Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi hastane afet planı modeli
Hospital disaster planning model of Gazi University Faculty of Medicine Hospital
  1. Tez No: 260894
  2. Yazar: AYFER ERCAN YÜKSEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET DEMİRCAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hastaneler, Hospitals
  6. Anahtar Kelimeler: Afet, Afet Yönetimi, Hastane Afet Planı, Hastane Acil Durum Komuta Sistemi, Triaj, Sahra Hastanesi, Organizasyon Şeması, Disaster, Disaster Management, Hospital Disaster Plan, Hospital Emergency Command System, Triage, Field Hospital, Organization Chart
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Yardım ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Teknolojideki gelişmeye rağmen, tüm dünyadaki gibi Türkiye de, afet yönetiminde genellikle çaresiz kalmıştır. Bugüne kadar meydana gelen hiç bir afet program ve saat dinlememiştir.Çalışmanın amacı; Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi (GÜTF) Hastanesi için ulusal ve uluslararası standartlara uygun bir afet planı modeli hazırlamaktır. Önerilen modelin orijinali Hospital Emergency Incident Command System (HEICS = Hastane Acil Durum Komuta Sistemi) olup; Türkiye'de bazı üniversite, devlet ve özel hastaneler ile Amerika Birleşik Devletleri başta olmak üzere gelişmiş ülkelerde benimsenmekte ve uygulanmaktadır. Planın modüler olması dolayısıyla, farklı yer ve boyuttaki afetlere uyarlama kolaylığı vardır.GÜTF Hastanesi için örnek bir Hastane Afet Planı Modeli oluşturulmaya çalışılırken, daha önce bu konuda yapılmış çalışmalar ve var olan plan dikkate alınarak uyarlamalar ve güncellemeler yapılmıştır. Çalışmanın daha sonra benzer bir program hazırlayacaklar için yararlı bir kaynak olabileceği düşünülmektedir.Hazırlanan Hastane Afet Planı (HAP) Modeli, her tür ve büyüklükteki afetlerde uygulanabilir, maliyeti azdır. Plan doğrultusunda yapılacak eğitim ve tatbikatlarda geliştirilen triaj deneyimleri ile kurulacak sahra hastaneleri sayesinde afetlerin zararları azaltılabilecektir.Öngörülen modelde; organizasyon şemasında görevler, görevliler ve bunların birbirleri ile olan bağlantıları belirtilmiştir. Şemadaki görevliler ve görev tanımları ayrıntılı olarak açıklanmıştır. Bu bağlamda GÜTF Hastanesi için önerilen görevli sayısı 59'dur.İstatistiklere göre afetlerle sık karşılaşacağı tahmin edilen ülkemizde, ne zaman karşılaşacağımız bilinmese de; şekli, tipi, şiddeti ne olursa olsun; gelişmiş ülkelerde yapıldığı gibi eğitim ve tatbikatların yapılması afetin zararlarını en aza indirebilecektir.
Özet (Çeviri)
Despite the rapid development of technology; like other countries, Turkey has also difficulty to meet the requirements of disaster management.This study purposes to prepare a sample plan for Gazi University Faculty of Medicine Hospital (GUFMH) in accordance with international standards. The original name of the proposed system is Hospital Emergency Incident Command System (HEICS) which is adopted and applied by some universities, public and private hospitals in Turkey, and by many developed foreign countries especially the United States of America. Since the plan of this system is modular; it can be applied to disasters in various places and of different scales.While working on establishing a sample Hospital Disaster Plan Model for GUFMH, adaptations and updates have been made by taking into account the previous studies and present Hospital Disaster Plan of GUFMH.The Relevant Hospital Disaster Plan is based on a model, which can be applied in all types and sizes of disasters and has lower cost. The plan mentions that the damages of disasters will be reduced by training, triage experiences, and the field hospitals which are planned to be established.Within the model; all duties, responsibilities, and the links among them are indicated in the organization chart. The proposed number of personnel for GUFMH is 59.According to the statistics, our country is assumed to frequently encounter with the disasters. Whatever the size, type, destruction of such disasters is, training and educative exercises would minimize the damages of disasters like those other developed countries did.