde doktora gittiğini söyleyenlerin % 23,3'ü hipertansiyonu olduğunun farkında değildir.Sonuç olarak, çalışmamızda hipertansiyon görülme oranı yüksek olup, düşük sosyo-ekonomik düzeye sahip olanlarda, kadınlarda, şişmanlarda, uzun süre sigara içip bırakanlarda, stres ve hareketsiz yaşama sahip olan kişilerde hipertansiyon prevalansı daha yüksektir. Kişilerin yaklaşık 1/3'ü hipertansiyon olduğunun farkında değildir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the awareness and hypertension prevalence of 40 and over aged population in Konya city?s Hadim county. 546 people were included to the study group with 1/3 systematic sampling method from country hospital. The individuals taken to the research group with face to face technique have a questionnaire. While evaluating the blood pressure measurements, the criterions of United National Committee?s VII report (JNC) were taken into consideration. While evaluating obesity, Body Mass Index (BMI=kg/m2) was used for the 40+aged.The search participants? age average was 61,6 ± 11,5 and 56,6 % of them were female and 43,4 % were male. Hypertension prevalence of the individuals who were taken to the study group was found as 56,8 %. Hypertension prevelance was determined 47,7 % in female and 63,8 % in male. Hypertension prevelance was found high in overweight people. Of the research group 84,8 % of them stated that their tension was measured. This rate shows an increase according to both gender?s age processs. 71,2 % of the individuals were aware of their hypertension.Awareness of having hypertension was 79,9% in female and this rate was fairly high in comparision to males? (56,5 %). Awareness rate increases with the advance of age. While this rate was 56,4 % in 40-49 age group, it increases to 75,6 % in 65+ age. Although the awareness rate of females shows no difference according to age groups, it incrases in males with their age. The secondary school graduates have the minimum awareness rate. With the increase of male?s education level their awareness rate also increases. No relation between BMI and awareness is found. During the last one year 23,3 % of the people saying they went to doctor were not aware of their hypertension.Consequently, in our study the prevalence of hypertension was determined high. The prevalence was higher in people whose socio-economic level was low, in women, in owerweight people, in exsmokers and in people who have stress and motionless life. Nearly 1/3 of the people were not aware of their hypertension.