Amatör futbolcuların antrenörlerde bulunmasını istedikleri liderlik tarzlarının tespiti (Konya il örneği)
They want to have in the footballers amateur coaches determination of leadership style (Konya province case study)
- Tez No: 260675
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TURGUT KAPLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Futbol, Antrenör, Liderlik Tarzları, Football, Coach, Leadershıp Behavıors
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu çalışmada Konya İlinde ve İlçelerinde amatör futbol takımlarında futbol oynayan ?Amatör Futbolcuların Antrenörlerde Bulunmasını İstedikleri Liderlik Tarzlarının Tespiti? için araştırma yapılmıştır.Amatör Futbolcuların Antrenörlerde Bulunmasını İstedikleri Liderlik Tarzlarının Tespiti amacıyla yapılmış olan bu çalışmada Chelladurai ve Saleh (1980)'in geliştirdiği Spor İçin Liderlik Ölçeği (Leadership Scale for Sport-Preferred leader behavior) sporda tercih edilen lider davranışlarını belirleme formu kullanılmıştır.Amatör Futbolcuların Antrenörlerde Bulunmasını İstedikleri Liderlik Tarzlarının Tespiti için yapılan bu projenin evrenini 2008 yılında Konya İlinde ve çevre İlçelerinde faaliyet gösteren amatör futbol kulüplerinin futbolcuları oluşturmuştur. Araştırmaya yaşları ortalaması 19,34 ± 4,58 olan, Konya süper amatör lig, birinci amatör lig ve ikinci amatör ligde mücadele eden 442 amatör futbolcu katılmıştır. Liderlik tarzlarını belirlemek amacıyla anket çalışması ile veriler toplanmıştır.Amatör futbolcuların antrenörlerde bulunmasını istedikleri liderlik tarzlarının tespitine yönelik yapılan bu çalışmada sonuç olarak: Araştırmaya katılan lise düzeyindeki amatör futbolcuların açıklayıcı-ödüllendirici davranış özelliği gösteren lider antrenörülük tarzını, diğer antrenörlük tarzlarına göre anlamlı düzeyde benimsedikleri görülmüştür. Bunun yanı sıra eğitici-öğretici lider antrenör tarzının, diğer tarzlara göre, çalışılan boyutların hepsinde rakamsal olarak daha yüksek olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
İn this study, and in the districts of Konya Province in the amateur football team who play football“Coach of amateur football in the Detection of Leadership Styles found they wanted to”have been made for the research.Amateur athletes they want to coach in the leadership style to determine the universe of this project in the province of Konya in 2008 and are active in amateur football clubs around the county has established players.According to research the average age of 19.34 ± 4.58 a, Konya super amateur league, the first amateur fight league and second in the league amateur 442 amateur players who participated. Leadership style in order to determine the survey data was collected with.Amateur players they want to coach in leadership style for the detection of the present study as a result: Research in the participating high school kevel, Amateur players ere descriptive-rewarding behaviors antrenörülük way of showing the leader, the other according to the coaching style adopted significant risk of strangulation. Coaches, as well as leading educational-didactic style, according to other styles, working in all of the dimensions have been found to be higher than the numerical