Ağır sepsis ve septik şoklu hastalarda Asimetrik Dimetilarjinin (ADMA) ve nitrik oksit (NO) düzeylerinin araştırılması
Research of ADMA (Asymmetricdimethylarginine) and NO (Nitric Oxide) levels in severe sepsis or septic shock patients.
  1. Tez No: 260895
  2. Yazar: ELİF YÜKSEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYSEL ARICIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: ağır sepsis, septik şok, asimetrik dimetilarjinin, simetrik dimetilarjinin, homosistein, nitrik oksit, Severe sepsis, septic shock, asymmetric dymethlyarginine, symmetric dymethlyarginine, homocysteine, nitric oxide
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Sepsis ve septik şok, cerrahi ve dahiliye yoğun bakım ünitelerinde en sık görülen ölüm nedenidir. Sepsiste inflamatuvar yanıtta rol oynayan mediyatörler çeşitli yollarla birbirleriyle etkileşirler ve vazoaktif NO'nun artışına neden olurlar. ADMA, insanda NO biyosentezinin majör inhibitörüdür. SDMA, ADMA'nın inaktif yapısal bir izomeridir ve NOS inhibisyonu yapmaz. Yüksek plazma SDMA konsantrasyonu hücre içine alımda, L-arjininin ile yarışarak dolaylı olarak NO üretimini azaltabilir. Homosistein artışının ise NO sentezinin azalmasına, akut ve kronik endotel fonksiyon bozukluğuna, aynı zamanda ADMA birikimi ve NOS inhibisyonuna yol açtığı bildirilmektedir.Çalışmamızda inflamasyon sonucu gelişen ağır sepsis ve septik şoklu hastalarda serum ADMA, SDMA ve homosistein düzeylerindeki değişim HPLC yöntemi (Eureka kit) ile nitrit-nitrat düzeylerindeki değişim Griess yöntemi ile kolorimetrik olarak ölçüldü.Sonuçlarımıza göre ağır sepsisli ve septik şoklu hasta grubunda SDMA, nitrit-nitrat ve homosistein değerleri kontrol grubuna oranla yüksek gözlendi. Bu artış SDMA ve homosisteinde her iki hasta grubunda istatistiksel olarak anlamlı iken (p0,05).Bu parametrelerin ağır sepsis ve septik şoklu hastalarda tanıyı destekleme ve prognozu belirlemede yararlı olabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Sepsis and septic shock, surgary and medical intensive care unit shock and the most common causes of death. The role inflammatory mediators in sesponse to variety of ways they interact with each other. NO causes an increase in vasuactive ADMA, NO biosynthesis is the major inhibitor in human. SDMA, ADMA is a structural isomer inactive and NOS inhibition does not. In take into the cell a high concentration of plasma SDMA, L-arginine with the race to reduce NO production indirectly. If the increase in homosistein decreased NO synthesis in acute and chronic dysfunction endotelium, ADMA and NOS inhibition also caused the accumulation has been reported.In our study, as a result of heavy inflammation in patients with severe sepsis and changes in homocysteine, ADMA and SDMA levels by HPLC (Eureka kit) together with changes in nitrite-nitrate levels were measured by Griess method and as colorimetric.According to our results in patients with severe sepsis and septic shock SDMA, nitrite-nitrate and homocysteine higher than control group. In increase, in patients with severe sepsis and septic shock SDMA and homocysteine as in both patient groups was statistically significant (p0,05).We are suggesting that these parameters should help in diagnosis and prognosis of the patients having severe sepsis and septic shock.