Silikon esaslı yumuşak astar materyalinin protez kaide materyaline bağlanma direncinin lazer ve kumlama yöntemleriyle pürüzlendirilmiş yüzeylerde değerlendirilmesi
Investigation of bond strength of silicone based soft lining material to denture base material on the surfaces treated by sandblasting and laser methods
  1. Tez No: 260927
  2. Yazar: AYŞEGÜL YALÇIN ÜNLÜYOL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN KOCABALKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Molloplast-B, Er: YAG lazer, sıyrılma dayanımı, makaslama dayanımı, Molloplast-B, Er: YAG laser, peel bond strength, shear bond strength
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Silikon esaslı yumuşak astar maddeleriyle PMMA arasındaki bağlantı başarısızlığı klinikte yaygın olarak karşılaşılan bir sorundur. İki materyal arasındaki bağlantı başarısızlığı ayrılan bölgede hijyenik olmayan ortamlar yaratmakta ve sıklıkla protezin fonksiyonel başarısızlığına sebep olmaktadır.Çalışmanın amacı, Molloplast-B yumuşak astar materyalinin, PMMA'a bağlanmasında, protez kaidesine uygulanan farklı yüzey pürüzlendirme yöntemlerinin etkisini araştırmaktı.Pürüzlendirme yöntemleri olarak Er: YAG lazer uygulama ve iki farklı boyutta alümina tanecikleri ile kumlama seçildi.Molloplast-B ve PMMA arasındaki bağlantı dayanımını değerlendirmek için ağız ortamındaki kuvvetlere benzer etki oluşturan sıyrılma ve makaslama dayanımı testleri uygulandı. Deney öncesi tüm örneklere +5 ile +55ºC arasında 500 defa ısıl işlem uygulandı.Lazer ile elde edilen ortalama pürüzlülük değeri (6.23 µm) kumlamayla elde edilenden 2.5 - 3 kat daha yüksek bulundu. Kontrol ve lazer gruplarında düşük bağlantı dayanımı değerleri gözlendi. En yüksek sıyrılma dayanımı 50 µm, en yüksek makaslama dayanımı 250 µm alümina tanecikleri ile kumlama grubunda görüldü.Yapılan çalışma sonucunda yüzeyi pürüzlendirme amacıyla kullanılan kumlama işleminde Molloplast-B ile PMMA arasındaki bağlantı dayanımı artmış, buna karşın Er:YAG lazer uygulasında daha fazla yüzey pürüzlülüğü elde edilmiş fakat bağlantı dayanımı azalmıştır.
Özet (Çeviri)
Adhesion failure between silicone-based resilient lining materials and PMMA is a commonly encountered problem in clinical practice. Adhesion failure between two materials results in localized unhygienic conditions at the debonded regions and often causes functional failure of the prosthesis.The aim of the study is to investigate the effect of different surface roughening procedures that were applied on denture base on adhesion of Molloplast-B soft relining material to PMMA.Treatment with Er: YAG laser and sandblasting by aluminum particles in two different dimensions were choosen raughening procedures.To determine the adhesion between Molloplast-B and PMMA, due to the smilarity with the forces that exist in oral environment peel and shear bond strength tests were applied. Before the tests, all samples were applied thermalcycling procedure 500 times between +5 and +55ºC.Mean rougheness value obtained from laser was (6.23 µm) 2.5 - 3 times more than sandblasting. In control and laser groups bond strength values were lower. The highest peel bond strength was obtained from sandblasting with 50 µm alumino particles and the highest shear bond strength was obtained from sandblasting with 250 µm alumino particles.As a result of the study while surface roughness formed by sandblasting increased the adhesion between Molloplast-B and PMMA, although the rougheness formed by laser was more than the other groups, against the will laser treatment degreased the bond strength.