Melissa officinalis subsp.officinalis bitkisinin kardiyovasküler sistem üzerine etkisi
The effect of Melissa officinalis subsp.officinalis plant on cardiovascular system
- Tez No: 260817
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA TOSUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Melissa officinalis ssp. officinalis, Lamiaceae, vazodilatör etki, endotel, sıçan aortu, rozmarinik asit, Melissa officinalis ssp. officinalis, Lamiaceae, vasorelaxant effect, endothelium, rat aorta, rosmarinic acid
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışmada, Melissa officinalis L. ssp. officinalis ( MOO)'in sulu ekstresinin, fenilefrin ile prekontrakte izole sıçan aortunda gösterdiği vazodilatör etki ve bu etkinin muhtemel mekanizmaları incelenmiştir.Deneylerin ilk safhasında MOO in baseline ve fenilefrin ile kontrakte arterlere etkisi incelenirken ikinci safhada endotele bağımlı ve endotelden bağımsız etkiler gözlenmiştir. Kullanılan ajanlar; nitrik oksit NO) sentaz irreversibil inhibitörü L-NAME, siklooksijenaz (Cox) inhibitörü indometazin ve ATP ye duyarlı K kanal blokeri glibenklamiddir.Ekstrenin vazodilatör etki gösterdiği bulunmuş ve bitkinin karakteristik bileşeni rozmarinik asit miktarı (% 18.75) ters faz yüksek performanslı sıvı kromatografisi ile tayin edilmiştir. Ekstredeki total fenol miktarı (0.284 mg/mg ekstre) Folin-Ciocalteau reaktifi kullanılarak belirlenmiştir.Çalışma neticesinde MOO ekstresinin vazodilatör etkisi endotele bağımlı bulunmuş ve L-NAME ile muamele bu etkiyi tamamen ortadan kaldırmıştır. İndometazin ve glibenklamid ile muamele ise vazodilatör etkiyi kısmen azaltmıştır. Rosmarinik asit de ekstreye benzer şekilde test edilmiş ve vazodilatör etki gösterdiği gözlenmiştir.Sonuç olarak bu bulgular ışığında; MOO sulu ekstresinin nitrik oksit üzerinden vazodilatasyon gösterdiği, prostasiklin ve endotel kaynaklı hiperpolarizasyon faktörü (EDHF) yolaklarının da bu etkiye kısmen katkıda bulunduğu neticesine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the current study, vasorelaxant effect produced by the aqueous extract of Melissa officinalis L. ssp. officinalis (MOO) (Lamiaceae) and its possible mechanism in isolated rat aortic rings precontracted with phenylephrine were examined. In the first series of experiments, effect of MOO on the baseline and phenylephrine (10-5 M) precontracted arteries was investigated, while in the second group of experiments, endothelium intact or endothelium denuded effect was determined. The agents used were N?-nitro-L-arginine (L-NAME), an irreversible inhibitor of nitric oxide (NO) synthase, indomethacin (10 ?M), a cyclooxygenase (COX) inhibitor, and glibenclamide (10 ?M), an ATP-sensitive potassium channel blocker. The extract was found to exert a vasorelaxant effect and rosmarinic acid quantity, the characteristic compound of the plant, was analyzed by reversed-phase high performance liquid chromatography (18.75%). Total phenol amount in the extract was determined using Folin-Ciocalteau reagent (0.284 mg/mg extract). Vasorelaxant effect of the extract was entirely dependent on the presence of endothelium and was abolished by pretreatment with L-NAME whereas pretreatment with indomethacin and glibenclamide reduced the relaxation to a minor extent. Rosmarinic acid was also tested in the same manner as the extract and was found to exert vasorelaxant effect.These results suggest that the aqueous extract of MOO vasodilates via nitric oxide pathway with the possible involvement of prostacycline and endothelium-derived hyperpolarizing factor (EDHF) pathways as well.