Spor işletmelerinde öğrenen organizasyon uygulamalarının örgütsel performansa etkisi
Learning organization applications effect on organizational performance in the sports business
- Tez No: 260926
- Danışmanlar: PROF. DR. A. FAİK İMAMOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Öğrenme, öğrenen organizasyon, performans ve spor işletmesi, learning, learning organization, performance and sports business
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 200
Özet
Bu çalışmanın amacı; spor işletmelerinde öğrenen organizasyon uygulamalarının varlığını ve örgütsel performans ile bağlantılarını ortaya çıkarmaktır. Bu amaçla, spor işletmelerinde çalışmakta olan yönetici ve çalışanların işletmedeki öğrenen organizasyon uygulamalarının örgütsel performans üzerindeki etkilerini algılayışlarını ölçmek için bir anket uygulanmıştır. Anket verilerinin kayıt edilmesi, tanımlayıcı istatistiğin yapılması ve öğrenen organizasyon faktörlerinin analiz edilmesinde SPSS.10 paket programı kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre; öğrenen organizasyonların sürekli değişmeyi, gelişmeyi zorunlu kılan yapılarıyla, çalışanlarını öğrenmeye teşvik eden liderin varlığı, katılımcılığa dayalı esnek bir örgüt yapısının olduğu, takım çalışması ve işbirliğine önem verildiği, bilgi paylaşımının olduğu, çalışanlar tarafından paylaşılan bir vizyonun bulunduğu ve çalışanların güçlendirildiği, performans değerlendirme ve ödüllendirme sisteminin olduğu tespit edilmiştir. Bu araştırmanın sonucuna göre; spor işletmelerinde varlığı tespit edilen öğrenen organizasyon uygulamaları örgütsel performansa olumlu etki yapmaktadır.
Özet (Çeviri)
This paper examines the links between the existance of learning organization applications and organizational performance in the sports business. With this aim, a survey applied to manegers and employers working in the fitness centers to measure their perceptions of the effect of learning organization applications on organizational performance. SPSS.10 packaged software is used in data entrance descriptive statistics and factor analysis of the components of learning organization. We determined the existance of continous changing and development structure, the leaders encouragin the employers to learn,flexikle organization based on participation, teamwork and colloboration, information sharying, shared vision among the managers and employers ,empowerment performance evaluation and reward system in the fitness centres. The results of this study suggest that these factors have positive effect on organizational performance.